Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μεταξύ των άλλων και παρά τα εμφανή και κρυφά εμπόδια που υψώνουν σε βάρος μας το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Ρώμη, ως και άλλες πρωτεύουσες, η Ελλάδα επικεντρώνεται σε μία μορφή τιμωρητικών και σκληρών κυρώσεων για τη διαχρονική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως η απαγόρευση χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών από αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ενωσης, αεροπορικοί-εμπορικοί περιορισμοί, απαγόρευση ταξιδιών σε Τούρκους επισήμους, καταχώριση πλοίων και πληρωμάτων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και κάποιας μορφής εμπάργκο στους τουρκικούς εξοπλισμούς (ιδιαίτερα το τελευταίο είναι πολύ δύσκολο λόγω των τεραστίων διμερών συμφερόντων αρκετών κρατών με την Αγκυρα, αλλά και της διαρκώς αναβαθμιζόμενης πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας, σε προγράμματα της οπαίας εταιρίες-κολοσσοί συμμετέχουν ενεργά).
Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι ο επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προσέλθει με κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων, αν και λόγω της ισπανικής προέλευσής του εμφανίζεται να μην επιδιώκει δυναμική παρέμβαση πέραν των λεγομένων του.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εμπρηστική στάση του, ενώ «δείχνει να μην ιδρώνει το αυτί του», προκαλώντας την Ε.Ε. στο να μη λαμβάνει υπόψη «τις κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο» . Μέσα στους κύκλους της Ε.Ε. η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι περίπλοκη και ομιχλώδης, αφού ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές, ενώ μερικές δεν έχουν κατασταλάξει πάνω στο πώς θα κινηθούν (μέχρι την τελευταία στιγμή). Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση. Το Βερολίνο εξακολουθεί επίσης να προτάσσει το μεταναστευτικό και να επισημαίνει ότι η Αγκυρα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες στο έδαφός της, για αυτό και απαιτεί την κατανόησή μας.
Το ΝΑΤΟ
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Νορβηγός γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι η στάση της Αγκυρας σε αρκετά θέματα είναι προβληματική (κάτι που ειδικά στο θέμα των S-400 το έχει θίξει στην πολιτική ηγεσία της χώρας), αλλά παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος και στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης και του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να χαθεί.
Συμφέροντα
Ειδικά οι σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο και τη Μαδρίτη στον στρατιωτικό τομέα είναι πολύ σφικτές και πολυδιάστατες, ενώ και η Ρώμη -πέραν των γνωστών εξοπλιστικών προγραμμάτων, π.χ. με τα ελικόπτερα που είναι σε εξέλιξη- φέρεται να έχει συζητήσει με την Αγκυρα προσεχώς την πώληση μεταχειρισμένων αεροσκαφών κάθετης
απογείωσης (τύπου Χάριερ) που θα είναι σταθμευμένα (και φυσικά θα μπορούν να ενεργήσουν) στο ευρισκόμενο σε τελική φάση κατασκευής τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο/ειδικών αποστολών πλοίο, από τους Ισπανούς (και αυτό γιατί λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400 η Αγκυρα έχει τεθεί από τους Αμερικανούς εκτός του προγράμματος των F-35B, που μπορούν να προσγειωθούν/απογειωθούν σε πλωτό μέσο).
Απτόητη η Αγκυρα
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες σε πανεπιστημιακή διαδικτυακή εκδήλωση, θρασύτατα υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα η κύρια αιτία των προβλημάτων με την Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά τη γνωστή θέση ότι δεν μπορεί το Καστελλόριζο, που είναι δύο χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή της επαρχίας Αττάλειας, να έχει ΑΟΖ των 40.000 τετρ. χιλιομέτρων. Σχετικά με την προτεινόμενη από την ηγεσία της Ε.Ε. σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, πρότεινε ότι, πέραν των χωρών της περιοχής, θα μπορούσαν να συμμετέχουν και κράτη εκτός γεωγραφικής περιοχής, τα οποία έχουν διαθέσει πλωτά και άλλα μέσα γεώτρησης σε ερευνητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (Γαλλία-Ιταλία-ΗΠΑ κ.λπ.). Κατέληξε λέγοντας -και προφανώς παραποιώντας την πραγματικότητα- ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνετίσει ως και πιέσει την Αθήνα να προσέλθει σε διάλογο με την Αγκυρα άνευ όρων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ερντογάν, που προφανώς δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να καθίστατο πολιορκητικός κριός της χώρας του για χάρη Αθήνας και Λευκωσίας».
ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πλακέτα με ύμνους στον Αλλάχ στην Αγία Σοφιά
Ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί, πέραν της τεμενοποίησης του κορυφαίου χριστιανικού ναού, να περιφρονεί ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού δώρισε πλακέτα που τοποθετήθηκε κοντά στον άμβωνα και στην οποία αναγράφονται στίχοι του Κορανίου που εξυμνούν τον Αλλάχ, κίνηση που, πέραν της προκλητικής διάστασης, χαρακτηρίζεται και ως επιδεικτική.
Τέλος, ο γνωστός αντιναύαρχος ε.α., πρώην υπαρχηγός των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων Τζιχάτ Γιαϊτζί (μαζί με τον υποναύαρχο ε.α. Τζεμ Γκουρντενίζ είναι από τους θεωρητικούς του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας») από κοινού με τον αναλυτή Ζεϊνέπ Τσεϊχάν, που διδάσκουν θέματα ναυτικού δικαίου και ναυτικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπακσεσεχίρ, παρουσίασαν τη μελέτη τους για «το πώς θα πρέπει η Τουρκία και το Ισραήλ να επικοινωνούν μεταξύ τους στον θαλάσσιο χώρο, αδειάζοντας ουσιαστικά την Κύπρο και χωρίζοντας τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (στα πρότυπα του γνωστού τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου 2019). Η όλη εργασία -που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα-εξαφανίζει κάθετα τα δικαιώματα της Λευκωσίας, ενώ στο κείμενό τους προσθέτουν δικής τους έμπνευσης χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου