Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει νόμιμα και διαρκή δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το δείχνει έμπρακτα με την παρουσία ερευνητικών και άλλων σκαφών τα τελευταία 3-4 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ, η Αγκυρα προετοιμάζει νέα έξοδο των υδρογραφικο-ερευνητικών ως και γεωτρητικών πλοίων (πλωτών γεωτρύπανων) σε Ανατολική Μεσόγειο (κυρίως) και στη Μαύρη Θάλασσα μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι μέχρι στιγμής στην Ανατολική Μεσόγειο (συνολικά) έγιναν 8 γεωτρήσεις κυρίως από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Υποστήριξε πως εντοπίστηκαν στρώματα φυσικού αερίου, αλλά ως έναν μεγάλο βαθμό είναι μη εκμεταλλεύσιμα, οι εξορύξεις κοστίζουν πολύ και δεν είναι συμφέρουσες. Αλλά πρόσθεσε ότι έχουν μελετηθεί και θα λάβουν χώρα σύντομα άλλες 6-8 περιπτώσεις γεωτρήσεων, πιθανότατα από τα πλωτά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και το «Κανούνι».
Σχέσεις με ΗΠΑ
Στο μεταξύ, φθάνει σήμερα στην Αγκυρα -προερχόμενη από συσκέψεις στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως και στην Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης- η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, που χαρακτηρίζεται από Ουάσιγκτον και Αγκυρα ιδιαίτερα σημαντική. Η γνωστή Αμερικανίδα υπουργός, διπλωμάτης και ακαδημαϊκός έχει αναλάβει τα ζητήματα της Τουρκίας, γιατί ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επικεντρώνεται αυτό το διάστημα στο Παλαιστινιακό, ενώ πραγματοποιεί ήδη επισκέψεις στο Τελ Αβίβ/Ιερουσαλήμ, στο Αμμάν, στη Ραμάλα και στο Κάιρο για επαφές με τις ηγεσίες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ. Στη βελγική πρωτεύουσα η Σέρμαν συζήτησε τη ρωσική απειλή, τις νατοϊκές ασκήσεις, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, θέματα κυβερνοασφάλειας, το μέλλον του ΝΑΤΟ, την υπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας, ενώ συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη της βελγικής κυβέρνησης.
Με Ερντογάν
Η Γουέντι Σέρμαν θα συζητήσει με τους Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ το σύνολο των διμερών και περιφερειακών θεμάτων, όπως την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν , την Υπερκαυκασία, την Ανατολική Μεσόγειο, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας, τις τουρκικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, την αποβολή της Αγκυρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35, τους πυραύλους S-400, την υπόθεση Γκιουλέν, το σεβασμό στις ανθρώπινες ελευθερίες, ως και οικονομικά ζητήματα. Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική περίοδο που ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού επικρίνει δριμύτατα τις ΗΠΑ ότι ήσαν οι ενορχηστρωτές της γκιουλενικής απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, ως και ότι ενεργούν εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων.
Μετά την Τουρκία θα αναχωρήσει για δεκαήμερη διάρκειας επίσκεψη σε νοτιοανατολικές ασιατικές χώρες, όπως την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη και με τελικό προορισμό την 50ή Πολιτεία των ΗΠΑ, δηλαδή το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης στον Ειρηνικό.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου
Την πληροφορία ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 31 Μαΐου μεταδίδουν τα πλείστα τουρκικά ΜΜΕ και, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια θα είναι και το θέμα της μειονότητας της Θράκης.
Η κορυφαία ερντογανική εφημερίδα, «Γενί Σαφάκ», αναφέρει ότι θα συζητηθεί η επικρατούσα κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (την οποία αποκαλεί τουρκική!!!).
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα προετοιμάσουν την ατζέντα ενδεχόμενης συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Ιουνίου μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Ο γνωστός ακροδεξιός-εθνικιστής ηγέτης (MHP) ως και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν στη «Λαϊκή Συμμαχία» Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε την Ελλάδα για πολιτική «αφομοίωσης και φασισμού» στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας και επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, που πρόσφατα αποκάλεσε Ελληνόπουλα τα παιδιά στα Πομακοχώρια της Ορεινής Ξάνθης και Ροδόπης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί δήλωσε: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη στο χωριό Πάχνη, στην Ξάνθη στις 18 Μαΐου 2021, σε δημόσιο νηπιαγωγείο σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς, χρησιμοποίησε εκφράσεις που δεν μπορούμε να τις… χωνέψουμε. Το χωριό Πάχνη το αποκάλεσε χωριό Πομάκων και τα “Τουρκόπουλα” τα αποκάλεσε “Ελληνόπουλα”. Ο Μητσοτάκης τα θαλάσσωσε και έπεσε στη δίνη του παραληρήματος. Εκείνα είναι Τουρκόπουλα, η Πάχνη δεν είναι χωριό Πομάκων. Τι θα πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτή την πολιτική αφομοίωσης και φασισμού της Ελλάδας; Τι θα πει για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;».
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ο 4ος κύκλος συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 – 39 – Πώς κλείνουμε το ραντεβού, ποιοι ακολουθούν
- Ινδική μετάλλαξη: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα – Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ
- Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνετε αν έχετε εμβολιαστεί για τον Covid-19
- Γλυκά Νερά: Η πορεία των ερευνών και το σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter