Σύμφωνα με πληροφορίες, της είχε ζητήσει να φορέσει γάντια και να μην είναι εκτεθειμένα τα χέρια της, γεγονός που κίνησε της υποψίες της πως συμμετέχει σε κάποια παράνομη δραστηριότητα. «Πρόσεξε να μην πέσουν τρίχες σου ή ο ιδρώτας σου. Επίσης θέλω να προσέξεις να μην ακουμπήσεις πουθενά. Αν σε ρωτήσει κάποιος το οτιδήποτε να μην απαντήσεις», φέρεται να της είπε. Της είχε ζητήσει ακόμη να μην αγοράσει κάρτες κινητής τηλεφωνίας αν κάποιο από τα καταστήματα είχε κάμερες.
Η 17χρονη κοπέλα «έδειξε» στην ανακρίτρια τον πατέρα της ως τον άνθρωπο που την οδήγησε στο ρόλο του «ταχυδρόμου» της οργάνωσης που ανέλαβε την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας το πρωί της Δευτέρας. «Για την απαγωγή Λεμπιδάκη έμαθα από την τηλεόραση. Δεν έχω καμία σχέση με αυτήν. Σχετικά με το φάκελο που έστειλα στα ΚΤΕΛ στα Χανιά την 28η/8/2017, θέλω να σας πω μερικά πράγματα για να καταλάβετε τι ακριβώς έγινε. Εκείνη την ημέρα, γύρω στις 11.00, αν θυμάμαι καλά, με ξύπνησε ο πατέρας μου και μου ζήτησε να πάω μαζί του κάπου για μια δουλειά που είχε να κάνει στα Χανιά και ότι μετά μπορεί να πηγαίναμε καμιά βόλτα», ανέφερε στην απολογία της. «Ο μπαμπάς μου μου είπε πως ήθελε να πάω εγώ να αγοράσω μία κάρτα ανανέωσης χρόνου. Πριν φτάσουμε στο Σπήλι σταματήσαμε στο δρόμο σε ένα ψιλικατζίδικο και σε ένα περίπτερο. Πριν πάω όμως και στα δύο ο μπαμπάς μου μου ζήτησε να μην αγοράσω κάρτα αν δω ότι το μαγαζί έχει κάμερες», πρόσθεσε η 17χρονη κοπέλα.
Τόνισε ακόμη πως η οικογένειά της αντιμετώπιζε αρκετές οικονομικές δυσκολίες. Ο πατέρας της σύμφωνα με πληροφορίες είχε χτυπηθεί από την κρίση και δεν είχε αρκετή δουλειά στο μεσιτικό του γραφείο. Αυτός εκτιμάται πως είναι ο λόγος που τον οδήγησε στην απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στην απαγωγή Λεμπιδάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το μοναδικό εισόδημα που είχαν στο σπίτι ήταν αυτό της μητέρας του ανήλικου κοριτσιού και ανερχόταν στα 1.500 ευρώ.
Η εμπλοκή της στην υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας, αφορούσε δύο συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία της ζητήθηκαν από τον πατέρα της και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων που κρατούσαν τον 53χρονο επιχειρηματία:
1. Να στείλει ένα φάκελο μέσω ταχυδρομείου στα Χανιά ο οποίος εκτιμάται από τις αρχές πως είχε το USB με το τελευταίο βίντεο ως απόδειξη ζωής του επιχειρηματία προς την οικογένειά του.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
2. Να αγοράσει κάρτες κινητής τηλεφωνίας και τα τηλέφωνα ώστε τα μέλη της οργάνωσης να επικοινωνούν με την οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία χωρίς να μπορεί να τους παρακολουθήσει η Αστυνομία.
Εις βάρος της ασκήθηκαν διώξεις για άμεση συνέργεια στην απαγωγή και άμεση συνέργεια σε απόπειρα εκβιασμού για λήψη λύτρων. Το βράδυ της Τρίτης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
Ο συνήγορος υπεράσπισής της, Γιώργος Φραντζεσκάκης, μιλώντας στον «Ε.Τ.» ανέφερε ότι το ανήλικο κορίτσι δεν γνώριζε πως συμμετείχε στη μεγαλύτερη απαγωγή στα ελληνικά χρονικά. «Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης το κορίτσι δεν έλαβε προθεσμία να απολογηθεί και ζητήσανε την άμεση απολογία της. Πράγματι αργά το βράδυ της Τρίτης με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και της ανακρίτριας αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η ανήλικη δεν γνώριζε τίποτα. Δεν ήξερε σε τι ακριβώς εμπλέκεται και με αυτό το σκεπτικό αφέθηκε ελεύθερη. Δεν είναι δυνατόν μια ανήλικη να γνωρίζει τι ακριβώς κάνει όταν λαμβάνει οδηγίες από τον ίδιο της τον πατέρα» , μας είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορός της. «Η μητέρα της δεν θα κινηθεί νομικά κατά του πατέρα του κοριτσιού, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει. Είναι λόγια τα οποία της έχουν βάλει στο στόμα της», πρόσθεσε ο κ. Φραντζεσκάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του ανήλικου κοριτσιού έπαιξε κομβικό ρόλο στις προσπάθειες τόσο της Ασφάλειας Κρήτης όσο και της Ασφάλειας Αττικής στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο έκτο και τελευταίο κρησφύγετο στο οποίο κρατείτο ο γνωστός επιχειρηματίας του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεσίτης και πατέρας του κοριτσιού ενεπλάκη στην υπόθεση τον Αύγουστο αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο ρόλο να καθοδηγήσει την κόρη του να αποκτήσει το ρόλο του «ταχυδρόμου» της οργάνωσης, θεωρώντας πως δεν θα κινούσε τις υποψίες της Αστυνομίας, αλλά τελικά αυτό ήταν ένα από τα λάθη των δραστών που έφερε πιο κοντά από ποτέ τις Αρχές στο τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατείτο ο Κρητικός επιχειρηματίας. Ωστόσο, οι Αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν είχε μεγαλύτερη εμπλοκή και σε άλλους τομείς της οργάνωσης που έστησε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου