Στο πλαίσιο της συνταγματικής του αρμοδιότητας, μάλιστα, τα πορίσματα του Συνηγόρου δόθηκαν στη δημοσιότητα και απεστάλησαν ταυτόχρονα στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων.
Το πόρισμα αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα στην ενημέρωση, την κοστολόγηση νοσηλειών και την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών.
Οι πολίτες που απευθύνθηκαν στον Συνήγορο, μάλιστα, ανέφεραν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα αιτήματά τους για ενημέρωση και έλεγχο σχετικά με τις χρεώσεις στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ αποφεύγει να επιβάλει καταλογισμούς σε περιπτώσεις καταχρηστικών χρεώσεων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κατέληξε σε σημαντικές διαπιστώσεις, όπως για παράδειγμα στο γεγονός της ελλιπούς και ασαφούς ενημέρωσης των νοσηλευόμενων από τον ΕΟΠΥΥ για τα δικαιώματά τους, αλλά και στην παράνομη πρακτική της χρέωσης «αναβάθμισης θέσης» κατά τη νοσηλεία.
Οπως προβλέπει ο νόμος, για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει κενή κλίνη σε 4κλινο θάλαμο, η αναβάθμιση θέσης δεν θα πρέπει να βαρύνει οικονομικά τον ασθενή.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν παραλείψεις στη νόμιμη διοικητική διαδικασία ελέγχου των χρεώσεων και επιβολής κυρώσεων, καθώς και η ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας κατά τη διενέργεια των ελέγχων.
Οι προτάσεις
Στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε, ο Συνήγορος του Πολίτη συστήνει στον ΕΟΠΥΥ να εξετάσει όλα τα αιτήματα-καταγγελίες ασφαλισμένων και να προχωρήσει σε έκδοση εκθέσεων ελέγχου. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται καταχρηστικές χρεώσεις, προτείνεται η εφαρμογή του άρθρου 58 του ΕΚΠΥ, το οποίο προβλέπει τον καταλογισμό των αντίστοιχων ποσών στις κλινικές.
Τέλος, ο Συνήγορος επισημαίνει τη σημασία του εξορθολογισμού της ελεγκτικής διαδικασίας και ζητά την πάταξη της ανεξέλεγκτης δράσης των κλινικών.