Αλλά και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ουσιαστικά ότι παλιοί δημοσιονομικοί κανόνες δεν μπορούν να υπάρχουν πλέον και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μόνο μια «ισχυρή κοινή απάντηση» θα μειώσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς, όπως τόνισε, ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός, λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, αλλά και του προσφυγικού βάρους που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βυθίζει την ευρωπαϊκή οικονομία σε αβεβαιότητα και αλλάζει πλέον τα δεδομένα σε όλους τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Η Ευρώπη αναγνώρισε το πρόβλημα και αναλαμβάνει το ενεργειακό κόστος από τις επιπτώσεις του πολέμου. Η Συνθήκη επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας της Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό, αξιολογείται η λήψη κοινών μέτρων που θεωρούνται αναγκαία για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. Ομως, είναι επίσης βέβαιο ότι η μόνη και μόνιμη λύση είναι μια κοινή ενεργειακή πολιτική που θα διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, αλλά και αυτάρκεια, της Ευρώπης.
«Καμπανάκι» για τα επιτόκια καταθέσεων
Η Ελλάδα αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της οικονομίας, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση. Το σημαντικό είναι ότι η αξιολόγηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας είναι με θετικό πρόσημο από την Κομισιόν. Θα πρέπει να μην ξεφύγουμε από τους εθνικούς στόχους, να απαλλαγούμε από την εποπτεία και να μπούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στην επενδυτική βαθμίδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr