Είχε προηγηθεί ένα πλούσιο παρασκήνιο με «παρεμβάσεις» από διάφορους εκκλησιαστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για την προώθηση δικών τους προσώπων, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες έχουν καταλήξει στα ονόματα που θα στηρίξουν.
Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Τα τηλέφωνα πάντοτε «έπαιρναν φωτιά», πιέσεις και παρεμβάσεις πάντοτε ασκούνταν σε κάθε εκλογική διαδικασία στην Ιεραρχία, αυτό που είχε και έχει, ωστόσο, συμβολική σημασία ήταν και είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα σημαντική, μετά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συμπεριλαμβάνεται στις «Νέες Χώρες», που σημαίνει ότι ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και διοικητικά στην Ελλαδική Εκκλησία, για αυτό και ο Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, επιδιώκοντας την εκλογή προσώπων που διάκεινται φιλικά προς αυτόν.
Το προφίλ του Επισκόπου Ωρεών, Φιλόθεου
Είναι μόλις 46 ετών, γεγονός που στους κόλπους της Ιεραρχίας «μετράει» θετικά. Διορίστηκε στη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου μετά από απόφαση του κ. Ιερώνυμου τον Οκτώβριο του 2019. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, καθώς και της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ έχει μεταπτυχιακό από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Ο κ. Φιλόθεος έχει την εύνοια του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, και δεκάδων μητροπολιτών, όπως και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Μάλιστα, ο επίσκοπος είχε βρεθεί στο Φανάρι, όπου και ζήτησε, όπως λέγεται, την ευχή του κ.κ. Βαρθολομαίου για να κατέβει ως υποψήφιος. Στα συν του, ότι είναι δραστήριος και πειθαρχημένος, προσόντα που απαιτούνται στη συγκεκριμένη Μητρόπολη, η οποία είναι «Συμβασιλεύουσα» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γι’ αυτό άλλωστε και ο εκάστοτε μητροπολίτης, αλλά και μόνον αυτός, αποκαλείται εντός των διοικητικών ορίων του «Παναγιότατος».
Το προηγούμενο διάστημα, ενδιαφέρον για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είχαν δείξει και μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, όμως η διαδικασία του μεταθετού (σ.σ.: πλήρωση της κενής θέσης της Μητρόπολης με μετάθεση νυν μητροπολίτη από άλλη περιοχή), η οποία στο παρελθόν είχε προκαλέσει ρήξη ανάμεσα στο Φανάρι και την Ελλαδική Εκκλησία, ως φαίνεται, εκτός απροόπτου, έχει αποκλειστεί.
Υπενθυμίζεται ότι το 2004 το Φανάρι επέβαλε το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, Χριστόδουλο, με αφορμή τη μετάθεση του τότε μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμου, στη Θεσσαλονίκη.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Στη Μητρόπολη Φλωρίνης, η οποία επίσης ανήκει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», ψηφίστηκε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Ειρηναίος Λαφτσής. Πνευματικό τέκνο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, ο Ειρηναίος Λαφτσής χαίρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου και δεκάδων μητροπολιτών. Οπως στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έτσι και στη Φλώρινα, το ποίμνιο ζητά την εκλογή ενός άξιου αντικαταστάτη του Θεόκλητου, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας σε ηλικία 91 ετών.
Ο κ. Θεόκλητος με έγκυκλιό του είχε αποχαιρετήσει το ποίμνιό του αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Σας παρακαλώ, τον νέο μας επίσκοπο, τον οποίον η Εκκλησία μας θα εκλέξει και θα αποστείλει, να υποδεχθούμε με αγάπη και σεβασμό αποδίδοντάς του την τιμή την οποία όρισαν οι κανόνες των Αγίων Πατέρων. Αυτός θα είναι πλέον το ορατό σημείο της εν Χριστώ ενότητός μας. Αυτός θα είναι ο νέος πατέρας και ποιμένας μας, ο κυβερνήτης της τοπικής Εκκλησίας μας».
Θρίλερ με την Παραμυθιά
«Θολό» παρέμενε μέχρι πρότινος το τοπίο όσον αφορά στην εκλογή νέου μητροπολίτη Παραμυθίας. Οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» στη συγκεκριμένη Μητρόπολη είχαν αρχίσει πολύ πριν την παραίτηση του υπέργηρου μητροπολίτη Τίτου. Όλα έδειχναν ότι τα ηνία της θα αναλάμβανε ο μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος αλλά τελικά η έκπληξη έγινε με τον π. Σεραπίωνα Μιχαλάκη.
Ο γραμματέας Α΄ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη με 59 ψήφους, ενώ ο Μητροπολίτης Βρεσθένης έλαβε 17 ψήφους. Λίγο νωρίτερα, στη διαδικασία καθορισμού του τριπροσώπου για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Παραμυθίας, ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης έλαβε 57 ψήφους, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος έλαβε 41 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος έλαβε 6 ψήφους.
Ειδήσεις σήμερα
Τριετίες: Είναι επίσημο, αυτοί οι μισθοί αυξάνονται από 01/01/2024 – Όλη η εγκύκλιος
Αρκάς: Σκίτσο γροθιά στο στομάχι για τον πόλεμο στο Ισραήλ – «Διαψεύδοντας τον Δαρβίνο»