Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η επιλογή-συνδρομή της Τουρκίας προφανώς σχετίζεται και με τις συνεχείς προσπάθειές της να δείξει ότι ενεργοποιείται πλήρως στο πλαίσιο των κινήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας από τα νορβηγο-ρωσικά σύνορα μέχρι το Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τέσσερα F-16 της Αγκυρας πέταξαν από την Μπαντίρμα (από τα δυτικά αεροδρόμια) στο Μάρμποργκ της Πολωνίας και για σχεδόν τρεις μήνες θα διεξάγουν εναέριες περιπολίες (άρχισαν χθες), αφού η Ρωσική Αεροπορία πραγματοποιεί ποιοτικές και ποσοτικές παραβιάσεις των εναερίων χώρων των ανωτέρω κρατών, οπότε τα αεροσκάφη της Ατλαντικής Συμμαχίας προβαίνουν σε αναχαιτίσεις. Μέχρι σήμερα (στους έξι μήνες του 2021) οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε πάνω από 400 παραβατικές ενέργειες.
Τα τουρκικά αεροσκάφη θα πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες από κοινού με μαχητικά από την Ιταλία και την Ισπανία. Τα ισπανικά μαχητικά έχουν ως βάση τους το αεροδρόμιο Σιαουλάι στη Λιθουανία, και τα ιταλικά το Αμάρι στην Εσθονία. Μαζί με τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη μετέβησαν στο Μάρμποργκ της Πολωνίας 80 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων 16 πιλότοι ως και λοιπό προσωπικό (μηχανικοί – τεχνικοί εδάφους και άλλες ειδικότητες).
Πέραν των ανωτέρω τριών κρατών, αμερικανικά αεροσκάφη στο πλαίσιο των διευρυμένων γεωγραφικά εναέριων αποστολών προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Κέφλαβικ στην Ισλανδία και άρχισαν εναέρια επιτήρηση του γεωγραφικού χώρου μεταξύ Γροιλανδία – Ισλανδίας και Νορβηγίας.
Την πολυεθνική συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη βόρεια ζώνη χαιρέτισε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ως και ο ανώτατος διοικητής των αμερικανο-νατοϊκών αεροπορικών δυνάμεων, πτέραρχος Τζέφρι Χάριγκαν, ενώ το σύνολο των αποστολών παρακολουθείται διαρκώς από το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Ούντεμ της Γερμανίας (έχει την ευθύνη της ασφάλειας των εναέριων χώρων των κρατών βόρεια των Αλπεων, με πολυεθνικό επιτελείο περίπου 190 ατόμων και διοικητή Γερμανό ή Βέλγο).
Αμερικανοί και Τούρκοι κατέληξαν σε επιμέρους συμφωνίες σχετικά με το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, τη διοίκηση του οποίου με υποστήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αναλαμβάνει σε μερικές εβδομάδες η Αγκυρα.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους χθες οι υπουργοί Αμυνας των δύο κρατών συμφώνησαν σε επιμέρους λεπτομέρειες των σχεδίων, ενώ διπλωμάτες της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας έχουν ανοικτά «κανάλια» επικοινωνίας με κεντροασιατικά κράτη (Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιζία) για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου. Τα συγκεκριμένα κράτη, όπως και τα γειτονικά Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν (που προήλθαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης), συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία για την ειρήνη».
Τέλος, για θέματα διμερή (ειδικά για νατοϊκά) συζήτησαν χθες τηλεφωνικά οι υπουργοί Αμυνας Ισπανίας και Τουρκίας Μαργαρίτα Ρόμπλες-Φερνάντες και Χουλουσί Ακάρ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Freedom Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια η διαδικασία
- Κορονοϊός – Μαγνησία: Φόβοι για μεγάλη διασπορά του ιού μετά από μνημόσυνο
- Μετακινήσεις: Ουρές εκατοντάδων μέτρων στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης – Τι χαρτιά χρειάζεστε
- Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Παρασκευή 9 Ιουλίου
- Κορονοϊός: Έρχονται ποινές για τους ιερωμένους-αρνητές – Στη ΔΙΣ Κικίλιας και Τσιόδρας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter