Η διαφορά αυτή αποτελεί και τη βασική πηγή κερδοφορίας των τραπεζών, με τον πληθωρισμό να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά και τις καταθέσεις να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι περισσότερα από 20 δισ. ευρώ έχουν προστεθεί στα κεφάλαια των νοικοκυριών από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να επιβραβεύονται οι αποταμιευτές με υψηλότερες αποδόσεις, αφού συνεχίζουν ακόμα να έχουν μηδενικό όφελος για τα χρήματα που καταθέτουν, όταν για παράδειγμα η Ολλανδία έχει 2% επιτόκιο στις τραπεζικές καταθέσεις. Ταυτόχρονα, η άνοδος που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στα επιτόκια χορηγήσεων αφενός επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και, αφετέρου, επιπλέον δυσκολεύει τις επενδύσεις.
Οι τραπεζίτες έχουν κληθεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες τις προτάσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους καταθέτες και τους δανειολήπτες και να εξορθολογιστεί η απαράδεκτη ψαλίδα που υφίσταται σήμερα στα τραπεζικά επιτόκια.
Ας ελπίσουμε ότι θα αντιληφθούν την κρισιμότητα του ζητήματος και τον πραγματικό ρόλο που έχουν στην οικονομία. Αλλιώς, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να επιβάλει στο τραπεζικό σύστημα κανόνες που θα τονώνουν την ανάπτυξη και θα ενισχύουν την κουλτούρα της αποταμίευσης που είναι σημαντική για το σύνολο της οικονομίας.