Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο νέος ασφαλισμένος δεν θα δίνει όλες του τις εισφορές σε έναν μεγάλο «κορβανά» για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά, αντ’ αυτού, θα έχει έναν δικό του προσωπικό λογαριασμό, στον οποίο θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές, έτσι ώστε να πάρει από εκεί στο τέλος την επικουρική του σύνταξη.
Ηδη, μάλιστα, οι πρώτοι 40.000 νέοι εργαζόμενοι που θα ασφαλιστούν από 1ης/1/2022 στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ανοίγουν ατομικό «κουμπαρά» εισφορών για τη μελλοντική τους σύνταξη, επιλέγοντας αν θα τις επενδύσουν ή αν θα τις αφήσουν στον τόκο.
Η διεθνής εμπειρία από χώρες που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δείχνει ότι το σύστημα αυτό, με τις αναγκαίες κρατικές εγγυήσεις, λειτουργεί πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά και οδηγεί σε μεγαλύτερες συντάξεις.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Στο νέο επικουρικό ταμείο που παρουσιάστηκε χθες έχουν προβλεφθεί εγγυήσεις που δεν υπάρχουν στο σημερινό διανεμητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Και είναι σημαντικό ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα ξέρουν πλέον ότι όχι μόνο θα πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους, παρά τους φόβους περί του αντιθέτου που μπορεί να είχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ότι στο εξής κάθε ένσημο μετράει και προσαυξάνει τη σύνταξή τους. Η μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων είναι ουσιαστική και αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και προς όφελος των νέων εργαζομένων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter