ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Αυτό θα υποστηρίξει σήμερα κατά την απολογία της ενώπιον της ανακρίτριας, η Ρούλα Πισπιρίγκου βάζοντας ταυτόχρονα στο κάδρο τον πατέρα των τριών κοριτσιών από τον οποίο θα ζητήσει διαζύγιο. Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξετάζουν εάν η κεταμίνη ήταν η μόνη θανατηφόρα ουσία ή αν πίσω από τον αιφνίδιο χαμό της 9χρονης κρυβόταν κάποιο «φονικό» κοκτέιλ από υπερδοσολογία και άλλων φαρμάκων.
Οπως στις ΗΠΑ
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητά να εξεταστεί με ανακριτικές πρακτικές… ΗΠΑ, καθώς σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους της, θα υποβάλει αίτημα για τεστ ανίχνευσης ψεύδους. Πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Ελλάδα, όμως σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι κάτι που προβλέπεται σε περίπτωση που αποφασιστεί από τις ανακριτικές Αρχές. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά συνεκτιμώνται μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της προανάκρισης. Σε περίπτωση που τελικά το αίτημα υποβληθεί επίσημα, η ανακρίτρια θα κρίνει εάν θα προχωρήσει η διαδικασία, με τις πιθανότητες όμως να συμβεί κάτι τέτοιο να είναι περιορισμένες.
Από τις άτυπες συνομιλίες που έχει καθημερινά με τους αστυνομικούς στα κρατητήρια, η 33χρονη φαίνεται να φοβάται τη φυλακή, ενώ συνεχίζει να αρνείται ότι ήταν εκείνη που χορήγησε τη δολοφονική ποσότητα κεταμίνης στην Τζωρτζίνα. «Ερευνούμε την πορεία που ακολούθησε η κεταμίνη, ποιος την προμηθεύτηκε και ποιο τρόπο και πώς τη χρησιμοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ένας από τους δύο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Οθωνας Παπαδόπουλος, που βρέθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ την Κυριακή. Εκτός από τους δικηγόρους, την 33χρονη επισκέφτηκαν για περίπου 45 λεπτά και η μητέρα με την αδελφή της.
Υπερδοσολογία
Εκτός από την κεταμίνη, στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκονται και οι υπόλοιπες ουσίες που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας. Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον οργανισμό του κοριτσιού βρέθηκαν και βενζοδιαζεπίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή συγκεκριμένων χαπιών με αγχολυτικές, υπνωτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Οι συγκεκριμένες ουσίες υπήρχαν σε σκευάσματα της φαρμακευτικής αγωγής του 9χρονου κοριτσιού, όμως σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές, αν χορηγήθηκαν μαζί με κεταμίνη σε υψηλές ποσότητες, ενδέχεται να δημιούργησαν ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ» για τον οργανισμό του παιδιού. Σε εξέλιξη βρίσκεται ποσοτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα συγκέντρωσης των βενζοδιαζεπινών ήταν τοξικά, αν υπήρχε δηλαδή αυξημένη υπερδοσολογία άλλων φαρμάκων που περιείχαν αυτές τις ουσίες.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύτηκε η 33χρονη την κεταμίνη. Αν δηλαδή αναζήτησε την ουσία σε κάποια κτηνιατρική αποθήκη μέσω Διαδικτύου ή ακόμα και σε πιάτσα διακινητών ναρκωτικών. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και από τον εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Συγκεκριμένα οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν τις περιηγήσεις της μητέρας στο Διαδίκτυο τα επίμαχα χρονικά διαστήματα πριν και μετά το θάνατο του κάθε παιδιού. Στελέχη της Ασφάλειας Αττικής χαρακτηρίζουν ως «έσχατη» λύση το ενδεχόμενο εκταφής για να ανασυρθεί το τάμπλετ που βρίσκεται στο μνήμα της Τζωρτζίνας.
Ο ψεύτικος φόβος κλοπής
Δύο διαφορετικές καταθέσεις από προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «μαρτυρούν» τις ύποπτες κινήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου, λίγες μόνο ώρες πριν το θάνατο της Τζωρτζίνας. Με πρόσχημα το φόβο κλοπής, η 33χρονη είχε ρωτήσει στις 28 Ιανουαρίου έναν νοσηλευτή, όταν τον είδε να κλειδώνει διπλανό δωμάτιο, «εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις κλοπών από τους θαλάμους». Μία δεύτερη κατάθεση, όμως, δείχνει ότι η οικογένεια είχε πάρει ήδη τις προφυλάξεις της. «Ο πατέρας της Γεωργίας ζήτησε από το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής το κλειδί της πόρτας του θαλάμου προκειμένου να κλειδώσει, καθώς μέσα σε αυτόν είχαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και φοβόταν τυχόν κλοπή τους. Αφού τον κλείδωσε, επέστρεψε το κλειδί το οποίο ξαναζήτησε όταν γύρισαν στο θάλαμο», ανέφερε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.
Οπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, ο Μάνος Δασκαλάκης φαίνεται ότι ήταν παρών στο νοσοκομείο μόνο κατά τη μία απόπειρα που έγινε σε βάρος της Τζωρτζίνας, στις 11 Απριλίου, στο «Καραμανδάνειο», όταν οι γιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν το άτυχο κορίτσι μετά από 50 λεπτά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Τις άλλες δύο ημέρες που καταγράφεται η παρουσία του στο θάλαμο της 9χρονης στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 26 και στις 27 Ιανουαρίου, δεν είχε αναφερθεί κάποιο επεισόδιο. Στις καταθέσεις του το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό υποστηρίζουν ότι όλα τα περιστατικά έχουν σημειωθεί ημέρες που έλειπε ο πατέρας και ήταν μόνη η 33χρονη μαζί με το παιδί. «Θα φέρω ό,τι τεχνική υπάρχει για να αποδείξω την αλήθεια και όχι σαν μερικούς-μερικούς που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για να φανούν “άγιοι”», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 μέσα από τα κρατητήρια η Ρούλα Πισπιρίγκου, «φωτογραφίζοντας» τον Μάνο Δασκαλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα ζητήσει διαζύγιο από τον πατέρα των παιδιών.
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Πέντε απόπειρες πριν από τη «χαριστική βολή»
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Σοκαριστικές είναι οι αναφορές των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων για τα ανεξήγητα επεισόδια που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα. Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, υπεύθυνη για αυτά τα περιστατικά ήταν η χορήγηση της κεταμίνης. Μάλιστα, φαίνεται ότι η 33χρονη προχώρησε σε 5 απόπειρες μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μία ημέρα πριν το «τελειωτικό χτύπημα».
Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο 24ωρο νοσηλείας της, στις 28 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί, παρουσιάζει επεισόδιο με ταχυκαρδία (156 σφίξεις/λεπτό), σταδιακά αποκορεσμό, ταχύπνοια, προσήλωση βλέμματος, κόρες σε μυδρίαση, χωρίς κινήσεις άκρων, με συνοδή ανησυχία-γκρίνια, συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο λύθηκε με χορήγηση φαρμάκου. Περίπου 25 λεπτά αργότερα, παρουσιάζει παρόμοιο επεισόδιο, διάρκειας 1,5 λεπτού, το οποίο λύθηκε αυτόματα. Την ίδια ημέρα στις 14:30, εκ νέου επεισόδιο για 3 λεπτά με αυτόματη λύση. Οπως καταγραφούν οι γιατροί, η Τζωρτζίνα «στη συνέχεια εμφάνισε πυρετό και της χορηγήθηκε Augmentin», ενώ «επανέλαβε άλλα δύο επεισόδια στις 18:30 και 00:00, διάρκειας 1,5 λεπτού, με αυτόματη ύφεση, χωρίς σύγχρονη καταγραφή σαφούς επιληπτικής δραστηριότητας».
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Ανοίγει παράλληλα ο φάκελος για Μαλένα και Ιριδα
Παράλληλα με τις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του 9χρονου κοριτσιού, σε πρώτο πλάνο μπαίνουν πλέον και οι υποθέσεις της Μαλένας και της Ιριδας, των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αναμένεται να λειτουργήσουν ακολουθώντας το modus operandi και την τεχνογνωσία που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα στην περίπτωση της Τζωρτζίνας.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, οι αστυνομικοί θα ανοίξουν νέο κύκλο καταθέσεων, μιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές από το «Καραμανδάνειο» νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά και από το Παίδων, όπου είχαν νοσηλευτεί και εξεταστεί τα δύο αδικοχαμένα παιδιά. Οπως συνέβη και με την 9χρονη Τζωρτζίνα, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα συνεργαστούν με γιατρούς, ιατροδικαστές, τεχνικούς συμβούλους, γενετιστές, ενώ θα ανασύρουν «βιβλιογραφία» για την επιστημονική ταυτοποίηση των ιατρικών δεδομένων που θα προκύψουν.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Στο μικροσκόπιο ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς
Μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πατρών, το Ανθρωποκτονιών αναμένεται να προχωρήσει σε ξεχωριστή έρευνα και για τα αίτια θανάτου της 69χρονης σπιτονοικοκυράς της οικογένειας Δασκαλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ ο θάνατός της είχε αποδοθεί σε νεοπλασία του ενδομητρίου, μια μορφή καρκίνου.
«Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι, και για τα παιδιά έλεγαν για παθολογικά αίτια θανάτου…», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί που διερευνούν την υπόθεση. Οι Αρχές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπήρχε οικονομική εκμετάλλευση της 69χρονης από την οικογένεια, καθώς έχουν καταγραφεί αγοραπωλησίες της περιουσίας της με πληρεξούσιο τον Μάνο Δασκαλάκη. Μάλιστα, φαίνεται ότι με αφορμή αυτές τις συνδιαλλαγές είχαν προκληθεί προστριβές ανάμεσα στο ζευγάρι. Η 69χρονη γυναίκα πέθανε το 2020, αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο αν ετάφη, με τις Αρχές να μην έχουν μέχρι στιγμής διαπιστώσει εάν υπάρχει τάφος ή αν έχει αποτεφρωθεί η σορός της.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Στην ανακρίτρια το μεσημέρι για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιο σοκ από τη σφαγή στην Μπούκα [Σκληρές εικόνες]
Κορονοϊός: 7 στους 10 γονείς δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους