Ταξίδια βέβαιου θανάτου στο Αιγαίο. Οταν το πρώτο σήμα εντοπισμού του ιστιοφόρου έξω από τα Κύθηρα σήμανε στο Θάλαμο Επιχειρήσεων όλοι ήλπιζαν να ήταν φάρσα γιατί ο μετεωρολογικός χάρτης έδειχνε το χειρότερο σενάριο. Ριπές εννέα και δέκα μποφόρ να χτυπούν το ξύλινο σκαρί το οποίο έγινε κομμάτια σχεδόν σε δευτερόλεπτα, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται περίπου τεσσερσήμισι ώρες αργότερα, όταν δόθηκε η πληροφορία για το ναυάγιο στη Λέσβο. Και εκεί οι βοριάδες ήταν αμείλικτοι, με τα κύματα να σκεπάζουν για πάντα δεκαέξι γυναίκες, ένα μικρό αγοράκι και έναν άνδρα, ενώ μέσα σε μία τιτάνια προσπάθεια κατάφεραν να διασωθούν 25 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η χθεσινή συνεδρίαση στην Πράγα για πολλούς δεν θεωρείται τυχαία ημερομηνία για τα δύο ναυάγια που ανατρίχιασαν χθες την ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και οι δύο βάρκες ξεκίνησαν από τη Σμύρνη, περίπου με δύο μέρες διαφορά, με το πρώτο σκάφος το ιστιοφόρο να είναι γνωστό ότι θα πέσει στην τρικυμία των Κυθήρων δύο μέρες αργότερα. Οπως και η βάρκα που είχε προορισμό τη Λέσβο, έφυγε με εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, στέλνοντας τους μετανάστες σε βέβαιο θάνατο. Τα βίντεο που συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα με τους μετανάστες να κρέμονται στα βράχια, να τους καταπίνουν τα κύματα και να τους πετά με μανία η θάλασσα στις απόκρημνες ακτές παγώνουν το αίμα.
Πρωτόγνωρο σκηνικό
Τη φρίκη της εκμετάλλευσης πίσω από το μεταναστευτικό υπογράμμισε χθες το βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Κοκκάλας.
«Αντιμετωπίζουμε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Κοκκάλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Οπως εξήγησε ο κ .Κοκκάλας, «βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες».
Με τις έρευνες του Λιμενικού Σώματος να συνεχίζονται όλο το 24ωρο, χθες το απόγευμα εντοπίστηκε η τελευταία σορός -αυτή τη φορά ενός άνδρα- κοντά στη Θέρμη. Μαζί του στον υγρό τάφο 16 ακόμα γυναίκες, που είδαν για πρώτη και τελευταία φορά τη θάλασσα και αναγκάστηκαν να μπουν στο φουσκωτό σκάφος μέσα στη νύχτα με 7 μποφόρ. Οι λιμενικοί εντόπισαν έναν ακόμα έφηβο αγόρι νεκρό, με τις έρευνες να συνεχίζονται. Συνολικά άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν 25 πρόσφυγες, 11 γυναίκες και 14 άνδρες.
Επίσκεψη από Γκάγκα
Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το μεσημέρι η κ. Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθειά της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Οπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».
Δεκαοκτώ ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 διασωθέντων του ιστιοφόρου σκάφους που συγκρούστηκε στα βράχια στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ, ενώ ένδεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Οπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες.
Με γερανό και οικοδομικούς σάκους
Κάτοικοι του νησιού, Πυροσβεστική και εθελοντές βρέθηκαν στο δύσβατο σημείο και προσπάθησαν να βοηθήσουν το έργο των Αρχών με κάθε τρόπο. Δύο κάτοικοι του νησιού έφεραν γερανό και με τους μεγάλους οικοδομικούς σάκους έσωσαν δύο γυναίκες που έπεσαν μέσα, ενώ κρέμονταν από τα κάθετα βράχια. Οι σκηνές τρόμου βγαλμένες από εφιάλτη, αποτυπώνονται και στα λόγια του Δημάρχου Κυθήρων, ο οποίος ανέφερε ότι είδε μπροστά στα μάτια του να πνίγονται πέντε μετανάστες. «Οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα. Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια», είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα», ανέφερε.
«Ενημερώθηκε, την 20:47 μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους. Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το κινδυνεύον σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων. Ἀμεσα και περί ώρα 21:04 έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα. Την 21:08 το σκάφος προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή», σημειώνει το Λιμενικό Σώμα στην πρώτη του ανακοίνωση.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η Αγκυρα δεν εμποδίζει τη δράση των δουλεμπόρων»
«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Οσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μέτρα ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, που δυστυχώς οδήγησαν στο θάνατο μεταναστών.
«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο δε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει: «Επείγουσα έκκληση προς την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών». Και σημειώνει, με αφορμή τα δύο ναυάγια, πως «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.
Οπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Εσωσαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.
Παρά την οργάνωση και τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών, οι οποίες συνεχίζονται, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».
Ειδήσεις σήμερα
Θερμό επεισόδιο στην Πράγα: Δεν πέτυχε το σόου Ερντογάν – Αποστομωτική απάντηση από Μητσοτάκη