Την άποψη ότι αυτό που γίνεται τώρα στην Αφρική με την εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας, εξυπηρετεί τις πολιτικές και θρησκευτικές σκοπιμότητες της Ρωσίας, εξέφρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, στην εσπερίδα στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ΑΕΝΑΟΣ για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο.
Η Ρωσία θα επιδιώκει πάντα να έχει λόγο και παρουσία εκεί, δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή, η εδραίωση μιας εξαρχίας εκεί, με τόσο παιδαριώδεις προϋποθέσεις, εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα πολιτική της Ρωσίας. Αυτό που άνοιξε με την άνοδο του Κυρίλλου στην Πατριαρχία της Μόσχας θα αργήσει να κλείσει. Ο Κύριλλος έχει αναπτύξει μια ιδεολογία ότι όπου υπάρχει μαρτυρία ρωσική ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία και στο ρωσικό κράτος. Και όπου υπάρχει μια ρωσική κοινότητα ανήκει στο ρωσικό κράτος.
Εκκλησιαστικός επεκτατισμός, εξαρχίες, ζώνες επιρροής σε Ορθόδοξες Εκκλησίες, δοκιμάζοντας αν οι Εκκλησίες αυτές είναι πιστές στην Εκκλησία της Ρωσίας παρά το ότι πολιτικά δεν συνδέονται, όπως για παράδειγμα με τα Σκόπια. Εύχομαι να μη δικαιωθώ να καταλήξει στην αγκαλιά του Μόσχας Κυρίλλου ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Σκοπίων», τόνισε.
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι «στόχος πάντα των Ρώσων ήταν να αντικαταστήσουν και να εξαλείψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το έκαναν πάντα, και κινούνταν σε ένα επίπεδο περισσότερο εκκλησιαστικό και λιγότερο πολιτικό, είτε μέσω της ανάπτυξης της θεωρίας της Τρίτης Ρώμης είτε μέσω μιας πανσλαβικής αντίληψης, κυρίως στον χώρο της Βαλκανικής και της Μεσογείου, με στόχο και πρωταρχικώς το ‘Αγιο Όρος.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας να αντικαταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρχίζει να παίρνει και πολιτικό ρόλο. Από το 2009 και μετά έχει γίνει σκοπός του πατριάρχη Μόσχας αυτό. Ό,τι γίνεται για την Ουκρανία το κάνει για να αποδείξει ότι το Φανάρι βρίσκεται σε μια λανθασμένη πορεία. Ξεχνά όμως πως το Πατριαρχείο Μόσχας υπάρχει επειδή υπάρχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τους έδωσε την Αυτοκεφαλία και το πατριαρχικό αξίωμα».
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, η λύση του Ουκρανικού θα ακολουθήσει τη λύση την οποία θα δώσει τελικά η πολιτική. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας των Σκοπίων. «Δυστυχώς, αυτό ξεκίνησε ανάποδα, προσπάθησαν πρώτα να κάνουν Εκκλησία και μετά κράτος. Θα δούμε πώς θα γίνει», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο ποιμενάρχης της Μεσσηνίας τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το θέμα του Ουκρανικού, όπως και του Σκοπιανού. «Και όταν έκρινε ότι ο χρόνος ήταν ώριμος και έπρεπε να επιβεβαιωθεί το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν από τις πρώτες που απεφάνθη και αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας με τη μνημόνευση του Επιφανίου», ανέφερε.
Επ’ αυτού, αναφορικά με τον μητροπολίτη Ονούφριο, υπογράμμισε πως «αν ο Ονούφριος είχε πάει στην ενωτική σύνοδο, θα ήταν ήδη επικεφαλής της Εκκλησίας στην Ουκρανία. Αντιθέτως, επέλεξε να παίξει τα παιχνίδια του μητροπολίτη Μόσχας, και έχασε και αυτό που θα μπορούσε να έχει».
Βόλος: Στα επείγοντα 17χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα ατόμων
Μάλιστα, επισήμανε ότι «η Ρωσική Εκκλησία επενδύει στην προβολή των απόψεων και θέσεών της μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πληρώνοντας κάποια σάιτ, προκειμένου να προπαγανδίσουν τις αντιλήψεις της. Έγινε μεγάλο πείραμα από τη Ρωσία στην πρώτη φάση της πανδημίας, εναντίον των εμβολίων, αλλά, όταν έγινε η συνάντηση Κυρίλλου-Πούτιν, ξαφνικά η στάση του Κυρίλλου άλλαξε απέναντι στον εμβολιασμό και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ιός αυτός. Το ίδιο συνέβη τότε και άλλαξαν στάση και τα σάιτ».
Σε αυτό το σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι αυτή η προπαγάνδα έρχεται και μέσω μοναστικών κοινοτήτων, που με θρησκόληπτη ευσέβεια δημιουργούν οπαδούς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το μοναστήρι αυτό, με κινήσεις που εξυπηρετούν απόλυτα τη ρωσική προπαγάνδα.
Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Αν οι Ρώσοι είχαν έρθει στη Σύνοδο της Κρήτης, η κατάσταση με το Ουκρανικό θα ήταν διαφορετική
Στον β’ γύρο των συζητήσεων της εσπερίδας για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο, τις οποίες συντόνιζε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τόνισε πως για την Εκκλησία της Ελλάδος το Ουκρανικό είναι μείζον θέμα, για αυτό και ένα χρόνο μετά το 2018, η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου.
«Ήμασταν οι πρώτοι μετά τη Μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διαχρονικά, η Εκκλησία της Ελλάδος στοιχιζόταν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι θεωρεί ότι η Κωνσταντινούπολη ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που θα βλέπουμε να γίνονται στη ρωσική εκκλησιαστική σκηνή θα είναι πάντα απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. «Ο πόλεμος ήδη φθάνει τον έναν χρόνο. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί, ιδιαίτερα αν εμπλακεί και η Κίνα. Στην πορεία, θα συναντηθεί με τα ενδιαφέροντα της Ρωσίας, και με προσπάθειες να αγοράσουν εδάφη, καθώς το θέμα των τροφίμων θα απασχολήσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια», τόνισε.
Μάλιστα, ανέφερε ότι ο τωρινός πατριάρχης Μόσχας άλλαξε την πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του Αλέξιο, ενώ ο τωρινός μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος έχει διαφορετική προσωπικότητα από τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα. «Θα δούμε στην πορεία τι θα σηματοδοτήσει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναμένει πάντοτε τις πρωτοβουλίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις οποίες θα είμαστε έτοιμοι να διακονήσουμε. Θεωρώ ότι η πόρτα του διαλόγου δεν πρέπει να κλείσει ποτέ. Πάντα το Πατριαρχείο πρέπει να έχει ανοιχτό τον διάλογο με τη Ρωσία, καθώς τα εκκλησιαστικά ζητήματα μπορούν να προηγηθούν των λύσεων που θα έρθουν στην πολιτική».
Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι θα βλέπουμε συνεχή κλιμάκωση των εντάσεων από τη Ρωσία και υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη τον Σεπτέμβριο είχαν όλοι (Προτεστάντες, Καθολικοί κά) μια στάση απόλυτα επικριτική στη Ρωσία, κυρίως στο θέμα της δικαίωσης του πολέμου.
«Η αντιπροσωπεία της Μόσχας στην Καρλσρούη είχε έναν χαρακτήρα μαρτυρικό, ξεκάθαρη εικόνα ότι “καταλάβετε, δεν έχουμε ελευθερία λόγου”. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αδερφοί μας χριστιανοί», τόνισε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.
Κατόπιν, αναφέρθηκε στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης το 2016 και τόνισε ότι «οι Ρώσοι δεν ήλθαν, παρότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε υποχωρήσεις, υπερέβαλε εαυτόν σε σημείο που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα είχε κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις. Αν είχαν έλθει οι Ρώσοι στη Σύνοδο στην Κρήτη, η κατάσταση με το Ουκρανικό σήμερα θα ήταν διαφορετική».
Σημείωσε ότι θα πρέπει όλες οι Εκκλησίες να τονίσουμε την απόλυτη ταύτισή μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Βασικό είναι να παραμείνει η πόρτα του διαλόγου ανοιχτή με τη Ρωσική Εκκλησία», τόνισε.
Εν συνεχεία, σε αναφορά του στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προπαγάνδα, δήλωσε πως η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της προπαγάνδας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο ευσεβισμός, που προέρχεται από τη ρωσική νοοτροπία, προέρχεται από όλα τα κοινωνικά θέματα, δεν έχει σχέση καμία με την Εκκλησία. «Αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσική Εκκλησία με χρηματοδότηση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, έχει να κάνει με μια ορθοδοξία λαϊκότερη, αλλά όχι τόσο ορθόδοξη», υπογράμμισε.
Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος: Οι Ρώσοι έρχονται και υπόσχονται λεφτά στους ιερείς
Σε όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος.
Όπως τόνισε, στη δήθεν «Αφρικανική Εξαρχία» η Ρωσική Εκκλησία εφαρμόζει μια καινοφανή και πρωτόγνωρη πρακτική. Οι κληρικοί που προσέρχονται σε αυτό το εκκλησιολογικώς και κανονικώς ανυπόστατο μόρφωμα, ορκίζονται -και δεν υπόσχονται ή δεν δηλώνουν απλώς- ότι θα εργάζονται με ευσυνειδησία, διότι εν γνώσει τους εργάζονται χωρίς επίσκοπο.
«Μεταφέρω μερικά σημεία από τον όρκο τον κληρικών:
– Έχοντας επίγνωση ότι ένας ιερέας δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς επίσκοπο, απευθύνομαι στην ανώτατη αρχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τους σχισματικούς. Δεσμεύομαι να παραμείνω πιστός στον πατριάρχη Μόσχας και στον επίσκοπο που αυτός θα ορίσει, μέχρι την ημέρα του θανάτου μου, όντας σε υπακοή, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
– Εάν παραβιάσω τον όρκο πίστης μου στην κανονική Εκκλησία και καταλήξω σε κοινωνία με σχισματικούς, είθε ο Κύριος να με τιμωρήσει.
– Ολοκληρώνοντας τον επίσημο όρκο μου, ασπάζομαι το Ιερό Ευαγγέλιο και τον Σταυρό του Σωτήρα μου. Αμήν».
Όπως τόνισε ο μητροπολίτης Γρηγόριος, «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι περισσότερο για να καταλάβετε το πνεύμα της πλάνης. Βεβαίως, η πρακτική αυτή εδράζεται στον υποκάρδιο πόθο των Αφρικανών κάθε ενορία να αποτελεί ανεξάρτητη και αυτόνομη νησίδα στην τοπική Εκκλησία και στη Μητρόπολη, διότι οι πιστοί μιας ενορίας που ανήκουν σε μια φυλή δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους πιστούς της άλλης ενορίας που ανήκουν σε διαφορετική φυλή. Προφανώς, ο εισαγόμενος ρωσικός εθνοφυλετισμός έρχεται να συναντήσει τον τοπικό αφρικανικό εθνοφυλετισμό». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, οι Κενυάτες και οι Νιγηριανοί θεωρούν εαυτούς εξυπνότερους των άλλων Αφρικανών.
Ο μητροπολίτης Καμερούν τόνισε ότι είναι καταφανές πως το σχέδιο της Ρωσικής Εκκλησίας είναι καλά οργανωμένο και σίγουρα βασίζεται σε επεξεργασμένες παρατηρήσεις, αλλά και πληροφορίες εκ των έσω.
«Η Αφρική είναι ένας χώρος πολύπλοκος που κουβαλάει όλα εκείνα τα απότοκα της αποικιοκρατίας, της καταπίεσης και της στυγνής οικονομικής, και όχι μόνο, εκμετάλλευσης αιώνων. Όλα αυτά και πολλά άλλα δημιουργούν μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση στους αφρικανικούς λαούς, που τους καθιστά ευάλωτους στα θέλγητρα της Ρωσικής Εκκλησίας. Τα εύκολα χρήματα, η εξουσία, η ισχύς δεν είναι σίγουρα κάτι που μπορεί εύκολα να αρνηθεί ένας άνθρωπος που δεν έχει ισχυρά ηθικά ερείσματα, πολύ περισσότερο ένας Aφρικανός που τα έχει στερηθεί σε όλη του τη ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επ’ αυτού ότι η Ρωσική Εκκλησία προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Αφρική αλλά και να προσελκύσει κληρικούς και πιστούς στην παρασυναγωγή που έχει οργανώσει υποσχόμενη χρήματα, υποτροφίες για σπουδές και χίλια δυο άλλα.
«Είναι ένας κλασικός πολιτικάντικος τρόπος για να αγρεύσει κανείς οπαδούς και να τους οδηγήσει στην κάλπη. Από τη στιγμή που οι οπαδοί θα δώσουν την ψήφο τους όλα θα έχουν τελειώσει. Οι υποσχέσεις θα μείνουν στη σφαίρα του θεωρητικού ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα εκπληρωθούν σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό.
Η τακτική αυτή, δυστυχώς, έχει αποτέλεσμα γιατί το δέλεαρ είναι ισχυρό και η δικαιολογία είναι ότι τα τωρινά ψήγματα αποτελούν την αρχή της εκπλήρωσης των υποσχέσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πλήρως στο μέλλον. Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι όλα αυτά αποτελούν ακάλυπτες επιταγές χωρίς αντίκρισμα», τόνισε ο μητροπολίτης Καμερούν.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, η προσπάθεια να ξεσηκωθεί ο αφρικανικός κλήρος εναντίον του πατριάρχη Αλεξανδρείας και των επισκόπων και να αποσπαστεί, άρχισε πολύ πιο νωρίς από όσο νομίζουμε ότι συνέβη.
Μια μεγάλη ομάδα κληρικών και εμφανιζομένων ως κληρικών και λαϊκών από τη Ρωσία και από διάφορα άλλα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «βομβάρδισαν» κατά δεκάδες προσωπικές σελίδες Αφρικανών ιερέων και ενοριών με χιλιάδες αιτήματα φιλίας και σχόλια θαυμασμού και, στη συνέχεια, συζητήσεις και αρνητικά σχόλια για τους κανονικούς επισκόπους και αποστολές λειτουργικών δώρων και οικονομικών ενισχύσεων στους ιερείς.
Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, όταν ήλθε το «πλήρωμα του χρόνου» όλοι αυτοί οι ιερείς εστράφησαν εναντίον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οργανώθηκαν και μια ομάδα τους ταξίδεψε στη Μόσχα, από όπου επέστρεψαν ως συντονιστές και οργάνωσαν την αποστασία. Μάλιστα, δύο συντονιστές (οι οποίοι λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό) αγόρασαν αυτοκίνητα και είχαν δυστυχήματα. Στην κηδεία τους ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι θα επιτραπεί να συμμετάσχουν μόνον ιερείς της λεγόμενης Ρωσικής Εξαρχίας. (Όσοι γνωρίζουν τα αφρικανικά ήθη και έθιμα των κηδειών μπορούν να κατανοήσουν πόσο ανοίκειο είναι κάτι τέτοιο για την παράδοσή τους). Επιπλέον, εδόθησαν αρχικά εκατοντάδες υποσχέσεις και ειπώθηκαν υψηλά ποσά μισθών, ενώ ελάχιστα υλοποιήθηκαν. Πολλοί λαϊκοί και κληρικοί πίστεψαν ότι θα πάνε στη Ρωσία και θα σπουδάσουν κανονικά, άσχετα αν έχουν το επίπεδο σπουδών που θα τους το επέτρεπε. Αυτό που έγινε είναι ότι οι σπουδές μετετράπησαν σε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο λειτουργικών πρακτικών θεμάτων από το οποίο όλοι κρίθηκαν κατάλληλοι για χειροτονία και χειροτονήθηκαν από τον καθηρημένο πρώην μοναχό Κλιν Λεωνίδα.
Παρ’ όλο που πολλοί ιερείς, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει στη λεγομένη Ρωσική Εξαρχία έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, ιδίως, απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Κένυας, εν τούτοις όμως, ουδείς εξ αυτών μπορεί να εξηγήσει και να γίνει κατανοητός για ποιον θεολογικό λόγο υπάρχει το ουκρανικό ζήτημα και σε ποια σημεία του κανονικού δικαίου στηρίζουν τις ενστάσεις τους. Καμιά απάντηση, παρ’ όλο που οι Ρώσοι τους έχουν δώσει κάποιο υλικό και κάποιες επεξηγήσεις από την πλευρά τη δική τους.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Γρηγόριος, αυτό γίνεται διότι στην ψυχοσύνθεσή τους αυτά τα πολύπλοκα θέματα για τους Αφρικανούς είναι πάρα πολύ απλά: «ιστορίες των λευκών» (les histoires des blancs). Οπότε, το θέμα της αυτομολήσεως στη Ρωσική Εξαρχία λειτουργεί για καθαρά οικονομικούς και όχι θεολογικούς λόγους, άρα όσα λέγουν οι Ρώσοι και ανυπόστατα και ψευδή είναι.
«Υπάρχει δε έντονη η προσπάθεια να ντυθεί το όλο εγχείρημα με χρώμα ”φυλετικών διακρίσεων”, κάτι το οποίο πιάνει, κατά το δη λεγόμενον, στην Αφρική. Μέχρι σήμερα υπάρχουν λευκοί επίσκοποι και ιερείς σε όλες τις χριστιανικές ομολογίες, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιοημερολογιτών, στον Αφρικανικό Ιουδαϊσμό, στο Αφρικανικό Ισλάμ, στον Αφρικανικό Βουδισμό, στους Μορμόνους και στους Μάρτυρες του Ιεχωβά της Αφρικής και σε όποια σέκτα μπορείτε να φανταστείτε.
Δεν είναι μόνον το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο χρησιμοποιεί επισκόπους και ιερείς και από την ινδοευρωπαϊκή φυλή. Να κατανοήσουμε και το εξής: όλοι όσοι ήλθαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ζήτησαν να υπηρετήσουν ως ιερείς, όλοι ήταν εθελοντές και στις αιτήσεις τους και στις συνεντεύξεις τους και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δήλωναν ότι ανακάλυψαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία και Λατρεία, την Αλήθεια και την Παράδοση της αδιαιρέτου Εκκλησίας των πρώτων αιώνων και από ένθεο ζήλο και από τη χαρά αυτής της ανακαλύψεως θέλουν να γίνουν ιεραπόστολοι ανάμεσα στους συμπατριώτες τους. Δεν βγήκαμε ποτέ στον δρόμο να αναζητήσουμε υποψηφίους ιερείς. Κάποιοι ιερείς και από το Καμερούν προσχώρησαν στη Ρωσική Εξαρχία γράφοντάς μου ένα γράμμα δύο σειρών το οποίο έλεγε “Παραιτούμεθα από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία για προσωπικούς ανεξαρτήτους λόγους” και στη συνέχεια τέσσερις υπογραφές, εκ των οποίων η μία πλαστογραφημένη».
Εξάλλου, ο μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος γνωστοποίησε ότι «στην Αφρική, οι περισσότερες, κατά πλειοψηφία, παλαιοημερολογίτικες ομάδες ακολουθούν κατ’ οικονομία το Νέο Εορτολόγιο, διότι είναι αδύνατον να εξηγήσουν στην Αφρική το Παλαιοημερολογίτικο ζήτημα. Οι Ρώσοι ακολουθούν μια παρόμοια πολιτική».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις αγροτών: Τα νέα όρια ηλικίας – Ποιοι βγαίνουν στα 62 και ποιοι στα 67 [πίνακες]