Πρόκειται για ένα ακόμη «υπερόπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Μετά το τείχος… ήχου, οι ελληνικές αρχές έχουν στην κατοχή τους και τείχος από… μάτια, που βοηθά στη συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών. Από την αποτίμηση του περιστατικού της κρίσης που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και έληξε στις 27 Μαρτίου κρίθηκε αναγκαίο από τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας η δρομολόγηση δράσεων για την περαιτέρω ενίσχυση των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση. Οι κύριες δράσεις είχαν σχέση με τους ανθρώπινους πόρους, είχαν να κάνουν με τη χρήση της τεχνολογίας και με την κατασκευή περαιτέρω τεχνικών εμποδίων.
Στο τριεθνές
Το σύγχρονο αυτοματοποιημένο τηλεπικοινωνιακό κέντρο εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες στο βορειότερο άκρο του Εβρου, εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου.
Εκεί η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράκτη μπροστά από το βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση.
Μετά τον περασμένο Μάρτιο και την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών, τα κυκλώματα επέλεξαν να προωθούν τους τελευταίους μήνες μετανάστες από το βορειότερο άκρο του Εβρου.
Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος πλέον, που δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες αυτές περιοχές, έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί. Το αυτοματοποιημένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Εβρου.
Θερμική απεικόνιση
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα, αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη όπου η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα.
Οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί, ενώ έχουν αποκαλυφθεί «σταθμοί βάσης» και «κρυψώνες» των δουλεμπόρων όπου κρύβουν τις διακινούμενες ομάδες προσφύγων και μεταναστών.
Τη θωράκιση του Εβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4×4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Εβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ηδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοροφυλακής που παρελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.
«Βλέπουμε και αποτρέπουμε»
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Πασχάλης Συριτούδης αναφέρει πως η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων θα αυξηθεί με τη δημιουργία άλλων τριών κέντρων ελέγχου συνόρων.
«Θα έχουμε δηλαδή έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινή και πολύ έγκυρη εικόνα. Η απόσταση που μας ενδιαφέρει σε ό,τι αφορά την τουρκική επικράτεια είναι η απόσταση η οποία γειτνιάζει με τον ποταμό Εβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε να έχουμε, έτσι ώστε όταν βλέπουμε να πλησιάζουν ομάδες παράνομων μεταναστών με σαφή πρόθεση να παραβιάσουν τα σύνορά μας, να έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε έγκαιρα τις δυνάμεις μας ώστε να πραγματοποιήσουν αποτροπή», προσθέτει ο κ. Συριτούδης.
Αναφορικά με τα ηχοβολιστικά συστήματα, επισήμανε πως γίνεται χρήση τους όταν παράνομοι μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική όχθη, και τους αναγκάζει να επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα. Ο κ. Συριτούδης τόνισε, επίσης, πως «η στάθμη του Εβρου ποταμού είναι αυτή τη στιγμή πολύ χαμηλή, άρα όλα τα σημεία είναι εν δυνάμει σημεία τα οποία μπορούν να παραβιαστούν, άρα και οι δράσεις μας είναι σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».
Ο πρόεδρος των συνοροφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δήλωσε ότι «πλέον οι περιπολίες και η δραστηριότητά μας στο κομμάτι των επιχειρήσεων υποστηρίζονται από εικόνα online για το τι συμβαίνει ακριβώς στην ευρύτερη περιοχή. Αρα τα πληρώματα υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή και καθοδηγούνται μέσα από αυτό το επιχειρησιακό κέντρο, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε παράνομη είσοδο από την ευρύτερη εκεί περιοχή».
Προσέθεσε, επίσης, πως «το σύστημα επιτήρησης των καμερών πλέον λειτουργεί νύχτα-μέρα, που σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει εικόνα πολύ καλύτερη την ημέρα μέσα από τις σύγχρονες κάμερες τις οποίες έχει, αλλά και το βράδυ πάνω από 3,5 χιλιόμετρα, τα οποία γίνονται “μέρα” για εμάς και μπορούμε να βλέπουμε οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει σε εκείνο το σημείο».
«Αν είχαμε αυτά τα ηχοβολιστικά συστήματα την περίοδο των Καστανιών τον περασμένο Μάρτιο, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε τέτοιες ασφυκτικές πιέσεις. Πλέον οι διακινητές που θέλουν να περνάνε σε όλο το μήκος των συνόρων τους μετανάστες, θα βρίσκουν μπροστά τους σειρήνες, φάρους και τα πληρώματα που θα αποτρέπουν αυτή την κίνηση.
Τα ηχοβολιστικά είναι η προέκταση της σειρήνας του περιπολικού που μπορεί να ακουστεί χιλιόμετρα μακριά», τόνισε ο κ. Χαρέλας και συμπλήρωσε: «Οι ροές δεν είναι ούτε αγαθές ούτε οι προθέσεις των μεταναστών είναι μεμονωμένες. Σαφέστατα και είναι καθοδηγούμενες από την απέναντι πλευρά και από τα κυκλώματα τουλάχιστον των διακινητών. Είναι σε όλο το μήκος των συνόρων, σε όλο το μήκος της παραποτάμιας περιοχής και τις αποκρούουμε όπως μπορούμε».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr