Οι δύο χώρες λόγω και των πολύ καλών διαπροσωπικών σχέσεων του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Ορμπαν συνεργάζονται σε πολλά θέματα, ενώ και στα πλαίσια της Ε.Ε. η Βουδαπέστη δεν διάκειται θετικά για την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα. Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις από τους Τούρκους είναι στα πλαίσια της επιχείρησης «Γοητεία» της Τουρκίας και της επαναπροσέγγισης με κράτη της Δύσης.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή στρατιωτικά θέματα, καθώς και Νατοϊκά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα του Αιγαίου(;), των δυτικών Βαλκανίων, της Λιβύης, του Αφγανιστάν και του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο.
Ο Ακάρ από πλευράς του τόνισε ότι «οι δύο χώρες είναι διαχρονικά και ιστορικά δεδομένοι και αληθινοί φίλοι!!», ενώ ο Ούγγρος ομόλογός του εξέφρασε το ενδιαφέρον για την προμήθεια μικρού αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Αγκυρα.
Ειδική αναφορά έγινε στην εκ μέρους της Τουρκίας η διοίκηση για το τρέχον έτος 2021 της πιο ταχείας πολυεθνικής διακλαδικής δύναμης κρούσης του ΝΑΤΟ, της NATO VJTF, στην οποία συμμετέχει η Ουγγαρία, κάτι που και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι «ενισχύει πιο πολύ τις μεταξύ τους σχέσεις».
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχαιρετιστήριες επαφές του απερχόμενου πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Σερντάρ Κίλιτς με διαφόρους παράγοντες της κυβέρνησης Μπάιντεν εν όψει εξελίξεων και επαφών για πολλά διμερή και άλλα θέματα με τους Αμερικανούς, που έντονα θα απασχολήσουν τον διάδοχό του. Οι Αμερικανοί κυρίως επικεντρώνονται σε πρώτη φάση σε δύο θέματα που είναι το μέλλον του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 στη Τουρκία, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση στη βόρεια Συρία, όπου η Αγκυρα έχει αναπτύξει τα τελευταία 4 χρόνια υπολογίσιμες στρατιωτικές μονάδες, ερχόμενη σε σύγκρουση με τους Κούρδους πολιτοφύλακες, που όμως είναι σύμμαχοι των Αμερικανών στις επιχειρήσεις των τελευταίων κατά των ισλαμιστών και άλλων εξτρεμιστικών θρησκευτικών κύκλων.
Τούρκοι στρατιωτικοί παρακολούθησαν χθες στο Πακιστάν τη δοκιμή ενός νέου πυραύλου εδάφους-εδάφους με την ονομασία «Γκαζναβί», για τον οποίο η Αγκυρα έχει επιδείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει, ενώ η Τυνησία υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία ύψους 80 εκατ. δολ. για την αγορά τριών εξελιγμένων drones τύπου ΑΝΚA-S. 52 στελέχη της Τυνησιακής Αεροπορίας μεταβαίνουν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν πάνω στη χρήση και λειτουργία των συγκεκριμένων συστημάτων.
Διάφορες πληροφορίες από Μεσανατολικές πηγές που -πάντως δεν έχουν επιβεβαιωθεί- φέρουν τον Ερντογάν να είχε εκφράσει προ καιρού το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου του βρετανικού ναυτικού. Παρά τις στενές βρετανο-τουρκικές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποια επιμέρους στοιχεία κ.λπ., ενώ οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν βάση τέτοια δημοσιεύματα. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία με ισπανική συνδρομή κατασκευάζει το ελικοπτεροφόρο/αποβατικό /πλοίο ειδικών αποστολών/ ANADOLU, στο οποίο -πέραν ελικοπτέρων-όμως μπορούν να προσγειώνονται/απογειώνονται ακόμα και αεροσκάφη καθέτου απογείωσης. Το συγκεκριμένο πλοίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο 2021 και είναι σαν το ισπανικό LHD «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr