Ο Σεβασµιότατος, στο τέλος της οµιλίας του στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έλευση του ιερού σκηνώµατος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου από την Καππαδοκία στην Εύβοια, επεφύλασσε τη χαρµόσυνη είδηση στους πιστούς, κάποιοι από τους οποίους δάκρυσαν.
Όπως είπε ο κ. Χρυσόστοµος, στις 27 Μαΐου, ανήµερα της γιορτής του θαυµατουργού οσίου, θα φτάσει στο Προκόπι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος µε το δεξί χέρι του οσίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στη λάρνακα όπου βρίσκεται το σκήνωµά του όπως αναφέρει η Απογευματινή.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η χείρα είχε αποσπαστεί από το ιερό λείψανο και µεταφέρθηκε αρχικά στο Άγιον Όρος και κατόπιν βρέθηκε στην κατοχή δύο αδερφιών. Όπως είπε, µετά από επικοινωνία που είχε µαζί τους, συµφώνησαν το δεξί χέρι του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου να μεταφερθεί στον Ιερό Ναό στο Προκόπι Ευβοίας: «Το συγκλονιστικό είναι ότι φέτος, στην πανήγυρη του οσίου στο Νέο Προκόπιο, θα έχουµε το χέρι του πίσω στο προσκύνηµα», είπε συγκινησιακά φορτισµένος ο µητροπολίτης και πρόσθεσε: «Είχε περιέλθει σε γνώση µου ότι µία οικογένεια ευσεβών χριστιανών -και µάλιστα απόγονοι ιερατικής οικογενείας- έχουν το δεξί χέρι, το οποίο το περιποιούνται µε ιδιαίτερη ευλάβεια. Προσπάθησα µέσω του ιερέως πνευµατικού τους πατρός να ζητήσω να το φέρουν στον Όσιο Ιωάννη στο Προκόπι και ζήτησα και τη συνδροµή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου».
Άγιο Όρος: Τι λέει ο Διοικητής του στο Eleftherostypos.gr για το «μασατζίδικο» και τους σεισμούς
Στην Αρχιεπισκοπή
Έτσι, η µία από τα αδέρφια, συνοδευόµενη από τον πνευµατικό της, επισκέφτηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην Αθήνα και µετέφεραν εκεί το λείψανο, το οποίο προσκύνησε ο Αρχιεπίσκοπος.
Η µακρά διαδροµή του σκηνώµατος του οσίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αµέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή.
Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραµικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήµονος του Αγίου Όρους, για τη συνδροµή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωµένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν µαζί τους ως πολύτιµο κειµήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δηµιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον µεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αµέτρητοι πιστοί.
Ειδήσεις σήμερα
Μάνη: 50χρονος διακινούσε κάνναβη σε μορφή «πάστας» και «ζελέ»
Οι «ΜΩΒ ΣΚΙΕΣ» στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια
Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 32 μηνών με αναστολή στον 67χρονο που σκότωσε τον γιο του