Οπως επισήμανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του τύπου για τις διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη υφιστάμενη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν θα επεκταθεί η ισχύς της και σε ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, που θα βρεθεί στο τραπέζι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τους υπουργούς να προετοιμάσουν πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του 2019 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης. Καλεί δε τον Υπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Η σχετική παράγραφος αναφέρει ότι «δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της Ε.Ε., των κρατών μελών της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει τη γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προκύπτει ότι όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση που της έγινε τον Οκτώβριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες για αναθέρμανση των σχέσεών της με την Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης και σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Ως προς τις κυρώσεις συμφωνούν όλοι στο ένα σκέλος που είναι η επέκταση του υφιστάμενου καταλόγου προσώπων και εταιρειών του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας. Ως προς το δεύτερο σκέλος δηλαδή τη συμπερίληψη και τομεακών κυρώσεων, οικονομικών και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και η επιβολή εμπάργκο όπλων που ζητάει η Ελλάδα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα ομοφωνία. Μια ομάδα χωρών, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, θέλουν να παραπέμψουν το θέμα αυτό προς συζήτηση στη σύνοδο του Μαρτίου, ζητώντας να γίνει τότε μια επαναξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από την πορεία της πολιτικής συζήτησης που θα γίνει σήμερα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου