Η Γερμανία και η κ. Μέρκελ ήταν, και όπως έδειξε παραμένει ακόμα, ο κύριος εκφραστής αυτής της ουδετερότητας εντός της Ε.Ε. Είναι μια πάγια τακτική, η οποία όμως δεν συνάδει με το ρόλο και τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν μπορεί να βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ασφάλεια πολλών χωρών και πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.
Η καγκελάριος Μέρκελ, κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε με την ιδιότητα αυτή, μπορεί να έκανε αυτοκριτική για τα πολλά που ζήτησε από τους Ελληνες στην οικονομία, αλλά δεν εγκαταλείπει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, πράγμα που ευνοεί την Αγκυρα.
Αυτό που μένει να δούμε είναι αν μπορεί να αλλάξει κάτι με την αλλαγή κυβέρνησης στη Γερμανία. Παραδοσιακά βεβαίως οι σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν την Τουρκία, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο μπορούν να επηρεάσουν τα πράγματα οι Πράσινοι, που ως γνωστόν έχουν ταχθεί κατά της παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων στην Αγκυρα.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Η γεωπολιτική ισχύς της Ευρώπης είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με το ειδικό βάρος που έχει στην παγκόσμια οικονομία. Οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί και έχουν μπει στη σφαίρα του παραλόγου. Oμως η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει όχι μόνο για να προστατεύσει την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των οποίων στρέφεται η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για να προασπίσει και τα δικά της συμφέροντα, καθώς το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνουρκικό, αλλά και ευρωτουρκικό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter