Χαρακτηριστικά είπε: «Το γεγονός ότι αυτά τα πλοία υποστήριξης, που ονομάστηκαν από αυτά τα τρία αδέλφια Ιλχάν, συνοδεύουν το “Αμπντουλχαμίντ Χαν”, είναι κάτι που μας χαροποιεί. Ας ελπίσουμε ότι όταν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα μας κάνει φυσικά ακόμα πιο χαρούμενους. Αυτό το γεωτρύπανο είναι αυτή τη στιγμή από τα λίγα πλοία που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Είναι απαράμιλλο αυτή τη στιγμή. Εχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, μια τέτοια ομορφιά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά νέα. Για να δούμε…».
Συνέχισε, λέγοντας με αιχμηρές δηλώσεις, για τους Κεμαλικούς του CHP: «Φυσικά, κάποιοι, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα μας δεν νιώθουν βολικά με τις εξελίξεις… Ονομάσαμε το πλοίο “Αμπντουλχαμίντ Χαν”. Είδατε ποιος ενοχλήθηκε από αυτό. Σκεφτείτε, είναι στην πολιτική και λέει ότι ξέρει πολύ καλά την Ιστορία. Πώς γνωρίζει την Ιστορία; Φτάνει στο σημείο να μη σέβεται τον Αμπντουλχαμίντ Χαν. Οταν μιλάει, μιλά ως συντηρητικός. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε με το έθνος μας όταν λάβουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν».
Ισραήλ – Αίγυπτος
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και τον εκατέρωθεν διορισμό πρεσβευτών σε Αγκυρα και Τελ Αβίβ. Οταν ρωτήθηκε αν η βελτίωση στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι κυρίως ενεργειακής φύσης, απάντησε ότι «είναι περισσότερο αποκατάσταση πολιτικών σχέσεων».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
«Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η διαδικασία (εξομάλυνσης) είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πολιτική. Είναι απαραίτητο να είναι πολιτική. Στην πολιτική δεν χωράει δυσαρέσκεια. Πρέπει να είσαι πάντα ήρεμος», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ειδικά για την Αίγυπτο, σχολίασε λέγοντας ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ευκαιρία συνάντησης. Για παράδειγμα, με την Αίγυπτο οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά τώρα συνεχίζουμε έστω σε κατώτερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο, και μετά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε και βήμα σε κορυφαίο επίπεδο. Γιατί ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέλφια μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον αιγυπτιακό λαό. Γι’ αυτό πρέπει να εδραιώσουμε ειρήνη μαζί τους το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Κάνοντας αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα χαλάσουμε πολλά παιχνίδια που γίνονται με τους γείτονές μας σε ολόκληρη την περιοχή, σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε με εμφανές το υπονοούμενο.
Συρία
Η Αγκυρα «δεν έχει βλέψεις» σε βάρος της Συρίας, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί εδώ και 4 μήνες με τέταρτη εισβολή στη Βόρεια Συρία με στόχο τις κουρδικές οργανώσεις.
Εμφανώς πιο συναινετικός (συγκριτικά με πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του), τόνισε: «Δεν έχουμε βλέψεις επί του συριακού εδάφους! Το καθεστώς (της Δαμασκού) πρέπει να το γνωρίζει», και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις το διάλογο και τη διπλωματία με τη Συρία, οπότε πρέπει να γίνουν κάποια βήματα».
Η Αγκυρα -ως γνωστόν- υποστηρίζει από το 2011 διάφορες πλευρές της αντιπολίτευσης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ η Συρία (που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Ρωσία) κατηγορεί την Τουρκία ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις στα βόρεια γεωγραφικά τμήματα της χώρας.