Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος διεμήνυσε χθες ότι η Εκκλησία που αντιδρά στη σχετική ρύθμιση δεν θα «πάρει τα όπλα». Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε πως η κυβέρνηση σέβεται την Εκκλησία, αλλά «στην Ελλάδα τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα».
Οσο πλησιάζει η ημέρα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, οι συζητήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας για το επίμαχο νομοσχέδιο «φουντώνουν». Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ανέβουν οι τόνοι στη Μονή Πετράκη, αλλά να συζητηθεί το ζήτημα με ψυχραιμία και διεξοδικά, ερωτηθείς χθες, από τη Νέα Μάκρη όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του 2ου Δημοτικού Σχολείου, εκτίμησε: «Γιατί να μη γίνει ένα δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ιεραρχία θα αποφασίσει για τη στάση της Εκκλησίας, η οποία οφείλει να ενημερώσει το ποίμνιο.
«Σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας: «Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει, πώς θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν δεν ξέρω πώς, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες. Πώς θα ξυπνάνε το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπουν γύρω τους. Μια κοινωνία που δημιουργείται καινούργια δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας».
Στο σημείο αυτό, έδωσε και το στίγμα των προθέσεων της Ιεραρχίας λέγοντας ότι «δεν θα πάρει τα όπλα», αλλά «έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει η Δεξιά, τι θα πει η Αριστερά, τι θα πει η κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε».
Οσο για τη μυστική συνάντηση που, όπως έγινε γνωστό, είχε στις 8 του μήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι έγινε για άλλο θέμα.
«Εγιναν συζητήσεις, αλλά είχαν άλλο αντικείμενο. Η Εκκλησία θέλει να ανοιχτεί περισσότερο προς τον κόσμο και θέλει να συνεργαστεί με το κράτος, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν βρίσκουν σπίτι και δεν μπορεί η οικογένεια να πληρώσει. Το δεύτερο, όλοι λέμε ότι δεν κάνουμε παιδιά…, δεν τους δίνουν σπίτια να μπούνε. Και εκεί να κάνει η Εκκλησία μια προσφορά και ακόμα περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν».
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνησης στην Εκκλησία, ακούμε όλες τις απόψεις», είπε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ 100,3.
Μάλιστα, τόνισε ότι «στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές, που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Για το αν η Εκκλησία επηρεάζει τους βουλευτές, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην Εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει. Εχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνουν. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί».
Ειδήσεις σήμερα
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 20 Ιανουαρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Σάββατο 20 Ιανουαρίου