Του είπαν ότι δεν έχει όφελος να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη εκλογική αναμέτρηση.
Του είπαν ότι σε μία τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα αναδειχθούν ζητήματα -συμπεριλαμβανομένου και αυτού των υποκλοπών- που δεν ξεκίνησαν το 2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… ανοικτός και οφείλει απαντήσεις.
Του είπαν ακόμα και ότι δεν έχει «δέσει» πως οι υποκλοπές που διαπίστωσε η ΑΔΑΕ με την έρευνά της έγιναν κατόπιν εντολής του Μαξίμου ή ο πρωθυπουργός γνώριζε για αυτές.
Φέρεται να τους απάντησε ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ήταν η συνέχεια της κλιμάκωσης του σχεδίου που ήδη είχε μπει σε εφαρμογή και δεν μπορούσε τώρα να κάνει πίσω. Σχέδιο με στόχο να «στριμώξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αρένα για να τον… ξεβολέψει από τη θέση του άνετου φαβορί των εκλογών.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει. Και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει “με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή”», είπε χθες ο κ. Τσίπρας. Εδειξε έτσι ότι δεν ελπίζει πια σε διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπως τον διαβεβαίωναν συνεργάτες του που τον συμβούλευαν να κάνει πρόταση μομφής πριν τις γιορτές. «Μα θα τον υπερψηφίσει ο Χατζηδάκης που τον παρακολουθούσε;», έγραψε χθες στο Twitter γνωστός και επώνυμος λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας το πολιτικό… σκεπτικό που συνόδευσε την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για άλλη μία φορά είπε πολλά χθες ο κ. Τσίπρας. Για σκοτάδι και φως, για ζόφους και παρακμή. Για ρυπαρό δίκτυο, για παρακράτος, για πληγές της δημοκρατίας και της πατρίδας. Και επιχείρησε να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και της δημοκρατίας, με δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο και ορθάνοιχτη και ενώπιον της Εισαγγελίας την υπόθεση Καλογρίτσα, αλλά υποστήριξε ότι η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στην εξουσία «είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, για την ίδια τη χώρα». Και έθεσε και το δίλημμα: «Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή».
Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο φάκελος που του δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή επιβεβαιώνει ότι 10 πρόσωπα παρακολουθούνταν συνολικά, μεταξύ των οποίων ο νυν υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Θανάσης Κουκάκης, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Λάγιος και Αλεξόπουλος.
Βουλή: Μια διμοιρία οι ανεξάρτητοι βουλευτές - «Πρωταθλητής» ο ΣΥΡΙΖΑ
«Σας ευχαριστούμε»
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα δεν άρεσε το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άλλαξε το πρόγραμμά του και πήγε κανονικά στην Κρήτη για το εργοτάξιο του ΒΟΑΚ. Ηταν σχεδόν βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός θα έμενε στην Αθήνα για να πάει στη Βουλή, αλλά τους χάλασε τα σχέδια. «Είναι μεγάλη η ευκαιρία που μου δίνετε, και σας ευχαριστούμε. Θα αντιπαρατεθούμε για όλα αυτά που μας καταλογίσατε το επόμενο τριήμερο και να δούμε πράγματι αν η παρούσα κυβέρνηση έχει επιτελέσει όλα αυτά τα δεινά, και ευτυχώς είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής», απάντησε στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, και συνέχισε: «Θα σας μεταφέρω ένα νομικό ρητό: “Ενοχος ένοχον ου ποιεί”. Αυτό σημαίνει το εξής απλό: εκείνος ο οποίος έχει ανοιχτά δύο Ειδικά Δικαστήρια για χειραγώγηση παιδιών, εκείνος που έχει σήμερα αποκαλυφθεί ότι χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες, ανοιχτά Ειδικά Δικαστήρια με δικαστικά βουλεύματα. Και ότι είχε γνώση εκείνων που ήταν εγκληματική οργάνωση και τους φόρεσε κουκούλα ονομάζοντάς τους “Μάξιμους”. Και σήμερα ακούγεται ότι είχε μία διασύνδεση με βαλίτσες και μαύρο χρήμα, δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλον ένοχο».
Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η παρέμβαση Γεραπετρίτη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε και κάτι τελευταίο στον κ. Τσίπρα: «Ευτυχώς είναι νωπές οι δικές σας ημέρες και οι δικές μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και εσάς, διότι το τελευταίο διάστημα σας είχαμε χάσει. Είχατε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση».
ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ;
Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας
Η τοποθέτηση του προέδρου π Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε σχόλια και σε νομικούς κύκλους, εκτός από τη συζήτηση στα πλαίσια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Νομικοί σχολίαζαν στον «Ε.Τ.» πως θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση για το εάν προκύπτει η τέλεση ποινικού αδικήματος από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, η τοποθέτησή του για «παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων ήταν αυτή που ξεσήκωσε τη σχετική νομική συζήτηση, με δεδομένο πως η τοποθέτηση αυτή έγινε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο αντίλογος αναφέρει ότι τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ήταν ήδη δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, με τον Ποινικό Κώδικα πάντως να αναφέρεται σε οποιονδήποτε διαδίδει δημόσια κρατικά μυστικά.
Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πηγή αυτής της πληροφόρησής του, κάνοντας ευθεία αναφορά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Νομικοί κύκλοι ωστόσο παραπέμπουν στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί «παραβίασης μυστικών της Πολιτείας», το οποίο αναφέρει πως «όποιος παραδίδει ή αφήνει να περιέλθει στην κατοχή ή τη γνώση άλλου κρατικό απόρρητο τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη», ενώ η ίδια ποινή επιφυλάσσεται για «όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου ανακοινώνει ή διαδίδει κρατικό απόρρητο».
Ειδήσεις σήμερα