Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Εκτοτε ο «Αττίλας» έχει υπό την κατοχή του το 36,3% της Μεγαλονήσου και παρά τις σχετικές προσπάθειες του ΟΗΕ, το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ενώ οι στρατιωτικο-διπλωματικές ενέργειες της Αγκυρας και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα ζητήματα και απομακρύνουν την οποιαδήποτε λύση.
- Ο Ερντογάν στην επίσκεψή του σε λίγες ημέρες στην κατεχόμενη Κύπρο θα επικεντρωθεί στα ζητήματα των Βαρωσίων/Αμμοχώστου, καθώς και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί. Το παράνομο άνοιγμα της Αμμοχώστου και η επικείμενη προσπάθεια της Αγκυρας να καταστήσει την περιοχή τουριστικό «παράδεισο» στην Ανατολική Μεσόγειο (κάτι μεταξύ Λας Βέγκας-Μονακό-Ιμπιζας-Βηρυτού του παρελθόντος) είναι μεγαλεπήβολο σχέδιο, ενώ επιδιώκει να εμπλέξει και Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες, καθώς και άτομα που οι οικογένειές τους διέμεναν εκεί και είχαν τίτλους γης πριν τον δεύτερο «Αττίλα», του Αυγούστου του 1974. Δηλαδή να μπορούν να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάτι που όμως κρύβει «παγίδες» σε θέματα ιδιοκτησιακά, οικονομικά, δικαιωμάτων κ.ά.
- Σε στρατιωτικό επίπεδο στοχεύει στην «dronoποίηση», με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, του κατοχικού αεροδρομίου Λευκόνοικου, μέσω της μόνιμης στάθμευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οπότε από το Ντάλαμαν, έναντι Δωδεκανήσου, μέχρι τα Κατεχόμενα και τον κόλπο της Αλεξανδρέττας «τα τουρκικά μάτια και αυτιά» θα είναι παντού. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να επισημοποιήσει και τα περί προωθημένης ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη επαρχία Τρικώμου, σε εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καθημερινά διευρύνεται και ενδυναμώνεται ως δόγμα, αλλά και σε επιλογές. Επιπρόσθετα, από το φθινόπωρο ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, έχει τονίσει ότι οι δύο μεραρχίες του κατοχικού σώματος θα αναβαθμιστούν σε στρατιωτικό υλικό. Δεν αποκλείεται επίσης, από τον προσεχή Οκτώβριο, καταριανά και πακιστανικά αεροσκάφη να ασκούνται συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και να χρησιμοποιούν αεροδρόμια στα Κατεχόμενα.
Βάσει συμφωνίας, 250 Καταριανοί αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας, ως και 36 μαχητικά του εμιράτου θα έχουν κυκλικά ως έδρες 4 τουρκικά αεροδρόμια, ενώ Τούρκοι πιλότοι θα είναι συγκυβερνήτες και θα συνεκπαιδεύονται με τους Καταριανούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο στην επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Γιασάρ Γκιουρέλ, στην Ντόχα, ενώ επανέρχεται σε ισχύ μία «ξεχασμένη» διμερής συμφωνία του Μαρτίου του 2007, που προβλέπει πολλά…
- Οι κινήσεις Ερντογάν -αν προχωρήσουν σε υλοποίηση τουλάχιστον στο 50%- ουσιαστικά τορπιλίζουν τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες του Πορτογάλου γ.γ./ΟΗΕ. Τη στιγμή που στην πενταμερή της Γενεύης παρέλαβε τον τουρκοκυπριακό φάκελο περί σύστασης δύο ίσων-ισοδυνάμων κρατών, τα πράγματα έχουν παρουσιάσει σοβαρή υποτροπή και κινούνται εκτός καναλιών των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τσαβούσογλου προχθές έκανε λόγο για «μη λύση, η αναζήτηση λύσης τελείωσε». Ο Τατάρ έκανε λόγο για κυρίαρχη ισότητα, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα».
Αμφότεροι υποστήριξαν ότι τα διάφορα ψηφίσματα του Σ.Α./ΟΗΕ έχουν «πεθάνει» και αναζητείται λύση επί εντελώς νέων δεδομένων. Απέναντι σε όλα αυτά τα Ηνωμένα Εθνη βλέπουν το αδιέξοδο, οι Βρετανοί ως παλιά και έμπειρη αποικιοκρατική δύναμη γνωρίζει πώς να βρίσκεται και να κινείται πονηρά μέσα στα πράγματα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς δυναμισμό και εναλλακτικές επιλογές και ο «Αττίλας» προχωρά κανονικά στην υλοποίηση των σχεδίων του. Διαδοχικές και διαχρονικές κυβερνήσεις στη Λευκωσία έχουν αποτύχει στις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις της κατάστασης.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
- Συμπερασματικά, δεν μπορούμε να είμαστε χαλαροί και ήσυχοι για «ήρεμο καλοκαίρι». Μέχρι στιγμής στο Αιγαίο επικρατεί νηνεμία, όμως στην Κύπρο οι Τούρκοι και ο Τατάρ δεν εμφανίζονται ως διαλλακτικοί. Αναφορικά με την πιθανή επιστροφή των γεωτρήσεων στο θαλάσσιο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την Εxxon, το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν είναι «στο στόχαστρο» των Τούρκων και επειδή εμπλέκονται αμερικανικά συμφέροντα είναι απίθανο ο Ερντογάν να προκαλέσει τις ΗΠΑ (τη στιγμή που έχει αρκετά σοβαρά και δύσκολα επιμέρους θέματα να επιλύσει).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter