Αυτό γιατί το συγκεκριμένο drone, το οποίο αναφέρεται επίσης και ως αιωρούμενο πυρομαχικό, απέδειξε την επιχειρησιακή του αξία, στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στα χέρια των Αζέρων.
Πόσο δύσκολο θα ήταν για την Ελλάδα, να προχωρήσει στην απόκτηση ενός αριθμού από τα συγκεκριμένα drones, σε μια περίοδο, όπου οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε άριστο επίπεδο;
Καθόλου δύσκολο και αυτός είναι ένας λόγος που το ΥΠΕΘΑ θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά την απόκτηση του συστήματος που ευθύνεται για μεγάλες απώλειες των Αρμενίων.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα το Ισραήλ ανακοίνωσε την υπογραφή τριών συμβολαίων με χώρες της Ασίας για την πώληση drones HAROP και Rotem VTOL, ύψους 100 εκατ. $. Οι χώρες δεν κατονομάζονται, βάσει πάγιας ισραηλινής τακτικής να μην αναφέρει χάρες που έχει πουλήσει όπλα κάποιοι όμως θεωρούν πως πρόκειται για την Ταιβάν, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.
Το HAROP έχει αυτονομία 6 ωρών και μια εμβέλεια της τάξης των 1.000 χλμ. και μπορεί να επιθχειρήσει είτε εντελώς αυτόνομα είτε με χειριστή. Στην πρώτη περίπτωση το όπλο χρησιμοποιείται ως σύστημα αντι-ραντάρ κατά αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς χρησιμοποιεί την εκπεμπόμενη ακτινοβολία για να πέσει στον στόχο του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση είναι ο χειριστής που επιλέγει τον στόχο αυτό. Το drone διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας παρέχοντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας με αποτέλεσμα ο χειριστής του να είναι σε θέση να αναγνωρίσει από μεγάλη απόσταση το στόχο του, και στη συνέχεια να τον προσβάλλει.
Ο χειριστής του μπορεί να το ελέγξει σε μια μέγιστη απόσταση 200 χλμ. μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 417 χ.α.ω. Αιωρείται σε ύψος περίπου 4.600 μέτρων με μέγιστο χρόνο παραμονής στον αέρα 9 ώρες. Η πολεμική κεφαλή του είναι 23 χλγρ. ικανή να καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς καταπέφτει σε αυτά από επάνω.
https://youtu.be/j4xr98ae5w0
Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, το Μπακού ξόδεψε περισσότερα από 19 δισ. δολάρια από το 2011 μέχρι το 2019 για εξοπλισμούς. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται πέντε δισ. για την προμήθεια, από το Ισραήλ, 100 Orbiter 1K και 50 Harop, μέρος των οποίων χρησιμοποίησε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταστρέφοντας πλήθος στόχων, από λεωφορεία με Αρμένιους στρατιώτες που κατευθύνονταν στην περιοχή των συγκρούσεων έως και άρματα μάχης.
Με δεδομένη την ύπαρξη των τουρκικών UAV η προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού HAROP λη των ανάλογων συστημάτων της Rotem από τις ΕΔ θα μπορούσε τουλάχιστον να δράσει ως ένα σημαντικό αντίβαρο στην τουρκική υπεροχή των εξοπλισμένων UAV.
Πηγή: defencenet.gr
Στην Τανάγρα 4 μαχητικά Rafale – Δείτε φωτογραφίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr