«Η συχνότητα εμφάνισης ακραίων επεισοδίων βροχής τείνει να αυξηθεί και εάν αυτό συμβεί στο μέλλον, τότε θα μεταπέσουν στην κατηγορία έντονα ή και συνήθη. Η έκταση που καταλαμβάνει ένα ακραίο επεισόδιο βροχής διευρύνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να καλύπτουν το σύνολο της λεκάνης απορροής μεγάλων χειμαρρικών ρευμάτων (π.χ. Πάμισος, Ξηριάς, Πορταϊκός) ή και χειμαρροποτάμων (π.χ. Ενιπέας, Τιταρίσιος), να εντείνεται το φαινόμενο και να πλήττονται μεγαλύτερες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαπουντζής παρουσίασε στατιστικά στοιχεία προηγούμενων χρόνων, τα οποία έχουν ληφθεί από τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς και αποκαλύπτουν πολύ σημαντικές πτυχές της κακοκαιρίας «Daniel». Σύμφωνα με αυτά, στη Ζαγορά Πηλίου το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου έπεσε συνολικά βροχή 895 mm, με το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου να έχει ανέλθει στα 760 mm.
Πάντως, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του meteo, το ύψος της βροχής στην περιοχή έφτασε τα 910 mm, το τετραήμερο 4 έως 7 Σεπτεμβρίου. Επίσης, στη Ζαγορά τον Νοέμβριο του 1986 ξέσπασε καταιγίδα με μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου τα 888 mm. «Ως αποτέλεσμα υπήρξε έντονη στερεομεταφορική δράση των χειμάρρων της περιοχής και πρόσχωση της παραλίας στο Χορευτό και επέκτασή της κατά… 200 μέτρα!», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Daniel» ήταν «ακραία βροχόπτωση με τιμή που έχει ξαναεμφανιστεί στην Ζαγορά την τελευταία 35ετία».
Στην περιοχή της Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα στο Περτούλι, κατά τα 65 χρόνια λειτουργίας του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού, το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου ανήλθε στα 285 mm. Κατά το πέρασμα του «Ιανού», τον Σεπτέμβριο του 2020, στην περιοχή καταγράφηκε μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου στα 320 mm, «με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Πάμισου στο Μουζάκι, πτώση γεφυρών και Κέντρου Υγείας, πλημμυρικές καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και γενικότερα τεράστιες καταστροφές». Στην κακοκαιρία «Daniel» καταγράφηκε μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου 265 mm (και διημέρου 465 mm). Σύμφωνα με το Meteo το ύψος της βροχής το τετραήμερο 4 έως 7 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Καρδίτσα τα 659 mm. «Με απλά λόγια, μέσα σε μία τριετία καταγράφηκαν δύο ακραίες βροχοπτώσεις που δεν έχουν ξαναεμφανισθεί στα 65 έτη λειτουργίας του σταθμού!», είπε ο κ. Σαπουντζής.
Συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος - Επέστρεψε αεροσκάφος λόγω τεχνικού προβλήματος
Σε ό,τι αφορά τον Βόλο, στα 32 χρόνια λειτουργίας του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού καταγράφηκε μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου στα 190 mm. Κατά το πέρασμα του «Daniel», το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου έφτασε τα 550 mm. «Ακραία βροχόπτωση με τιμή που δεν έχει ξαναεμφανισθεί στον Βόλο τα τελευταία 65 έτη, με αποτέλεσμα: υπερχείλιση του Ξηριά και κατάρρευση γέφυρας, υπερχείλιση του Κραυσίδωνα και του Αναυρου. Τεράστιες πλημμυρικές καταστροφές στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου», τόνισε ο καθηγητής. Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2006 καταγράφηκαν σε 13 ώρες 220 mm βροχής, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Ξηριά και την κατάρρευση γέφυρας, υπερχείλιση του Κραυσίδωνα και του Αναυρου. «Δηλαδή, την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν δύο ακραίες βροχοπτώσεις με τιμές που δεν έχουν ξαναεμφανισθεί στα 65 έτη λειτουργίας του σταθμού!», τόνισε ο κ. Σαπουντζής. Να σημειωθεί ότι το meteo προσδιόρισε τη βροχή που έπεσε το τετραήμερο 4-7 Σεπτεμβρίου στον Βόλο στα 617 mm.
ΑΡΙΘΜΟΙ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
- 285 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου στο Πετρούλι στα 65 χρόνια λειτουργία του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού
- 320 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου από την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020
- 265 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου από την κακοκαιρία «Daniel»
ΒΟΛΟΣ
- 190 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου στα 32 χρόνια λειτουργίας του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού
- 550 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου από την κακοκαιρία «Daniel»
- 220 mm βροχής σε 13 ώρες τον Οκτώβριο του 2006
ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
- 760 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου από την κακοκαιρία «Daniel»
- 888 mm το μέγιστο ύψος βροχής 24ώρου τον Νοέμβριο του 1986