Η συγκυρία είναι θετική για την Ελλάδα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή ανάκαμψη, που καταγράφηκε στο ποσοστό-έκπληξη 16,2% το β’ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές και η μεγάλη πρόκληση είναι να συνεχιστεί η ώθηση στην οικονομία, ώστε μέχρι τις αρχές του 2022 να έχουν καλυφθεί πλήρως οι ζημιές που άφησε σε εισοδήματα και αγορά η πανδημία.
Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ισχυρό προβάδισμα με διψήφια ποσοστά διαφοράς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί να αρθρώσει έναν αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο επιστρέφοντας σε πρακτικές του παρελθόντος, με λαϊκισμό και υποκρισία, που όμως δεν έχουν πλέον απήχηση στην κοινωνία.
Υπάρχουν, ασφαλώς, ακόμα σημαντικές δυσκολίες. Αύριο κιόλας θα έχουμε το πρώτο σοβαρό τεστ με την επανέναρξη της σχολικής περιόδου και την επάνοδο των μαθητών στα θρανία, με την αγωνία όλων να είναι μεγάλη για το αν η χρονιά θα μπορέσει να κυλήσει κατά το δυνατόν ομαλά.
Προφανώς, θα ήμασταν πιο θωρακισμένοι υγειονομικά εάν το σημερινό ποσοστό των εμβολιασμένων, που είναι γύρω στο 60% για το σύνολο και 68% για τους ενηλίκους, ήταν μεγαλύτερο έστω κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να είχε χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στην κοινότητα.
Το βέβαιο είναι ότι οι δυσκολίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεταρρυθμίσεις και θαρραλέα βήματα. Αν απαιτείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, θα πρέπει να γίνει πράξη και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ένα 20% των εκπαιδευτικών παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ ακόμα υψηλότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις – και αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα.
Στην οικονομία χρειάζονται να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, ώστε να αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς ο πληθωρισμός αποτελεί την πρώτη απειλή για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και όπου χρειάζονται παρεμβάσεις είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν.
Το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι αρκετό για να βελτιωθεί η πραγματική οικονομία, να ενισχυθούν τα εισοδήματα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια και η ανεργία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter