Στέκονται ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη και ανθρωπιά, στέλνοντας μάλιστα μηνύματα ελπίδας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, επισημαίνει ότι η Εκκλησία ποτέ δεν συνθηκολόγησε απέναντι στην παρουσία του Κακού στον κόσμο σε οποιαδήποτε μορφή.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Η Εκκλησία ποτέ δεν εθεώρησε τον αγώνα δι’ έναν δικαιότερον κόσμον αλλότριον προς την αποστολήν της
«Η ζωή της Εκκλησίας, εις όλας τα πτυχάς της, δονείται από την ανεκλάλητον χαρά της Αναστάσεως», υπογραμμίζει για να συνεχίσει: «Η Εκκλησία ποτέ (…) δεν απώθησε την πραγματικότητα του πόνου και του θανάτου, δεν ηγνόησε την αμφισημίαν των ανθρωπίνων πραγμάτων, ποτέ δεν εθεώρησε τον αγώνα δι’ έναν δικαιότερον κόσμον αλλότριον προς την αποστολήν της».
Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η αίσθηση ότι η ζωή είναι «αναπότρεπτος πορεία προς τον θάνατον οδηγεί εις υπαρξιακά αδιέξοδα, εις απόγνωσιν και μηδενισμόν, εις αδιαφορίαν διά τα ουσιώδη του βίου. Η επιστήμη, η οικονομική και κοινωνική πρόοδος αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστικήν λύσιν και διέξοδον».
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Μην ξεχνάμε τους ανθρώπους του «τρίτου κόσμου»
Από τη πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, αναφέρεται στα προβλήματα των πολιτών που έχουν πνευματικά αδιέξοδα, αλλά και στα σοβαρά ζητήματα διαβίωσης των ανθρώπων του τρίτου κόσμου. Οπως υπογραμμίζει: «Αλλοι βιώνουν τις εμπειρίες του “πολιτισμένου κόσμου” με τις ελευθερίες και τα πνευματικά αδιέξοδα, άλλοι ζουν στις τρομακτικές συνθήκες του χαρακτηριζομένου από τη δυτική νοοτροπία “τρίτου κόσμου”, με τα άμεσα βιοτικά προβλήματα και τους αγώνες εξασφαλίσεως δικαιωμάτων όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, ο αυτοπροσδιορισμός, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, το δικαίωμα τελικά στη ζωή, άσχετα από φύλο, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, κοινωνική τάξη και εθνικότητα». Ο κ. Θεόδωρος προσθέτει ότι ολόκληρη η γη είναι γεμάτη κοινωνίες που μόνο κατ’ όνομα στηρίζονται στην αρχή της ισότητας. Ομως, «στην πραγματικότητα, απαράγραπτα δικαιώματα όπως η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας δεν προστατεύονται αποτελεσματικά».
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Η μεγάλη αποστολή της Εκκλησίας των Αγίων Τόπων
Ο δε Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, στέκεται στο Πνεύμα του Υιού, το οποίο φώτισε τους Αγίους Αποστόλους στο να γίνουν κήρυκες του Ευαγγελίου. «Η εκπλήρωσις της αποστολής αυτής βαρύνει ιδιαιτέρως την Εκκλησίαν των Αγίων Τόπων. Την Εκκλησίαν την “ούσαν” εν Ιεροσολύμοις, η οποία από του κενού και ολβίου Τάφου, της πηγής της Αναστάσεως, διωκομένη απ’ αρχής, δριμέως δε προσφάτως, αγωνίζεται μη καταβαλλομένη, “αποθνήσκουσα και ιδού ζώσα” (Β’ Κορ. 6,9), κηρύττουσα Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα και υποδεχομένη τα τέκνα αυτής, “εκ δυσμών και βορρά και θαλάσσης και εώας”, διά του ηδυμόλπου χαιρετισμού “Χριστός ανέστη” και διά των πατριαρχικών ημών ευχών και πατρικών ευλογιών».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
«Το φως της Αναστάσεως να καταυγάζει τη ζωή μας»
«Το Πάσχα εφέτος μας καλεί σε ένα δύσκολο άθλημα», γράφει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος. «Ανείπωτο πόνο από τη σιδηροδρομική συμφορά και το πλήθος των σεισμοπαθών στη γειτονιά μας, οδύνη απερίγραπτη από τον αμείλικτο πόλεμο στην Ουκρανία. Συγχρόνως, ποικίλες προσωπικές και κοινωνικές δοκιμασίες συμπληρώνουν τη δέσμη των θλίψεων». Ο κ. Αναστάσιος καταλήγει: «Η θλίψη και η χαρά εναλλάσσονται στη ζωή μας. Οδυνηρά απρόοπτα δεν λείπουν από την πορεία μας, συμφορές που υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας και μας καταβάλλουν. Νιώθουμε αμήχανοι να τα αντιμετωπίσουμε και συχνά κυριευόμαστε από το φόβο. Παρά ταύτα, η βούλησή μας ας μην αδρανήσει. Οσο εξαρτάται από εμάς, ας αφήνουμε το φως της Αναστάσεως να καταυγάζει τη ζωή μας και το Αγιο Πνεύμα να μας χαρίζει αντοχή, υπομονή, ελπίδα».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
«Παραμένουμε συγκλονισμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη»
«Παραμένουμε συγκλονισμένοι από την τραγωδία των Τεμπών», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. «Οδυνηρός καθρέπτης των πολλών πόνων όλων μας, συνόδευσε τη φετινή μας πορεία προς το Πάσχα. Σφράγισε τη συνείδησή μας. Οδήγησε τη σκέψη πολλών στα μεγάλα ερωτήματα», επισημαίνει. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η ανθρώπινη ιστορία, η τραγικότητα, το φυσικό κακό, το αδιανόητο κάποτε ηθικό κακό, η βάναυση ματαίωση των ονείρων μας σε όλα τα επίπεδα, όλα μπορούν, όλα καλούνται να μετάσχουν στη μεταμορφωτική προοπτική της Ανάστασης. Απέναντι στη φθορά, ολόφωτη η Χάρη της Ανάστασης. Ο Αδης “βασιλεύει, αλλ’ ουκ αιωνίζει”. Ο Αναστάς Θεάνθρωπος φανερώνει τις άπειρες δυνατότητες που αποκτά η ανθρώπινη φύση και όλοι μας κατά Χάρη».
Με πτήση της AEGEAN η έλευση του Αγίου Φωτός
Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου θα φτάσει από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση της Aegean το Αγιο Φως στη χώρα μας. Οπως έγινε γνωστό, αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας με αεροσκάφος Α320neo στις 18:00. Επειτα θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της Aegean και της Olympic Air σε οχτώ προορισμούς εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στο μεταξύ, στον Πανάγιο Τάφο, στα Ιεροσόλυμα, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Διπλωματικές πηγές του Ισραήλ αναφέρουν πως μέσα στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα ο αριθμός των πιστών στο ισόγειο περιορίζεται στους 1.800 για λόγους ασφαλείας.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά και οι υπόλοιπες Εκκλησίες που λαμβάνουν μέρος στην τελετή του Αγίου Φωτός εξέφρασαν την αντίδρασή τους στους περιορισμούς της ισραηλινής αστυνομίας.