Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας, που την τελευταία διετία ήταν «παγωμένες» (εποχή Κοτζιά), η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κρίσεις σε Καύκασο-Συρία και Λιβύη, θέματα που αφορούν την ενέργεια, καθώς και η κυοφορούμενη επίσκεψη μέσα στο 2021 του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χώρα μας.
Για όπλα
Επίσης εκτιμάται ότι μεταξύ των ζητημάτων θα είναι και η ενδεχόμενη αναβάθμιση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S300PMU-1, που οι πυροβολαρχίες επί χρόνια είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ δεν είδε με «καλό μάτι» την περαιτέρω ενδυνάμωση των στρατιωτικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία -παρά την υποστήριξη διαφορετικών ομάδων και ηγετών σε Συρία και Λιβύη- διατηρεί πολυεπίπεδη συνεργασία με την Αγκυρα, ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει ανησυχήσει για την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής -στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Ουκρανίας, που αναμφίβολα μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην επικρατούσα γεωπολιτική κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και σε συναφή υποπεριφερειακά ζητήματα του Νοτίου Καυκάσου.
Υποστήριξη
Πρόσφατα η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα εξέφρασε την υποστήριξη στη χώρα μας στο ζήτημα του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. (επί δεκαετίες αρνούνταν να πάρει θέση υπέρ μας λόγω των ρωσικών αγκυροβολίων σε Λήμνο, Κύθηρα και Αστυπάλαια), ενώ έγινε και αναφορά από πλευράς της στην ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου του 1827 και στην τότε συνδρομή του ρωσικού στόλου (μαζί με τον γαλλικό και βρετανικό στόλο) στην επικράτηση κατά του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου και στην προώθηση της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Πάντως, ανεξαρτήτως των ρωσικών διπλωματικών ελιγμών με τη χώρα μας, πάντοτε στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας κυριαρχεί καχυποψία, ειδικά στο φως των στενών σχέσεων της δεύτερης με την Αγκυρα, των ρωσικών αποσταθεροποιητικών και υβριδικών ενεργειών στα Βαλκάνια, καθώς και των αρκετά προβληματικών σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Εύσημα Πούτιν
Αλλωστε προ δύο ημερών ο Πούτιν απέδωσε τα εύσημα στον Ταγίπ Ερντογάν. Σχολιάζοντας ειδικά την τουρκική παρουσία και εμπλοκή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ευρύτερα στον Νότιο Καύκασο, ο Ρώσος πρόεδρος περιορίστηκε στο ρόλο του «καλού αστυνομικού» απέναντι στον Τούρκο ηγέτη, ενώ δεν έκανε καμία νύξη για τους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν στην Υπερκαυκασία.
Απένειμε τα «εύσημα» στην «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» του Ερντογάν, ο οποίος συγκριτικά με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών είναι σε θέση να εφαρμόσει ό,τι κρίνει συμφέρον για τη χώρα του, χωρίς να επηρεάζεται από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί τα συμφέροντα της Μόσχας.
Για Καύκασο
Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις γνωστών διεθνολόγων στην ετήσια διάσκεψη της Λέσχης Βαλντάι για την τουρκική διείσδυση στον Καύκασο, τις αναθεωρητικές βλέψεις του Ερντογάν ως και την αμφισβήτηση από την Αγκυρα του καθεστώτος προσάρτησης της Κριμαίας, αλλά και τις στρατηγικές συμφωνίες της Αγκυρας με το Κίεβο, ο Πούτιν επέλεξε να περιθωριοποιήσει τις εκτιμήσεις τους, λέγοντας ότι αγνοεί τελείως τις βλέψεις, για τις οποίες θα έπρεπε να ερωτηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας και τόνισε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», «γνωρίζει και κατανοεί τα εθνικά του συμφέροντα», παραβλέπει τις έξωθεν πιέσεις και σε σύντομο χρόνο υλοποιήθηκε το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ενώ «αναμασάμε με τη γραφειοκρατική και μη ευέλικτη Ευρώπη επί χρόνια τα ίδια και τα ίδια…».
Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα του «τελειότερου στον κόσμο»(!) αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, το οποίο αποφάσισε η Τουρκία να αγοράσει και «το είπε και το έκανε», επομένως «με έναν τέτοιον εταίρο δεν είναι απλώς ευχάριστο, με έναν τέτοιον εταίρο μπορείς να εργάζεσαι αξιόπιστα».
Συναλλαγές
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη ο σημερινός όγκος εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία είναι 20 δισ. δολάρια και επιδίωξη της Τουρκίας είναι να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, με τη διαφορά να αναδεικνύεται προφανώς πολύ εντονότερα, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. επιλέγουν να συνομιλούν διαρκώς με τη Ρωσία επικαλούμενες την κουραστική γλώσσα των κυρώσεων. Ο Ερντογάν -υποστήριξε- είναι ευέλικτος και έξυπνος ηγέτης και μπορείς να έχεις μαζί του κοινή γλώσσα!!
Αναφερόμενος τέλος στις συγκρούσεις στο Νότιο Καύκασο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι εκλαμβάνει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ως ισότιμους εταίρους. «Υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια Αρμένιοι που ζουν στη Ρωσία και άλλα δύο εκατομμύρια Αζέροι. Δεν είναι απλώς άνθρωποι που έρχονται προσωρινά για δουλειά. Είναι άνθρωποι που μένουν εδώ πρακτικά σε μόνιμη βάση και συνδέονται μαζί μας».
Τριμερής
Αύριο πραγματοποιείται η τριμερής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Αθήνα σε επίπεδο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή Νίκου Δένδια, Γκάμπι Ασκενάζι και Νίκου Χριστοδουλίδη.
Θα συζητήσουν θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ενεργειακά, οικονομικής συνεργασίας, την τουρκική προκλητικότητα, την κατάσταση σε Συρία-Λιβύη κ.ά.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση