Είναι σαφής και ταυτόχρονα επείγουσα η ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης στον τρόπο λήψης αποφάσεων και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κύρος του οποίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης ερευνώνται πάνω από εξήντα ευρωβουλευτές, αριθμός που είναι μεγάλος, καθώς ισοδυναμεί σχεδόν με το ένα δέκατο του συνολικού δυναμικού της Ολομέλειας.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Τα σκάνδαλα είναι γεγονός ότι θρέφουν τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που ψάχνουν ευκαιρίες για να συκοφαντήσουν συνολικά την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην έγκριση ενός σχεδίου απόφασης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διαφθορά και να περιοριστούν οι «γκρίζες ζώνες» και οι ατέλειες στη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου με επίκεντρο τις σχέσεις με διάφορες οργανώσεις και κρατικές οντότητες.
Υπό το πρίσμα αυτό, προβλέπεται ότι θα επανεξεταστούν όλες οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κατάρ, αλλά πλέον υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν και οι εσωτερικοί έλεγχοι, καθώς και να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το πώς λειτουργούν τα διάφορα λόμπι και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για υπόγειες χρηματοδοτήσεις.
Τα βήματα αυτά είναι αναγκαία, αν και τα τραύματα που έχει δημιουργήσει η βρόμικη αυτή υπόθεση χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν και γενναίες αποφάσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας και τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.