Το βιβλίο «Decode your fatigue» του Alex Howard προτείνει ένα σχέδιο που θα μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε την κούρασή μας και έτσι να μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε και ίσως να την ξεπεράσουμε.
1 Αναλαμβάνουμε την ευθύνη
Μπορεί να μην ευθυνόμαστε για το πώς είναι η ζωή μας, αλλά αν δεν μας ικανοποιεί και θέλουμε ή νιώθουμε ότι πρέπει να την αλλάξουμε, τότε η ευθύνη γι’ αυτή την αλλαγή είναι μόνο δική μας.
2 Αναζητάμε μια ακριβή διάγνωση
Υπάρχουν αρκετά θέματα υγείας (π.χ. ο υποθυρεοειδισμός) που μπορεί να προκαλούν κούραση, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να επισκεφθούμε τους κατάλληλους γιατρούς και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να κρύβεται κάποια αντιμετωπίσιμη ασθένεια πίσω από την κόπωση που νιώθουμε. Σε περίπτωση βέβαια που βρεθεί ότι για την κούρασή μας ευθύνεται κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, τότε λύνοντάς το θα λυθεί και το πρόβλημα της ανεξήγητης κούρασης.
3 Κατανοούμε τον ρόλο που παίζουν τα μιτοχόνδριά μας
Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν την ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή σε ενέργεια που θα χρησιμοποιήσουν τα κύτταρά μας. Η κούραση μπορεί να σχετίζεται με την παραγωγή αυτής της ενέργειας, οπότε να έχει κάποια γενετική βάση.
4 Η προσωπικότητά μας στο μικροσκόπιο
Εχουμε ποτέ σκεφθεί ότι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας μπορεί να είναι εξαντλητικός;
*Οι επιτυχημένοι: Αντιλαμβάνονται την αξία τους από τα όσα κάνουν και πετυχαίνουν και συνεχώς πιέζουν τον εαυτό τους περισσότερο από τα όρια (τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχικά).
*Οι τελειομανείς: Νιώθουν ότι είναι ασφαλείς και έχουν τον έλεγχο όταν καταφέρνουν τα πάντα τέλεια και όσο κι αν κουράζονται, η τελειομανία τους είναι πιο ισχυρή.
*Οι συμπαραστάτες: Αντιλαμβάνονται την αξία τους με βάση το τι δίνουν στους άλλους. Επενδύουν πολλά στις σχέσεις χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν λαμβάνουν την αντίστοιχη υποστήριξη ή για το πόσο πολύ κουράζονται σε αυτή τους την προσπάθεια.
*Οι ελεγκτικοί: Νιώθουν ασφαλείς όταν ελέγχουν τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, ακόμα και σπαταλώντας τεράστια ενέργεια.
Φυσικά και είναι δύσκολο να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, όμως αν συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς κάνουμε, είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσουμε και να το περιορίσουμε.
5 Δημιουργούμε ένα θεραπευτικό περιβάλλον
Αν το σώμα μας παρομοιάζεται με μια βάρκα και τα όσα βιώνουμε είναι τα φορτία που τη γεμίζουμε, μπορεί τα φορτία αυτά να είναι πολλές φορές επιβαρυντικά και ανθυγιεινά. Με στόχο την ίαση, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε αυτά τα φορτία όπου είναι δυνατόν.
6 Μπαίνουμε σε μια διαδικασία ίασης
Θέτουμε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό μας: Νιώθουμε κουρασμένοι και συνεχώς «στην πρίζα»; Δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε τη νύχτα; Το μυαλό μας τρέχει ακόμη κι όταν δεν χρειάζεται; Αν απαντήσαμε ναι σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε να βγούμε από την κατάσταση του στρες που βρισκόμαστε και να μπούμε στη διαδικασία της ίασης. Ακόμα και το να το αντιληφθούμε και να το παραδεχθούμε είναι πολύ σημαντικό βήμα για αρχή.
7 Βελτιώνουμε την πέψη
Για να παίρνουμε όση περισσότερη ενέργεια γίνεται από το φαγητό μας θα πρέπει: Να μασάμε τουλάχιστον 20’’ την κάθε μπουκιά. Να τρώμε σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Αν αντιμετωπίζουμε δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, καούρες, διάρροιες κ.λπ., να τα διερευνήσουμε με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου μας.
8 Εξισορροπούμε τις ορμόνες μας
Οταν οι ορμόνες μας είναι απορρυθμισμένες, αυτό από μόνο του αποτελεί αιτία κούρασης. Οσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ απορρυθμίζονται οι ορμόνες μας και νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι.
9 Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας & βελτιώνουμε τη διατροφή μας
Οταν το ανοσοποιητικό μας δουλεύει πολύ έντονα, τόσο πιο κουρασμένοι νιώθουμε. Αν, για παράδειγμα, βρίσκεται στη διαδικασία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ιούς, μικρόβια, τοξικούς παράγοντες κ.ά. Αν καταφέρνουμε να διατηρούμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας σταθερά, θα νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια. Καλό είναι να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα κ.λπ.) γιατί ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μετά πέφτει γρήγορα και απότομα με αποτέλεσμα να πεινάμε πολύ και να επιθυμούμε κάτι γλυκό και θερμιδογόνο συνήθως. Σκόπιμο είναι να προτιμούμε άλλα τρόφιμα και σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα κ.λπ.).
10 Ανακαλύπτουμε τα όριά μας & ζητάμε βοήθεια
Θα πρέπει να βρούμε μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να πιεστούμε και να ανακαλύψουμε τα όριά μας ώστε να μην τα ξεπερνάμε. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς που θα μπορέσουν να μας καθοδηγήσουν ως προς το πώς θα διατηρήσουμε τα επίπεδα της ενέργειάς μας υψηλά και θα διώξουμε την κούραση μακριά.
*Aπό την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Ειδήσεις σήμερα
Παντρεύτηκε κρυφά η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου στο Δημαρχείο τον Βασίλη Σταθοκωστόπουλο
The Voice: Χαμός με διαγωνιζόμενο – Γη και ύδωρ έταξαν οι coaches