Ο κ. Λέκκας, είχε αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του, ότι ειδικά για τις πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, «είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ο οποίος δεν θα εξαλειφθεί εύκολα και θα ενσκύψει πάλι τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης. σύμφωνα με την ανάλυση των υδρομετεωρολογικών κινδύνων, δηλαδή της βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν στα πεδινά του Θεσσαλικού κάμπου», γι’ αυτό και όπως είχε αναφέρει οι λύσεις που θα εξεταστούν ακόμη και για την αποστράγγιση θα πρέπει να λαμβάνουν πολλά δεδομένα υπόψη.
Επιπλέον, ο καθηγητής, επισήμανε ότι «είναι και η ανάλυση των γεωδυναμικών φαινομένων, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες κατολισθήσεις που αναπτύχθηκαν στους ορεινούς όγκους, κυρίως στο Πήλιο και στα Άγραφα και με έντονες διαβρώσεις εδαφών σε πάρα πολλά σημεία του Θεσσαλικού χώρου»¨.
Ενδεικτικά ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι από το 1950 μέχρι το 2020 εκδηλώσεις περίπου 500 φαινόμενα κατολισθήσεων στην Πίνδο και τα Άγραφα. Στον «Ιανό» και στον «Ντάνιελ» εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή 1.400 φαινόμενα.
«Πρέπει να περάσουμε σε στρατηγικές δράσεις, οι οποίες θα μειώσουν τη διακινδύνευση του θεσσαλικού χώρου και στη συνέχεια να πάμε σε πιο εξειδικευμένες διαδικασίες και σε έργα».
Ποιες παρεμβάσεις λοιπόν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, και αν πρέπει, στη λίμνη Κάρλα;
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αποτυπώνει 5 προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:
α. Να συνεχισθεί η σημερινή αποστράγγιση μέσω της σήραγγας προς τον Παγασητικό Κόλπο έως ότου επανέλθει στη ‘’μικρή Κάρλα’’, λύση που θα απαιτήσει 18 τουλάχιστον μήνες και επιπρόσθετα αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την επαναφορά των καλλιεργειών.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
β. Να παραμείνει η έκταση της σημερινής Κάρλας μετά τον Daniel χωρίς αποστράγγιση, ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία που υφίστατο πριν την παρέμβαση της δεκαετίας του ’60, με συνέπεια τη μόνιμη κατάληψη μίας μεγάλης αγροτικής έκτασης.
γ. Να διοχετευθούν ποσότητες νερού, μέσω υπόγειων καρστικών γεωλογικών σχηματισμών με μεγάλη περατότητα, ώστε να επιτευχθεί μία ρυθμιστική αποτελεσματική διαδικασία διατήρησης των αποθεμάτων στο επίπεδο που κάθε φορά κρίνεται σκόπιμο.
δ. Διάνοιξη νέας σήραγγας προς το Αιγαίο Πέλαγος μήκους τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων, ικανής διαμέτρου, ώστε να υπάρχει σχετικά γρήγορη αποστράγγιση σε περίπτωση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύπλοκες μελέτες, επίπονες ερευνητικές εργασίες, μεγάλο χρόνο κατασκευής και κυρίως υψηλότατο κόστος. Πρόσθετοι αστάθμητοι παράμετροι για τη λύση αυτή είναι η γεωλογική δομή και οι γεωτεχνικές συνθήκες κατά μήκος της σήραγγας αλλά κυρίως, πιθανότατα, εμπλοκή με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του εγχειρήματος κατ’ αντιστοιχία με τα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
ε. Παρεμβάσεις και έργα μακριά από την Κάρλα σε όλο το Θεσσαλικό Επίπεδο και στην γύρω ορεινή περιοχή με στοχευμένα έργα στην περιοχή του Πηνειού ποταμού και της Λάρισας, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές τροφοδοσίες μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση
Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι, «η λήψη απόφασης δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε τα εξελισσόμενες γεωπεριβαλλοντικές διεργασιές, οι οποίες διαφοροποιούνται γρήγορα με την κλιματική κρίση και ίσως με την κλιματική κατάρρευση.»
Αυτό σημαίνει ότι, θα πρέπει να διερευνηθεί η φυσικογεωγραφική εξέλιξη του Θεσσαλικού χώρου και ιδιαίτερα του ανατολικού πεδίου τουλάχιστον τα τελευταία 10.000 χρόνια. Και αυτό γιατί, θα πρέπει να κατανοηθούν οι διεργασίες στο γεωπεριβάλλον που έλαβαν χώρα και οι διαφορετικές γεωμορφικές εικόνες που εναλλάσσονται με το χρόνο, μερικές φορές ταχύτατα.
Τέλος ο κ. Λέκκας, τονίζει ότι «το μέλλον της Κάρλας δεν καθορίζεται από εμάς και τις δικές μας αποφάσεις, αλλά από τις ίδιες τις διαχρονικά εξελισσόμενες περιβαλλοντικές διεργασίες, στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούμε, σύμφωνα και με την κυρίαρχη απόφαση της 3ης Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Sendai της Ιαπωνίας το 2015.»
Ειδήσεις σήμερα
Μαρινάκης: «Τα χρήματα της πρόσθετης αρωγής στους αγρότες θα καταβληθούν άμεσα»
Πάνω από τα 30 δισ. οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο
Εφορία: Επιχειρηματίες όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν τρία και άνω Airbnb – Ποιον ΚΑΔ πρέπει να δηλώσουν