Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε στο τέλος της τριμερούς Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και Αιγύπτου και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι συνηθισμένο και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις που δημοσιεύονται από αυτό το δημιούργημα των τριών, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει σαν στόχο την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.
Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.
Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τι έγινε στη τριμερή
Στις δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Προέδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέρθηκαν στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Άγκυρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία «φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο», συνοδεύοντας όλα αυτά «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία ρητορική» και μια «συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «έρχεται απέναντι σε θέσεις σημαντικών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των αραβικών χωρών».
«Συζητήσαμε πως το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης αποδεικνύεται ότι βάθυνε τη λιβυκή κρίση», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι «αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της κυπριακής Δημοκρατίας».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «δίκαιο παράγουν οι δίκαιες πράξεις: η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο».
«Η Ελλάδα μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο: Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία», υπογράμμισε.
Οι δηλώσεις Αναστασιάδη
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις», σημειώνοντας ότι «οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», όπως επίσης «τις παράνομες γεωτρήσεις», καθώς και τις παράνομες σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρόσθεσε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αλλά αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία απέδειξε ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ασφάλειας και ειρήνης».
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο».
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, που τέθηκαν αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ιστορία: Είπε ναι στο σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια
Από σήμερα στα ΑΤΜ τα αναδρομικά – Ποια ημέρα πληρώνεται κάθε ταμείο [αναλυτικοί πίνακες]
Κορωνοϊός: Ερχονται μάσκα παντού και μεσαμεσονύκτιο lockdown μετά την έκρηξη κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr