Διαβάστε αναλυτικά όλες τις οδηγίες για καλοψημένες και ζουμερές μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κοτόπουλο και σουβλάκια.
Τσικνοπέμπτη: Ποια είναι τα μυστικά του καλού ψήστη, οδηγίες και συμβουλές:
1. Για να ανάψετε τα κάρβουνα, χρειάζεστε πρώτα τα προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.
2. Πολύ καλά προσανάμματα για μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Επίσης, τα μικροκομμένα ξυλάκια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, για να συντηρούν τη φλόγα και να ενισχύουν το άναμμα της φωτιάς του κάρβουνου.
3. Μία καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Καλό είναι να αποφεύγουμε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. Ο «κανόνας» λέει να υπολογίσουμε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.
4. Η ερώτηση τώρα είναι πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη. Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.
5. Ανάβουμε τα κάρβουνα και τα αφήνουμε μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως, γιατί αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.
6. Πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, μπορούμε να τη σβήσουμε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο κρέας που ψήνεται θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
7. Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο είναι καινούριες, καλό είναι να μην τις πλύνουμε. Αλείφουμε τις σχάρες με ελαιόλαδο και τις βάζουμε πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.
8. Πρέπει να αφήσουμε τη σχάρα να κάψει και μετά να βάλουμε τα τρόφιμα στη για να μην κολλάει. Μπορούμε να την περάσουμε και με λίγο λάδι.
9. Αν μπορείτε προτιμήστε μία ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται στους χρόνους που επιθυμείτε.
10. Υπάρχει ένα κόλπο για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία ψησίματος. Κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε το χέρι μας εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4’’ κανονική, 5-6’’ μέτρια, 7-8’’ χαμηλή.
11. Υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία ψησίματος στα κάρβουνα; Για να ελαττώσουμε τη θερμότητα, καλύπτουμε τα κάρβουνα με στάχτη και όταν θέλουμε να την αυξήσουμε, απομακρύνουμε τη στάχτη, ανακατεύουμε τα κάρβουνα και κάνουμε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.
12. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.
13. Ποια είναι η σωστή απόσταση που ψήνουμε στη σχάρα; Πρέπει να προσέχουμε κατά το ψήσιμο οι σχάρες, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.
14. Καλό είναι να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει κάψει καλά, για 3-4 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας μας.
15.Ιδανικά, οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσουμε μπορούμε να το βάλουμε πάνω στη σχάρα περίπου 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε «σπείρα» με λεία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ = Πώς δρούσαν
Κοντοσούβλι στη λαδόκολλα με πατάτες για την Τσικνοπέμπτη
Ξενοδόχοι: Αντιδρούν στο νομοσχέδιο για το μουσικό ρεπερτόριο στα ξενοδοχεία