Τσικνοπέμπτη: Μαρινάδες για όλα τα κρεατικά:
Μαρινάδες για κοτόπουλο
Τρεις διαφορετικές μαρινάδες για να καλύψουν όλα τα γούστα. Απλώστε τις με πινέλο πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια ψήστε το κοτόπουλο στη σχάρα, αλείφοντας κατά καιρούς με την υπόλοιπη μαρινάδα. (Κάθε μαρινάδα είναι αρκετή για να μαρινάρετε ένα μικρό κοτόπουλο τεμαχισμένο ή 4 φιλέτα από στήθος).
1. Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2. Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα lime
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3. Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο
100g γιαούρτι στραγγιστό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Tip:Ψήστε μαζί στην ίδια σχάρα διάφορα κρεατικά (μπιφτέκια, λουκάνικα, σουβλάκια) για περισσότερη νοστιμιά και ποικιλία!
Μαρινάδες για χοιρινό
Αφήστε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 6 ώρες μέσα στη μαρινάδα ώστε να πάρουν τις μυρωδιές της μαρινάδας και να μαλακώσει το κρέας (υλικά για 3-4 μέτριες μπριζόλες).
1. Μαρινάδα με κρασί και κόλιανδρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους
2. Μαρινάδα με πορτοκάλι και μέλι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3. Μαρινάδα με μπύρα και κρεμμύδι
1 ποτήρι μπύρα
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4. Μαρινάδα με ρίγανη και μαϊντανό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μαρινάδες για αρνί
Μαρινάδες για όλα τα κρεατικά και συμβουλές για τέλειο ψήσιμο
Τα υλικά είναι για περίπου 1 κιλό παϊδάκια αρνιού.
1. Μαρινάδα με θυμάρι, σκόρδο και κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
2. Μαρινάδα με μέντα και λεμόνι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
3. Μαρινάδα με γιαούρτι και φασκόμηλο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
100γρ γιαούρτι
3 κλωναράκια φασκόμηλο
Λαχανικά στη σχάρα
Σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να μπει στη σχάρα. Το πρόβλημα είναι ότι παίρνουν πολύ χρόνο να ψηθούν. Αν λοιπόν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία βράστε τα λαχανικά πριν τα ψήσετε. Ψήστε σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζετέ τα συχνά γιατί καίγονται εύκολα.
Μια ωραία ιδέα είναι να τα περάσετε από ξυλάκια σαν σουβλάκι. Τα καλύτερα λαχανικά για γκριλ είναι ντομάτες, μανιτάρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές και φυσικά καλαμπόκι.
Μπορείτε επίσης να τυλίξετε κρεμμύδια μέσα σε αλουμινόχαρτο, να τα στριμώξετε μέσα στη στάχτη δίπλα από τη φωτιά και να τα βγάλετε στο τέλος του ψησίματος: σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι!
Ειδήσεις σήμερα
Η Μήλος είναι η πρώτη επιλογή του Conde Nast Traveler για το 2024
Έξαλλη η Μέγκαν Μαρκλ – Στην «δημοσιότητα» γυμνές φωτογραφίες του πρίγκιπα Χάρι
Τέιλορ Σουίφτ: Διπλωματικό επεισόδιο για τη νοτιοανατολική Ασία