«Η πρώτη μου εντύπωση μετά την επίσκεψή μου στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ότι εντυπωσιάστηκα πολύ από την ποιότητα και το ακαδημαϊκό εύρος στη χώρα. Η επίσκεψή μου είχε στόχο να ενημερωθώ για τον τύπο συνεργασίας που ενδιαφέρει το κάθε πανεπιστήμιο. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών ιδρυμάτων ενδιαφέρονται για κοινά ερευνητικά προγράμματα, ανταλλαγές φοιτητών, με έμφαση την επίσκεψη Ελλήνων φοιτητών σε αμερικάνικα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια αλλά και εξ αποστάσεως μαθήματα, μία πρακτική που δεν έχει και μεγάλο κόστος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στις ΗΠΑ», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο».
Η επίσκεψη της κ. Evanuik αποτελεί μία συνέχεια της πρώτης εμβληματικής επίσκεψης εκπροσώπων από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ το 2022 στην Ελλάδα. Τότε οικοδομήθηκαν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και προέκυψαν οι πρώτες συμπράξεις και ο στόχος είναι να συνεχιστεί η διερεύνηση νέων δυνατοτήτων. Η κ. Evanuik επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θράκης.
Η αμερικάνικη πλευρά επιθυμεί να ενισχύσει την ανταλλαγή φοιτητών με την έλευση Αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν σε βραχεία προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων. «Θα μπορούσε να είναι ένα εξάμηνο ή και λιγότερο, καθώς τα τελευταία χρόνια η τάση είναι η φοίτηση των σπουδαστών για μικρό χρονικό διάστημα σε άλλα ιδρύματα του κόσμου», σημειώνει.
Αυτό βέβαια, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι η μόνη οδός για συνεργασίες. «Θα μπορούσαν και τα αμερικάνικα πανεπιστήμια να δεχθούν αντίστοιχα Ελληνες φοιτητές για σπουδές ή για πρακτική άσκηση στην έρευνα, διενέργεια κοινών διαλέξεων, φιλοξενία σε συμπόσια αλλά και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων», αναφέρει.
Τα γνωστά και ως «joint degrees», τα διπλά πτυχία είναι ένα είδος συνεργασίας που «κυνηγούν» τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς με έδρα την Ελλάδα, οι φοιτητές θα μπορούν να λάβουν πτυχίο από δύο πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ήδη διάταξη για τη χρηματοδότηση αυτών των συμπράξεων από το Ταμείο Ανάκαμψης με 60 εκατ. ευρώ.
«Αν και το κάθε αμερικάνικο πανεπιστήμιο λειτουργεί αυτόνομα ακολουθώντας τη δική του στρατηγική, είναι πολύ σύνηθες να χτίζουμε σχέσεις με διεθνείς εταίρους». Η ίδια έχει μακρά εμπειρία στη διεθνή εκπαίδευση σε αμερικάνικα πανεπιστήμια όπως το Georgia Tech, στο Davidson College και στο Providence Day School και ενεργό ρόλο στο Forum on Education Abroad και στο Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE).
Θετικές σπουδές και Αρχαιολογία
Υπάρχουν επιστημονικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν περισσότερα τα αμερικάνικα πανεπιστήμια; Η κ. Evanuik λέει ναι, αλλά σημειώνει ότι είναι τόσο μεγάλο το εύρος των σπουδών που αναπτύσσεται από τους ακαδημαϊκούς και των δύο πλευρών, που οι δυνατότητες συμπράξεων είναι πολύ πιο ευρείες από αυτές που φανταζόμαστε.
«Από την προσωπική μου εμπειρία με τα πανεπιστήμια που έχω συνεργαστεί, ξέρω ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους τομείς των Θετικών Σπουδών και της Μηχανικής στην Ελλάδα. Φυσικά η χώρα είναι διάσημη και για τις κλασσικές της σπουδές όπως και την Αρχαιολογία. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε το εύρος των σπουδών που αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ έχουν 4.000 πανεπιστήμια, εδώ προφανώς πολύ λιγότερα, όμως οι ακαδημαϊκές στοχεύσεις συγκλίνουν. Φυσικά υπάρχει και η δύναμη της έρευνας, η οποία διεξάγεται σε πολλά τμήματα της χώρας.
ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο στη χώρα»
Η επίσκεψη της κ. Evanuik στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. «Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο στη χώρα», σχολιάζει.
Οσο για το ενδεχόμενο να επενδύσει ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για να ανοίξει ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό παράρτημα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η στάση της είναι επιφυλακτική.
«Δεν θα μπορούσα να μιλήσω εκ μέρους των αμερικανικών πανεπιστημίων, καθώς το καθένα ακολουθεί τη στρατηγική του και θα εξετάσει τις παραμέτρους.
Μπορώ να πω πάντως ότι από τη δική μου εμπειρία, τα αμερικανικά Ιδρύματα δίνουν έμφαση περισσότερο στις συνεργασίες παρά στην παρουσία τους σε χώρες του εξωτερικού. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μεμονωμένα κάποιο ίδρυμα δεν θα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση. Ομως η τάση στις ΗΠΑ είναι η αναγνώριση της δύναμης των εταιρικών μας σχέσεων, με στόχο το αμοιβαίο όφελος.