Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι με την απόφαση αυτή δίδεται σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής. Ολοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ αναμένεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία και οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στέλνει παράλληλα και ένα σήμα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων με ρεαλισμό και φειδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν εισηγηθεί το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας.
Η αναπροσαρμογή κατά 2% δεν θα εκτροχιάσει τη λειτουργία της αγοράς, όταν μάλιστα η οικονομία φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Το ζητούμενο είναι να συνεχισθεί η ανοδική τάση στις επενδύσεις και να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς εργασίας η σημαντική μείωση φόρων και εισφορών που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η φορολογία των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι επιχειρήσεις ενισχύθηκαν στο μέτρο του δυνατού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τώρα απαιτείται δημοσιονομική σταθερότητα, έμφαση στην παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, αλλά και γρήγοροι ρυθμοί στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να συμβολική, όμως μπορεί να είναι η αρχή για τον μακρύ δρόμο της πραγματικής σύγκλισης με τις μέσες ευρωπαϊκές αποδοχές, ύστερα από μία δεκαετία ύφεσης και σκληρής λιτότητας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr