Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο 21ο Συνέδριο HealthWorld, που διοργάνωσε το ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Hospital@Home: Μια νέα εποχή στην κατ’ οίκον χορήγηση θεραπείας και νοσηλείας». Αφορά σε χορήγηση θεραπειών σε ασθενείς στο σπίτι, αντί στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον «Ε.Τ.» η διοικήτρια του «Αγίου Σάββα», Ολγα Μπαλαούρα, η κατ’ οίκον νοσηλεία θα περιλαμβάνει υποδόριες και ενδοφλέβιες θεραπείες ογκολογικών ασθενών (χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες), που θα πραγματοποιούνται από το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό στο σπίτι του ασθενούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να ενταχθεί ένας ασθενής στο πρόγραμμα, τα οποία ορίζονται από τους θεράποντες γιατρούς. Πάντως, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους θεραπείας στο νοσοκομείο ώστε να γνωρίζουν οι γιατροί ότι όλα βαίνουν καλώς με τα φάρμακα. Τυπικά παραδείγματα ασθενών που θα μπορούν να ενταχθούν στην κατ’ οίκον νοσηλεία είναι ασθενείς που βρίσκονται σε φάση συντήρησης.
«Σκεφτείτε ο ασθενής που είναι σε συντήρηση να μπορεί να πραγματοποιήσει τη θεραπεία σπίτι του. Θα ελευθερωθεί ένα κρεβάτι για έναν νέο ογκολογικό ασθενή που δεν θα χρειάζεται να περιμένει για την έναρξη της θεραπείας του», σημειώνει η κυρία Μπαλαούρα.
Η μείωση της αναμονής που υπάρχει σε πολλά δημόσια εξειδικευμένα νοσοκομεία, όπως είναι «Ο Αγιος Σάββας», είναι ένα από τα θετικά του προγράμματος. Η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς είναι το δεύτερο και εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα βρίσκεται στο χώρο που του είναι οικείος και όχι στο περιβάλλον ενός νοσοκομείου. Επιπλέον, η κατ’ οίκον νοσηλεία θα αποτελέσει οικονομική «ανάσα» για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πολλές φορές η προσέλευση στο νοσοκομείο απαιτεί μετακίνηση ακόμη και από την περιφέρεια, ενώ τον ασθενή συνήθως συνοδεύει άτομο της οικογένειάς του και τα κόστη διαμονής, διατροφής και μετακίνησης είναι εξαιρετικά σημαντικά.
Ο στόχος
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να βγάλουμε την ημερήσια νοσηλεία εκτός νοσοκομείου», σημειώνει η κυρία Μπαλαούρα. Στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του «Αγίου Σάββα» διενεργούνται περισσότερες από 100 θεραπείες την ημέρα. Το νέο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ», που σημειωτέον έχει τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Roche Hellas, θα ξεκινήσει δειλά, με περίπου 20 θεραπείες την εβδομάδα, δηλαδή 80 ασθενείς το χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με το άνοιγμα του νομοθετικού πλαισίου, με ιδίους πόρους, πριν δοθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά για την κατ’ οίκον νοσηλεία στην Ελλάδα έχουν προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.
Σε δεύτερη φάση και αφού δοθεί η χρηματοδότηση, το «ΟΙΚΟΘΕΝ» μπορεί να διευρυνθεί για 640 ασθενείς, σύμφωνα με τη διοικήτρια. «Οι 80 ασθενείς αρχικά μπορεί να φαίνεται ένας μικρός αριθμός, αλλά μακροχρόνια μπορεί να αγγίξει τους χιλιάδες ασθενείς», λέει. Η εμπειρία από άλλες χώρες φάνηκε χρήσιμη στο σχεδιασμό του προγράμματος. Αντίστοιχη κατ’ οίκον νοσηλεία εφαρμόζει και το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS).
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ι. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, Γ.Γ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: «Και με τηλεϊατρική-τηλεμετρία η παρακολούθηση στο σπίτι»
Η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον νοσηλείας έγινε με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο. Αυτή καθιερώνει την παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας από Διατομεακά Τμήματα ή από Μη Αυτόνομες Ειδικές Μονάδες, που υπάγονται οργανικά και λειτουργικά στα Διατομεακά Τμήματα Βραχείας-Ημερήσιας Νοσηλείας, τα οποία λειτουργούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και από δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναλύοντας το εθνικό πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, εξήγησε ότι εκκρεμεί η υπογραφή μιας Υπουργικής Απόφασης μέσα στον Νοέμβριο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οπως εξήγησε, εντός των επόμενων μηνών, σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας θα δημιουργηθούν αντίστοιχα κέντρα που ουσιαστικά θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι. Η κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτός από ογκολογικούς ασθενείς, θα απευθύνεται, παράλληλα, σε παιδιά και ενήλικες με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, όπως, για παράδειγμα, σκλήρυνση κατά πλάκας.
«Πλέον με την τηλεϊατρική και την τηλεμετρία μπορούμε να παρακολουθούμε τους ασθενείς στο σπίτι. Μπορεί να είναι συνδεδεμένοι με τα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου και, όταν τους επισκέπτεται ο νοσηλευτής και ο γιατρός, θα έχει αναπτυχθεί ένα περιβάλλον που θα προσομοιάζει με το θάλαμο του νοσοκομείου. Δηλαδή θα έχει τα μηχανήματα που θα μπορούν να επικοινωνούν με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του νοσοκομείου ώστε να παρέχουμε ασφαλή φροντίδα στο σπίτι του ασθενούς», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωτσιόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
Θερμό επεισόδιο στην Πράγα: Δεν πέτυχε το σόου Ερντογάν – Αποστομωτική απάντηση από Μητσοτάκη
Τραγωδία στο Αιγαίο με σκηνοθέτη την Τουρκία [σοκαριστικές εικόνες]