Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Freedom Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια η διαδικασία

Freedom Pass: Επέκταση στους πέντε μήνες από τρεις τα δωρεάν data

Στις 18 με 20 Ιουλίου, το αργότερο στις 20 Ιουλίου, ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για την άυλη ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ, το λεγόμενο freedom pass, που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18 έως 25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου μετά από επιβεβαίωση του εμβολιασμού, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι ρυθμίσεις για το «πιστοποιητικό ελευθερίας» (freedom pass) που θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών εφόσον κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, περιλαμβάνονται στη τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οπως ορίζει το άρθρο 2 «Υποστηρικτικά μέτρα των εμβολιασθέντων ατόμων», για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε κάθε φυσικό πρόσωπο ηλικίας 18-25 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή τη μοναδική δόση εάν πρόκειται για το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Σε κάρτα

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που εκδίδεται ειδικά για το σκοπό αυτόν από τράπεζα. Μάλιστα, για την έκδοσή της και την πίστωση του χρηματικού ποσού δημιουργείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ειδική εφαρμογή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr.

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην τροπολογία, είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς προβλέπει ότι ο δικαιούχος, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και κάνει αίτηση για έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση των 150 ευρώ σε αυτήν. Επιπλέον, ο αιτών θα κληθεί να συμπληρώσει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου). Σημειώνεται δε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, τα στοιχεία του δικαιούχου διαβιβάζονται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την έκδοση της χρεωστικής κάρτας, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021. Σημειώνεται δε ότι μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, η τράπεζα υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Το εναπομείναν ποσό, εφόσον δεν έχει ξοδευτεί, επιστρέφεται στο Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το ποσό των 150 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για αγορές ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών και δεν είναι εφικτή η μεταφορά του σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί για το σκοπό αυτόν ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Freedom Pass data: Ανοίγουν από σήμερα οι αιτήσεις για τα 50 δωρεάν GB στους εμβολιασμένους 15 με 17 ετών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Freedom Pass/Data»: Πώς θα δοθεί το «δώρο» των 50 GB στους νέους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Για πέντε μήνες ενεργά τα 50 GB για τους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η AEGEAN παρατείνει την προσφορά της στους κατόχους Freedom Pass και παράλληλα τριπλασιάζει τα μίλια τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκέρτσος – Freedom Pass: Πόσοι νέοι έκαναν χρήση – Πού το ξόδεψαν οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 230.000 «κάρτες Ελευθερίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Freedom Pass: Πάνω από 130 χιλιάδες νέοι το έχουν ενεργοποιήσει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Freedom Pass: Το 150άρι στην τσέπη και… βουρ για διακοπές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Freedom Pass: Η ανάρτηση Μητσοτάκη για το άνοιγμα της πλατφόρμας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom