Αναρίθμητα τάματα γίνονται στη χάρη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου κάθε χρόνο ενώ χιλιάδες πιστοί περπατούν χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν στο ιερό προσκύνημα!
Το Προκόπι είναι χωριό στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας πάνω στον περιφερειακό δρόμο Χαλκίδας-Αιδηψού και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 Καππαδόκες πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τους πιστούς χιλιάδες είναι τα θαύματα που έχει κάνει ενώ το πιο πρόσφατο είναι όταν έσβησε την φωτιά που πλησίαζε στο Προκόπι.
Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο στο Προκόπι Εύβοιας, με πολλές μαρτυρίες να κάνουν λόγο για τη βοήθεια που προσφέρει στην θεραπεία ασθενών.
Βίος και πολιτεία του Οσίου Ιωάννου Ρώσου
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος λέγεται έτσι γιατί η καταγωγή του ήταν από την περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην οποία σήμερα βρίσκεται το κράτος της Ουκρανίας. Γεννήθηκε το 1690 και συμμετείχε στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και πολέμησε στον στρατό του Αυτοκράτορα Πέτρου του Μεγάλου.
Κατά τη διάρκεια μίας μάχης, ο Ιωάννης πιάστηκε αιχμάλωτος και πωλήθηκε σαν σκλάβος. Ο άνθρωπος που τον αγόρασε ήταν ένας πλούσιος Οθωμανός ευγενής.
Ο Ιωάννης μεταφέρθηκε στο σπίτι του ευγενή στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Αφέντης του προσπάθησε να τον κάνει να αλλαξοπιστήσει, αλλά όταν είδε ότι οι προσπάθειες του δεν έπιαναν τόπο γιατί η πίστη του Ιωάννη ήταν πάρα πολύ ισχυρή, τα παράτησε. Ο Ιωάννης κάθε μέρα έκανε κάθε μέρα δύσκολες αγροτικές εργασίες και το βράδυ προσευχόταν στην μικρή εκκλησία της περιοχής. Διέμενε σε άθλιες συνθήκες αφού κοιμόταν στο στάβλο του Αφέντη του κι έτρωγε λίγο φαγητό κάθε μέρα.
Όταν ο Αφέντης του Ιωάννη πήγε για προσκύνημα στη Μέκκα, ξέχασε το αγαπημένο του πιάτο για ρύζι στο σπίτι και ο Ιωάννης του το έστειλε με έναν θαυματουργό τρόπο. Ο Αφέντης του μάλιστα επέστρεψε με το πιάτο που δεν είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι, αποδεικνύοντας έτσι ότι το θαύμα όντως συνέβη. Ο Αφέντης προθυμοποιήθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του σαν ανταμοιβή για το θαύμα του, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε και συνέχισε την απλή ζωή του η οποία ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στη σκληρή σωματική εργασία και την προσευχή μέχρι τον θάνατο του από φυσικά αίτια στην ηλικία των 40 ετών.
Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος – Τα θαύματα
Ο Άγιος Ιωάννης ενταφιάστηκε σαν Χριστιανός αλλά τρία χρόνια μετά την ταφή του εμφανίστηκε στα όνειρα πιστών της περιοχής και ζήτησε να γίνει εκταφή του σκηνώματος του. Όταν έγινε η εκταφή, οι πιστοί είδαν ότι το σώμα του ήταν ακέραιο. Το σκήνωμα του τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στην οποία προσευχόταν κάθε μέρα ο Άγιος.
Μερικά χρόνια μετά από την τοποθέτηση των οστών, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Προκόπι και την εκκλησία, αλλά το σκήνωμα του Αγίου δεν έπαθε τίποτα. Οι πιστοί το μετέφεραν σε άλλο χωριό, αλλά αυτό γυρνούσε κάθε βράδυ στο Προκόπι και σταμάτησε μόνο μετά από πολλές αγρυπνίες.
Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ιδρύθηκε το χωριό Προκόπι στην Εύβοια από τους Μικρασιάτες και αποφασίστηκε να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου στο χωριό τους. Το πλοίο το οποίο μετέφερε το σκήνωμα έπαθε στην πορεία μία βλάβη την οποία δεν μπορούσε να εντοπίσει και αν επισκευάσει κανείς, ωστόσο η βλάβη επισκευάστηκε με θαυματουργό τρόπο όταν οι ναύτες έβγαλαν το σκήνωμα του Αγίου από το αμπάρι και το περιέφεραν στο κατάστρωμα.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ζητά να του αλλάξουν τα ρούχα
Σύμφωνα με τους ιερείς το άφθαρτο ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου βρίσκεται σε λάρνακα που δεν ανοίγει, παρά μόνο όταν θελήσει και αποφασίσει ο Όσιος. Διαφορετικά, κάθε απόπειρα να ανοίξει η λάρνακα στέφεται με αποτυχία! Οπως μας είπαν το 1977, εμφανίστηκε ο Όσιος σε μία γυναίκα και την πρόσταξε να βρεθεί στο Νέο Προκόπι, στο σπίτι του, και να ενημερώσει τους ιερείς του προσκυνήματος ότι ήλθε η ώρα να τον «αλλάξουν». Τελευταία φορά που εμφανίστηκε, πάλι για αυτό τον σκοπό, ήταν στα 2005, πάλι σε μία γυναίκα εκτός Ελλάδος.
Πότε γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος;
Η μνήμη του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου τιμάται από την εκκλησία στις 27 Μαΐου.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται Προσκυνηματική διαδρομή, που ξεκινά από τη θέση «‘Αγιος» και οδηγεί στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, μέσα από ένα σπάνιας ομορφιάς πευκοδάσος, ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι, μήκους 18 περίπου χλμ., που βρίσκεται ανατολικά της Ε.Ο. Ψαχνών – Προκοπίου.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι για την ασφαλή και άνετη πεζοπορία συνιστάται στους συμμετέχοντες να προσέλθουν ξεκούραστοι, σε καλή φυσική κατάσταση και να φορούν κατάλληλα υποδήματα και ρουχισμό. Επίσης, κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν σημεία προαιρετικής ανάπαυλας και διανομής νερού, χυμών και δυναμωτικών τροφών.
Πρόγραμμα Ιεράς Πανηγύρεως Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου – 26 & 27 Μαΐου 2023
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΙΟΥ:
Ώρα 10μ.μ.: Αγρυπνία (Εσπερινός-Παράκληση-Θεία Λειτουργία).
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΙΟΥ:
Ώρα 6:45π.μ.: Όρθρος και στην συνέχεια Αρχιερατική χοροστασία.
Ώρα 8:30π.μ.: Αρχιερατικό συλλείτουργο.
Ώρα 10:45π.μ.: Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Βαβέλ δηλώσεων χωρίς το μήνυμα
Ευρωβαρόμετρο για Έλληνες οδηγούς: Αυτο-κινητό και …νευρικό τιμόνι
Εκλογές στην Τουρκία: Ο «σουλτάνος» έτοιμος να πανηγυρίσει τη νίκη