Εκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πληγέντες και αφιέρωσε την τεράστια επιτυχία στην οικογένειά του, και ιδιαίτερα στους γονείς του, οι οποίοι, έπειτα από πολλά χρόνια, βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται! «Με την ευκαιρία της παρουσίας μας στις Βρυξέλλες, ζητήσαμε από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να σκύψουν πάνω από τους κατεστραμμένους από τις πλημμύρες αγρότες της Θεσσαλίας και να τους βοηθήσουν. Να τους ενισχύσουν οικονομικά για να σταθούν στα πόδια τους και να μην προχωρήσουν σε περικοπές κονδυλίων από την ΚΑΠ», είπε στον «Ε.Τ.».
Ο Θωμάς και ο δίδυμος αδελφός του, Χρήστος, είναι ιδιοκτήτες της ξακουστής Φάρμας Μόσχου, η οποία έχει μακρά ιστορία. Το 1876, ο προ-προπάππους τους, Κωνσταντίνος Μόσχος, ξυλουργός στο επάγγελμα, βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς, όπου έστησε μία μικρή φάρμα με πρόβατα. Η κτηνοτροφία περνούσε από γενιά σε γενιά, με τον κάθε εκπρόσωπό της να βάζει τη δική του πινελιά. Ετσι, ο προπάππους των δίδυμων αδελφών, Δημήτρης Μόσχος, έμπορος, είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός κρεοπωλείου, το οποίο δούλεψε στη συνέχεια για κάποιο διάστημα ο παππούς τους, Χρήστος. Επειτα τη σκυτάλη πήραν οι γονείς τους, Δημήτρης και Φιλαρέτη, που συνέχισαν την κτηνοτροφική παράδοση κι έφτιαχναν τυρί και γιαούρτι. Το νέο κεφάλαιο όμως της οικογενειακής επιχείρησης γράφτηκε με τα δίδυμα αδέλφια και συνεχίζει μέχρι σήμερα. «Η φάρμα μας διαθέτει ένα εξαιρετικό τυροκομείο. Τα κρέατα δεν τα διαθέτουμε πλέον στη λιανική, αλλά μόνο σε σταθερούς και χρόνιους πελάτες. Η φάρμα είναι πλήρως καθετοποιημένη. Εχουμε τα δικά μας χωράφια, παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές, ταΐζουμε και φροντίζουμε τα δικά μας ζώα, παίρνουμε το γάλα τους και κάνουμε τις δικές μας ποικιλίες τυριών. Ολα περνάνε από τα χέρια μας», είπε στον «Ε.Τ.».
Δήλωσε «πανευτυχής για την εξέλιξη, ως έναν πρώτο σταθμό μιας προσπάθειας που κράτησε τουλάχιστον μία πενταετία» και αφορά όλη τη γραμμή παραγωγής της φάρμας, από την καλλιέργεια των χωραφιών, που γίνεται με μεθόδους γεωργίας ακριβείας, μέχρι την εφαρμογή τεχνολογιών για την ελάχιστη κατανάλωση νερού στην άρδευση της αγροτικής παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή τυριών (κασέρι και φέτα), καθώς και την αναγνώριση της βιολογικής ταυτότητας του τυροκομείου της φάρμας.
Οπως ανέφερε, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι «τα προϊόντα μας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, αφού το 80% της παραγωγής μας, για να φθάσει στη φάρμα όπου επεξεργάζεται και ακολούθως στην κατανάλωση, διανύει ελάχιστες αποστάσεις». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το αποτέλεσμα ανήκει στους δώδεκα εργαζομένους της φάρμας σε κάθε γραμμή παραγωγής», από τη σπορά των χωραφιών, που γίνεται χωρίς όργωμα, την παραγωγή γάλακτος και κρέατος από τη μονάδα βοοειδών και προβάτων έως και την παρασκευή διαφόρων ποικιλιών τυριών στο υπερσύγχρονο τυροκομείο, που ακολούθησαν με συνέπεια το πρόγραμμα της βιολογικής αλυσίδας σε όλη τη γραμμή παραγωγής της φάρμας.
Τα δίδυμα αδέλφια ανέλαβαν μόλις πριν από εννέα χρόνια και σε ηλικία 26 χρόνων τη Φάρμα Μόσχου, οδηγώντας την στην επόμενη εποχή με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου, όπου όμως πρωταγωνιστεί η παράδοση. Πλέον, παράγει αιγοπρόβειο τυρί, κατσικίσιο, μπάτζο, βαρελίσιο αιγοπρόβειο και βαρελίσιο μπάτζο, ανθότυρο, μυζήθρα, παστεριωμένο γάλα ημέρας, ρυζόγαλο, γιαούρτι και πλήθος άλλων προϊόντων. Το ιδιαίτερα δημοφιλές Κανιάκι είναι ένα καινοτόμο ημίσκληρο κίτρινο τυρί, τετράμηνης ωρίμανσης, από πρόβειο και γίδινο γάλα.
Να σημειωθεί ότι τα «EU Organic Awards» διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της Ε.Ε. για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων. Ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, ο οποίος διοργάνωσε την τελετή απονομής, δήλωσε σχετικά: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους νικητές και τις νικήτριες. Καλλιεργώντας τη γη σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο φροντίζουν το έδαφος, αλλά παράγουν και υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα. Οι νικητές και οι νικήτριες των σημερινών βιολογικών βραβείων της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η αύξηση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας βιολογικών τροφίμων μπορεί να ωφελήσει τους αγρότες, τους καταναλωτές και την κοινωνία γενικά».
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Ανησυχία για τον Κορινθιακό – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Κρήτη: Μαθητής έβγαλε σουγιά σε σχολείο και έσκισε τη φόρμα 17χρονης