Ωστόσο, επί της ουσίας δεν δίνει καμία απάντηση για τον τζόγο και για τα ποσά σε τυχερά παιχνίδια.
«Είκοσι εκατομμύρια γεύματα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που δεν ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για κάτι φαγώσιμο. Είκοσι εκατομμύρια γεύματα αγάπης σε παιδιά που δεν τσακώνονται μπροστά στους κάδους για τα σκουπίδια που πετούν στις λαϊκές αγορές» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος σε έναν απολογισμό των όσων έχει προσφέρει ο «Άλλος άνθρωπος». Και συνεχίζει:
«Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια. Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.
«Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου.
Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του «άλλου ανθρώπου». Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε «παπάκι» καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του «Αλλού Ανθρώπου», εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν».
Και καταλήγει το δελτίο τύπου που υπογράφουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του:
«Ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο «άλλος άνθρωπος» είναι ο αληθινός άνθρωπος.
Αυτόν, τον αληθινό άνθρωπο, έχουμε υποχρέωση να τον κρατήσουμε πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία».
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: «Έφαγα κατραπακιά» λέει εθελόντρια σεφ στον «Άλλο Άνθρωπο»
«Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση, ακόμα και θυμό, θα απέχω από τη διαχείριση της Κοινωνικής Κουζίνας μέχρι να λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτηση του ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Η Γωγώ Δελογιάννη που έχει συνεργαστεί ως εθελόντρια στο παρελθόν με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλου και την κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» μίλησε στην τηλεόραση του ANT1 για όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες.
Η ίδια είπε: «Δεν σας κρύβω ότι πολλοί άνθρωποι που πιστεύουμε στην αλληλεγγύη “φάγαμε κατραπακιά”. Ωστόσο περιμένουμε πάντα να δούμε ποια θα είναι η έκβαση από την πλευρά της Δικαιοσύνης».
«Το πολύτιμο έργο αυτού του ανθρώπου και αυτής της πρωτοβουλίας δε μπορούμε να το αναιρέσουμε», ανέφερε η κ. Δελογιάννη, προσθέτοντας ότι «μόνο από τα δικά μου χέρια έχουν περάσει περισσότερες από 60.000 μερίδες φαγητού, άρα έγινε έργο και σε αυτό πρέπει να σταθούμε. Εγώ δεν αποκαθηλώνω κανέναν. Αυτός ο άνθρωπος υπήρξε πολύ εμπνευστικός για μένα, ίσως σε αυτό το πλαίσιο να ερμήνευσα και το ότι δεν είχε προσωπικό λογαριασμό. Εγώ ακόμα κι αν καταδικαστεί, αλλά έχω την ευκαιρία, θα ξαναμαγειρέψω στο πλαίσιο του Άλλου Ανθρώπου για κόσμο που πεινάει. Η αλληλεγγύη είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες συνεκτικούς ιστούς της κοινωνίας. Αν σταματήσουμε να πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, δεν θα έχουν μείνει και πολλά ιδανικά για να πιστέψουμε σε αυτά και προσωπικά δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο χωρίς τέτοια ιδανικά στα οποία θα μπορώ να πιστεύω».
Σε ερώτηση αν ποτέ είχε υποψιαστεί κάποια παράνομη δράση τόνισε: «Ασχολούμαι 11 χρόνια και δεν είχα καταλάβει τίποτα. Όσον αφορά το λογαριασμό τι να πω; Κάπου έπρεπε να κατατίθενται τα χρήματα αυτά. Το ποιος τα διαχειριζόταν όμως, δε μπορώ να το ξέρω. Στη δική μου αντίληψη πάντως, δεν είχαν υποπέσει καταγγελίες ούτε παράπονα πριν από τον έλεγχο που διενεργήθηκε. Τώρα για όσα διατυπώθηκαν μετά τον έλεγχο είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν οι “μετά Χριστόν προφήτες”».
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος αποφάσισε να απέχει από την διαχείρισή της μέχρι να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.
Ο ίδιος στο πλαίσιο του ελέγχου που αντιμετώπίζει από την αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του επίσημου λογαριασμού της «Κοινωνικής Κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος», τονίζοντας πως τόσο εκείνος όσο και η μητέρα του Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο γαμπρός του Παύλος Τζίτζης, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, επισημαίνοντας μάλιστα πως το επόμενο διάστημα, όταν και θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στην Δικαιοσύνη, τα πάντα θα διαλευκανθούν.
«Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη…»
«Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση, ακόμα και θυμό», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο κος Πολυχρονόπουλος.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 29/1, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος παρέστη ενώπιον του εισαγγελέα αυτοβούλως.
Στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020, ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «ο Άλλος Άνθρωπος», μαζί με συγγενικό του πρόσωπο και έναν συνεργάτη του, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, πείθοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων να προβούν σε δωρεές ύψους 600.000 ευρώ για την κοινωνική κουζίνα.
Στη συνέχεια, γίνονταν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που κατατίθεντο αυτά τα χρήματα και επίσης περνούσαν σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο φερόμενων συνεργών του, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ενώ έχει διαταχθεί δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων και επενδυτικών προϊόντων του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας και των άλλων προσώπων που εμπλέκονται.
Η διαδρομή του χρήματος
Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η διαδρομή του χρήματος είχε ως εξής:
- Πολίτες πραγματοποιούσαν δωρεές για την ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας
- Αυτά τα χρήματα τα κατέθεταν σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς
- Από εκεί μεταφέρονταν σε στοιχηματικές εταιρείες και τυχερά παίγνια
- Μεγάλο μέρος από αυτά έγιναν ανάληψη σε μετρητά