Με τη νέα, προσωρινή συμφωνία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της χρήσης του νερού του Αρδα από τους Ελληνες αγρότες μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, οι αγρότες θα έχουν νερό για να ποτίσουν τα 300.000 στρέμματά τους, γεγονός που τους προκαλεί μεγάλη ανακούφιση, αλλά παραμένουν σε αγωνία για το μέλλον.
Τη συμφωνία, που ρυθμίζει την ποσότητα και τη διαδικασία παροχέτευσης των υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα προς την ελληνική πλευρά, υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, και ο Μάρτιν Γκεοργκίεβ, της βουλγαρικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας Natsionalna Elektricheska Kompania EAD (ΝΕΚ).
Οπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ενδιάμεση συμφωνία είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της οριστικής μακροχρόνιας συμφωνίας για το διαμοιρασμό των υδάτων του Αρδα (95% του οποίου βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος), οι οποίες διακόπηκαν στις αρχές Απριλίου, λόγω της πτώσης της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.
Μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας, με την οποία δεσμεύεται η βουλγαρική εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΕΚ για την παροχή 77,9 εκατ. κυβικών μέτρων νερού στους Ελληνες αγρότες, διασφαλίζεται η πλήρης τροφοδοσία των αγροτών στην περιοχή του Βόρειου Εβρου με τις αναγκαίες ποσότητες υδάτων για την κάλυψη των αδρευτικών αναγκών κατά τρόπο που δεν επιβαρύνονται οικονομικά.
Η ποσότητα κατανέμεται στην αρδευτική περίοδο σύμφωνα με τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής και είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με αυτήν που προβλεπόταν από την 60ετή συμφωνία που έληξε, παρά το ότι η ροή του ποταμού βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα (κάτω του ήμισυ της συνήθους ετήσιας ροής του).
Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις επί του ζητήματος από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη βουλγαρική πλευρά θα συνεχιστούν, καθώς σκοπός είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από την επίτευξη μιας νέας, μακροχρόνιας συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις στη γειτονική χώρα, καθώς ορισμένα κόμματα δεν επιθυμούν την επίτευξη νέας συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι η υπάρχουσα αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις και πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί.