Τα κράτη της Ευρώπης και οι πολίτες τους επωμίζονται το κόστος της ενεργειακής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ακρίβειας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να περιοριστούν οι επιπτώσεις. Η οικονομική κρίση και οι επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο ευρώ την περασμένη δεκαετία αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικό τρόπο από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη της Ε.Ε., Μάριο Ντράγκι, με την περίφημη φράση «ό,τι κι αν χρειαστεί» για τη διάσωση του ευρώ (whatever it takes), καθιστώντας σαφές στις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε μια αρνητική εξέλιξη.
Το ίδιο έπραξε η Ευρώπη και στο θέμα του κορoνοϊού με την κοινή προμήθεια και διανομή εμβολίων. Αυτό θα πρέπει να γίνει και τώρα στην περίπτωση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα θα είναι πολύ θετικό να αποτελέσει το «ό,τι κι αν χρειαστεί» το βασικό δόγμα για την προμήθεια ενέργειας και τις εξοπλιστικές δαπάνες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί θα είναι πολύ κρίσιμη η ύπαρξη ενός ευρωομολόγου και η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών από τα βάρη των κρατικών προϋπολογισμών.
Μόνο έτσι θα επιβεβαιωθεί η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. και θα καταλάβει ο Πούτιν ότι απέναντί του έχει μια ισχυρή δύναμη που θα επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά το βασικό είναι να αναχαιτιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου κάνοντας η Ευρώπη «ό,τι κι αν χρειαστεί».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr