Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Επιπρόσθετα η Αγκυρα «εκμεταλλεύεται» την προσωρινή απόσυρση του ερευνητικού-υδρογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια από την επίμαχη περιοχή των τελευταίων εβδομάδων (τουρκικές εφημερίδες προαναγγέλλουν επιστροφή του με νέα Νavtex), στοχεύοντας να εμφανιστεί ως «ευέλικτη» απέναντι σε Αμερικανούς και Γερμανούς, με τους πρώτους να υποστηρίζουν διά στόματος Μάικ Πομπέο τη γερμανική διαμεσολάβηση για να επαναρχίσει ο διάλογος που είχε διακοπεί το 2016 (χωρίς βέβαια κάποια υπολογίσιμα αποτελέσματα). Το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον, καθώς και το ΝΑΤΟ, δυσφορούν για τις «προωθημένες» γεωγραφικά και στρατιωτικά κινήσεις της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ορισμένοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θεωρούν τη Γαλλία ως συνυπεύθυνη (!) για την κλιμακούμενη ένταση.
Η διαφορά απόψεων Βερολίνου και Παρισιού ήταν ξεκάθαρη και στο ετήσιο συνέδριο του «Εconomist» χθες στο Λαγονήσι, με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να πληρώσει το τίμημα γιατί επί αρκετούς μήνες εμφανίζεται με έντονα ηγεμονικές βλέψεις και παρουσία σε ένα γεωγραφικό υποχώρο της Ευρώπης» ενώ ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις διαχρονικά ποτέ δεν δίνουν λύσεις» και «τάσσεται υπέρ της στρατηγικής υπομονής».
Ο Ολάντ αναφέρθηκε στους λόγους που πολλές χώρες είναι «ανεκτικές» απέναντι στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών τόνισε είναι ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, που έχει σημαντική γεωστρατηγική αξία, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν τεράστια οικονομικο-εμπορικά συμφέροντα με την Αγκυρα, ενώ σε αρκετά κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου ζούνε πολλοί Τούρκοι και ορισμένες χώρες έδωσαν δικαιώματα στον Ερντογάν να κάνει στα εδάφη τους ακόμα και προεκλογικές ομιλίες. Δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και έκλεισε τονίζοντας ότι «όπως επιβάλλονται κυρώσεις στον Πούτιν και στον Λουκασένκο, θα πρέπει να επιβληθούν και στον Ερντογάν». Επίσης δεν έκρυψε την ανησυχία του για νέα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία «θα μπορούσε να εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν».
Ο Γκάμπριελ (και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα) είπε ότι πιθανόν η Τουρκία να είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία δεν διώχνει ποτέ και κανένα κράτος από τις τάξεις της, ενώ «δεν έθεσε εκτός ούτε την Ελλάδα σε εποχή συνταγματαρχών και δικτατορίας». Υποστήριξε ότι «αν επιβληθούν κυρώσεις οι πρώτες χώρες που θα υποστούν πλήγματα είναι η Ελλάδα και η Γερμανία». Πρότεινε να προσπαθήσει ο δυτικός κόσμος να μειώσει την τάση ηγεμονισμού του Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο , ενώ επικαλέστηκε τη ρήση Ρούσβελτ: «Καλές οι συζητήσεις, αλλά πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμο και ένα μεγάλο ραβδί», επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη συζητά πάρα πολύ αλλά έχει ένα πολύ πολύ μικρό ραβδί».
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει σε ένα διάλογο χωρίς όρους, τονίζει ότι δεν αποδέχεται θαλάσσιο εγκλεισμό της χώρας του στον κόλπο της Αττάλειας, υποστηρίζει ότι αυτή έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, ενώ για πολλοστή φορά επαναφέρει τις πληθυσμιακές διαφορές με την Ελλάδα. Δεν λησμονεί να αναφερθεί για μία ακόμα φορά στις περί συμπλέγματος Μεγίστης -Καστελλόριζου αποστασιακές θεωρήσεις, ενώ ασκεί -όπως όλοι οι Τούρκοι επίσημοι- σφοδρή κριτική στη Γαλλία για μητροπολιτικό και κομπλεξικό αναχρονισμό ως και νεοαποικιακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, σε όποιες πολυμερείς μελλοντικές συζητήσεις, επαφές κ.λπ., η Τουρκία ξεκάθαρα δεν θέλει την οποιαδήποτε γαλλική παρουσία και συμμετοχή. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ υποδεχόμενος στην Αγκυρα τον αρχηγό Ναυτικού της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, υποναύαρχο Αλ Χούλια, με τον οποίο εκτενώς συζήτησε τις βάσεις που θα έχει η Τουρκία στη βορειοαφρικανική ακτή της Τριπολιτάνας.
Σε συνέχεια των προκλήσεων η Τουρκία διά του υδρογραφικού σταθμού της Σμύρνης εξέδωσε αντι-Νavtex (1149/20) και υποστήριξε ότι η Χίος θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί!
Την ίδια στιγμή και εν όψει των συζητήσεων στην Ε.Ε. θα πρέπει να τεθεί και το θέμα των άλλων τουρκικών πλοίων που βρίσκονται παράνομα ανοικτά της Κύπρου, δηλαδή του υδρογραφικού «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» που είναι βόρεια της επαρχίας Αμμοχώστου (στα θαλασσοτεμάχια 2 και 3) ως και του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» που για αρκετές εβδομάδες πλέει νοτιοδυτικά της Πάφου στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7.
Απάντηση ΥΠΕΞ στο παραλήρημα Μπαχτσελί: Η Ελλάδα δεν παραιτείται από το νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα
Τα ίδια…
Παρά τις συστάσεις της E.E. και άλλων παραγόντων (HΠA) απτόητη η Αγκυρα εξέδωσε νέα Navtex την 1156/20 από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και επεκτείνουν έως τον Οκτώβριο τις γεωτρήσεις για το «Γιαβούζ»
στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα νοτιοδυτικά του νησιού (της επαρχίας Πάφου) στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7.
Η Navtex θα έχει ισχύ μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Oι Τούρκοι είχαν εκδώσει την προηγούμενη Navtex στις 15 Αυγούστου, αναγγέλλοντας ότι το «Γιαβούζ» θα κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Επίσης εξέδωσαν λίγο νωρίτερα νέα Νavtex (1155/20) για άσκηση με πραγματικά πυρά απέναντι από Ρόδο και Καστελλόριζο.
Αμερικανοί και ΝΑΤΟ
Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία είχε τη Δευτέρα το βράδυ-χαράματα Τρίτης ο Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Πομπέο, ο οποίος χαιρέτισε την απόσυρση του τουρκικού σκάφους από την Ανατολική Μεσόγειο. Μεταξύ άλλων συζήτησαν το Κυπριακό, την κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, καθώς και θέματα του ΝΑΤΟ.
Στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των τεχνικών συζητήσεων για την αποκλιμάκωση/deconflicting, τοπικών επεισοδίων μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ανώτατων εκπροσώπων των δύο κρατών στη Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας, με τους επικεφαλής της Επιτροπής (Αμερικανο-βρετανούς) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών-«ιδεών» του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr