Η αυξημένη κίνηση δημιουργεί και αυξημένες απαιτήσεις προκειμένου το 2022 να αποτελέσει κομβικό σημείο για την επόμενη φάση στην οποία πρέπει να εισέλθει το τουριστικό προϊόν και όχι το τέρμα μίας διαδρομής.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο και να μετατραπεί σε χώρα μόνιμης κατοικίας για πολίτες της Βόρειας Ευρώπης, ιδίως τώρα που οι δαπάνες θέρμανσης ξεφεύγουν από κάθε λογικό πλαίσιο, εάν αναβαθμίσει τις υποδομές της, με σημαντικότερες εκείνες της Υγείας.
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, που διαχειρίζεται όλα τα έκτακτα περιστατικά, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού επιπέδου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές καθυστερήσεις στις διακομιδές ασθενών από τα νησιά. Το πρόβλημα είναι διπλό.
Οι όροι πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, μικρής χρονικής διάρκειας, δεν είναι ελκυστικοί, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον στις σχετικές αιτήσεις, ενώ μόνιμοι διορισμοί στο ΕΚΑΒ δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 2016.
Αποτέλεσμα αυτής της αβελτηρίας είναι να λειτουργεί μόλις ένα ασθενοφόρο ΕΚΑΒ σε 50 περιοχές της χώρας, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του τουριστικού κλάδου, όπως η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος. Ακόμη δυσκολότερη είναι η κατάσταση στα μικρότερα νησιά, τα οποία όμως κυριολεκτικώς «βουλιάζουν» από τον αριθμό των τουριστών.
Απαιτείται λοιπόν συνολικά μεταρρύθμιση των μονάδων υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Το όφελος θα είναι ανεκτίμητο για τη ζωή κατοίκων και επισκεπτών, ενώ και το οικονομικό αποτέλεσμα της δαπάνης θα αποσβεσθεί γρήγορα από τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.