Οι… επιβάτες του βραδινού δρομολογίου, άνθρωποι που συνήθιζαν να παίρνουν τη συγκεκριμένη ώρα το Intercity από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής των συνηθειών τους.
Και αυτό καθώς όπως λένε στους ειδικούς ψυχικής υγείας που απαντούν στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» δεν σκοπεύουν να ξαναπάρουν τρένο. Συγκλονισμένοι όταν αναλογίζονται ότι στη θέση των επιβατών θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι και απλά από καθαρή τύχη δεν βρέθηκαν εκείνη τη νύχτα στη μοιραία αμαξοστοιχία, οι τακτικοί επιβάτες του συγκεκριμένου δρομολογίου του Intercity εκφράζουν δυσφορία. Σύμφωνα με τον δρα Κοινωνικής Πολιτικής και συντονιστή της τηλεφωνικής γραμμής, Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, περίπου δέκα τακτικοί επιβάτες έχουν αναζητήσει συζήτηση και υποστήριξη από τους ειδικούς της γραμμής, τη στιγμή που τον πενταψήφιο αριθμό έχουν καλέσει και περίπου 20 πολίτες που δεν είχαν εμπλοκή με το τραγικό γεγονός, αλλά η τραγωδία τούς έχει δυσκολέψει πολύ. «Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν θα μπουν ξανά σε τρένο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Θεοδωρουλάκης και προσθέτει: «Από την έντονη δυσφορία και το θυμό των πρώτων ημερών έχουμε περάσει στο φόβο και την ταύτιση με τα θύματα. Η σκέψη ότι θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι θύματα τους βαραίνει».
Η γραμμή «10306», που ξεκίνησε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και πλέον αποτελεί μια μόνιμη υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη τέθηκε στη διάθεση των επιβατών και των οικογενειών των θυμάτων. Τις πρώτες ημέρες οι επαγγελματίες της γραμμής καλούσαν οι ίδιοι τους επιβαίνοντες που σώθηκαν λειτουργώντας ανακουφιστικά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει ο κ. Θεοδωρουλάκης, 15 άτομα μπαίνουν σε εξακολουθητική παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης έχουν ενταχθεί οκτώ επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας και δύο συγγενείς θυμάτων, ενώ είναι σε διαδικασία να ξεκινήσουν τακτικές συνεδρίες ακόμη τέσσερις επιβάτες και ένας συγγενής. Το πρόγραμμα της υποστήριξής τους θα καθοριστεί αναλόγως με τη βαρύτητα και τη διαθεσιμότητα κάθε περιστατικού. Ωστόσο, για αρχή θα οριστεί κατ’ ελάχιστο μία συνάντηση την εβδομάδα για τους επόμενους δύο μήνες. «Η κορύφωση των συμπτωμάτων αναμένουμε ότι θα είναι μετά τους δύο μήνες», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Θεοδωρουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή «10306» λειτουργεί όλο το 24ωρο και είναι εντελώς δωρεάν.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Η κάθαρση θα φέρει ανακούφιση
Σε κατάσταση συλλογικού πένθους έχει βρεθεί η χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Είναι συνηθισμένο μετά από μεγάλες τραγωδίες, σύμφωνα με όσα εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.
«Είναι μια μορφή ενσυναίσθησης, ένας τρόπος να συμπαρασταθούμε. Οι νεότεροι ταυτίζονται με τα θύματα, οι πιο μεγάλοι με τους γονείς τους», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» και προσθέτει ότι όλοι οι πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη για δικαίωση και απαντήσεις. Παράλληλα, επικρατεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα γιατί «αισθανόμαστε ότι ο κίνδυνος είναι οπουδήποτε. Διεγείρεται έτσι το αίσθημα της αγωνίας του θανάτου», σύμφωνα με τον ψυχίατρο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η ανακούφιση για όλους τους πολίτες θα έρθει, όπως στις αρχαίες τραγωδίες, με την κάθαρση. «Κάπου, κάπως να υπάρξει δικαίωση. Ο κόσμος δύσκολα πείθεται ότι θα υπάρχουν βελτιώσεις που θα φέρουν ασφάλεια. Ειδικά με τα όσα έχουν ζήσει, από την κρίση χρέους έως την πανδημία, οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην αλλαγή και τους θεσμούς. Σε αυτή τη φάση του θυμού, η δικαίωση θα έρθει με την απόδοση ευθυνών», σημειώνει ο κ. Παπαδημητριάδης.
Οσο για όσους επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, έχουν δρόμο μπροστά τους με το μετατραυματικό στρες, το οποίο χωρίς βοήθεια μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια.
ΔΙΚΤΥΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ενα δίκτυο μόνιμου χαρακτήρα για την ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιών, των οικογενειών που έχασαν συγγενείς τους, καθώς και των επιβαινόντων στην αμαξοστοιχία συγκροτήθηκε με απόφαση της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη.
Στο δίκτυο έχουν ενταχθεί Ψυχιατρικές Κλινικές Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, καθώς και Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Πρόκειται για 21 σημεία σε όλη τη χώρα, τόσο στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα όσο και στη Λάρισα όπου έγινε το δυστύχημα, αλλά και σε περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Χαλκίδα. Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη: Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία
Γκάζι: Πυροβολισμοί τα ξημερώματα έξω από κέντρο στην Ιερά Οδό – 3 προσαγωγές, 1 τραυματίας
Όσκαρ 2023-Αποτελέσματα: Έφτασε η μεγάλη βραδιά – Ποια τα φαβορί