Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν κάποιοι από την εγκληματική οργάνωση που υποστήριζαν πως έπρεπε να γίνει η παραλαβή των χρημάτων που είχε συγκεντρώσει η οικογένεια του γνωστού Κρητικού και κάποιοι άλλοι πως έπρεπε να την παρατείνουν ακόμη την απαγωγή. Το μοντέλο της «κοινής αρχηγίας» εγκαταλείφθηκε όταν παρενέβη ο αρχικός «εγκέφαλος» της συμμορίας, συμφωνώντας με την πρώτη εκδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η τελευταία επιστολή που έριχναν το ποσό των λύτρων στα 18 εκατομμύρια ευρώ, με βασική προϋπόθεση να συμφωνούσαν τελικά σε αυτά που είχε οικογένεια.
Παρά το γεγονός πως οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες είναι αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν την απαγωγή, υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία και ενδείξεις για περισσότερους συνεργούς και άλλα αρχηγικά μέλη. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη ποιος ήταν ο σκοπός των δύο ταξιδιών που έκαναν τρεις από τους συλληφθέντες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ομηρίας. Είχαν συναντήσεις με κάποια ενδεχομένως αρχηγικά μέλη ή το έκαναν για να δείξουν στην αστυνομία το εύρος και «επαγγελματισμό» του επιχειρησιακού τους πυρήνα; Αλλωστε, όλο αυτό το διάστημα είχαν στείλει συνολικά τέσσερα μηνύματα από περιοχές των βορείων προαστίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία στην παρουσίαση που έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου της Κρήτης, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και θεωρείται ο ιθύνων νους της μεγαλύτερης ομηρίας στα ελληνικά χρονικά.
Οπως έγινε γνωστό, η ομάδα των απαγωγέων ήταν μία και ενιαία και προς το παρόν έχουν συλληφθεί και τα οκτώ μέλη τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί από την προανάκριση. Οι τέσσερις από αυτούς έχουν «βαρύ» βιογραφικό, καθώς έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για απόπειρα δολοφονίας, εμπρησμούς, απόπειρα βιασμού και σωματεμπορία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και τρεις, οι οποίοι θεωρούνται ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών. Ολοι οι εμπλεκόμενοι έμεναν σχετικά κοντά μεταξύ τους και διατηρούσαν κοινωνικές επαφές και παρά το γεγονός πως υπήρχε «εγκέφαλος» η οργάνωση λειτουργούσε περισσότερο με ένα μοτίβο «κοινής αρχηγίας».
Κλήρωση Τζόκερ (17/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, σε όλη τη διάρκεια της εξάμηνης ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη έγιναν αρκετές επιχειρήσεις και μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Αυγούστου στα Σφακιά. Η Αστυνομία διέψευσε τις φήμες πως υπάρχει εμπλοκή πολιτικού προσώπου, ενώ έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για συνεργασία των οκτώ συλληφθέντων με έγκλειστους στις φυλακές της χώρας, γεγονός που αυτόματα αποκλείει οποιαδήποτε σύνδεση με την απαγωγή του Παναγόπουλου.
Συνολικά υπήρξαν 31 επικοινωνίες μεταξύ της οικογένειας του επιχειρηματία και των απαγωγέων. Οι περισσότερες έγιναν μέσω γραπτών μηνυμάτων, ενώ υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες. Επίσης οι απαγωγείς είχαν στείλει τρία βίντεο στα οποία απεικονιζόταν ο επιχειρηματίας και αποδεικνυόταν πως ήταν εν ζωή. Σε κάθε «επίσκεψή» τους στον επιχειρηματία του μιλούσαν ψιθυριστά προκειμένου να μην έχει δυνατότητα να τους αναγνωρίσει. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία ένα μέλος από την ομάδα των απαγωγέων φρόντιζε να επισκέπτεται τον 53χρονο και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εξεύρεσης χρημάτων από την οικογένειά του. Την ίδια ώρα συνήθιζε να του υπαγορεύει τις επιστολές που επρόκειτο να αποσταλούν στους οικείους του, ζητώντας από τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να τις υπογράφει με το βιολογικό του υλικό, το οποίο όπως υποστήριξε στη συγκλονιστική του κατάθεση ήταν το αίμα του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου