Ο Μοχάμεντ Χάμο, 65 ετών που ζει στη Σουηδία, δικαζόταν από τον Απρίλιο για «συνέργεια» σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Συρία από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2012.
Ο συριακός στρατός όντως διέπραξε «τυφλές επιθέσεις, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο» σε συνοικία της Χομς στην κεντρική Συρία και στην πόλη αλ Ραστάν το 2012, όμως δεν παρουσιάστηκε «καμία απόδειξη» ότι η μονάδα του πρώην στρατηγού «συμμετείχε σε αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.
Εξάλλου οι δικαστές εκτίμησαν ότι «δεν είναι βέβαιο» πως ο Χάμο «ευθύνεται για τον εξοπλισμό στρατιωτικών μονάδων» οι οποίες ενδέχεται να συμμετείχαν σε επιθέσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.
Ο Χάλο ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Συρίας που δικάστηκε και ήταν παρών στο δικαστήριο.
Τον Μάρτιο, ο Ριφάατ αλ Άσαντ, ένας από τους θείους του Σύρου προέδρου, παραπέμφθηκε ενώπιον της ελβετικής δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1980.
Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο ο Ριφάατ αλ Άσαντ, ο οποίος επέστρεψε στη Συρία το 2021 έπειτα από 37 χρόνια στην εξορία, να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Στην Ελβετία ένα πρόσωπο μπορεί να δικαστεί ερήμην υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Τον Ιανουάριο του 2022, Σύρος πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών, ο Ανουάρ Ρασλάν, καταδικάστηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έπειτα από την πρώτη δίκη που διεξήχθη παγκοσμίως για τις ωμότητες του καθεστώτος Άσαντ.
Ειδήσεις σήμερα
Απόστολος Λύτρας: Στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού – Οι πρώτες του ώρες πίσω από τα κάγκελα