«Το έργο αφορά στη διαμόρφωση νέας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών, με τη μορφή ισόγειας επέκτασης εμβαδού περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων, συνολικού προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ. Θα ανακουφίσει τους ογκολογικούς ασθενείς, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας, όλες οι χημειοθεραπείες, τα εργαστήρια, οι αιμοληψίες κ.τ.λ. θα μεταφερθούν από το υφιστάμενο κτίριο στο νέο. Η σημερινή Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 27 ογκολογικούς ασθενείς, ενώ στο νέο κτίριο ο αριθμός θα αυξηθεί στους 36 ασθενείς. Αν όλα πάνε καλά, φιλοδοξούμε τα συνεργεία του εργολάβου να πιάσουν δουλειά τον Οκτώβριο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κτήριο θα πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2025, οπότε ολοκληρώνονται τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Μιχάλης Καραβιώτης, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα με την κατασκευή του κτιρίου θα «τρέξει» ξεχωριστή διαγωνιστική διαδικασία για τον εξοπλισμό του.
«Διαμορφώνεται ένα νέο κτίριο, ως ισόγεια προσθήκη κατ’ επέκταση στο υφιστάμενο κτίριο του νοσοκομείου, το οποίο θα μπορεί να στεγάσει μέχρι 36 θέσεις θεραπείας και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί», υπογράμμισε η αρχιτέκτων μηχανικός του νοσοκομείου, Κατερίνα Κουτσοσίμου. Ο χώρος που προβλέπεται να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα είναι τμήμα του ευρύτερου αύλειου χώρου και θα βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου μέσω της υπάρχουσας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών. Η νέα μονάδα θα λειτουργεί αυτόνομα, με ξεχωριστή είσοδο ασθενών και επισκεπτών, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με το υπόλοιπο νοσοκομείο μέσω διαδρόμου, για τη διακίνηση προσωπικού, υλικών και φαρμάκων και τυχόν ασθενών.
Από λειτουργικής απόψεως στο κτίριο δημιουργείται κεντρική είσοδος με μεγάλο χώρο αναμονής, γραμματεία – υποδοχή, γραμματεία – αρχείο, γραφείο έρευνας, αιμοδοσία και WC κοινού. Νοητά, ο χώρος αναμονής διαχωρίζεται με τους χώρους νοσηλείας και εξεταστηρίων με ένα διαφώτιστο εσωτερικό αίθριο, που μπορεί να λειτουργεί και ως υπαίθρια αναμονή, φυτεμένο αίθριο που συμβάλλει και στην αναζωογόνηση και ξεκούραση ασθενών και επισκεπτών, ενώ με διαφώτιστο διάδρομο διαμορφώνεται η επικοινωνία με το υπόλοιπο νοσοκομείο. Το ιδιωτικό τμήμα νοσηλείας διαμορφώνεται με τα οκτώ γραφεία γιατρών – εξεταστήρια και το γραφείο ειδικευομένων, με το νοσηλευτικό τμήμα με τη στάση, εργασία και ανάπαυση νοσηλευτών, τα αποδυτήρια προσωπικού και μια αποθήκη, και στο τέλος διαμορφώνονται τρεις θάλαμοι ασθενών για χημειοθεραπεία, με δυνατότητα φιλοξενίας δώδεκα κλινών ή καρεκλών χημικοθεραπείας, έκαστος. Οι θάλαμοι βραχείας νοσηλείας βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ελαφρά διαχωριστικά διαφυλάσσουν την ιδιωτικότητα κάθε ασθενούς.
«Η νέα πτέρυγα, βιοκλιματικά σχεδιασμένη όπως και το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, θα ενοποιηθεί αρχιτεκτονικά με το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα, σε ό,τι αφορά την ογκοπλασία, το σχεδιασμό των όψεων και των εξωτερικών ανοιγμάτων, έτσι ώστε να νοείται ως ένα ενιαίο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων, θα γίνει χρήση «ζεστών» υλικών με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας και μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας για τους ασθενείς, που συμβάλλει στην ψυχολογία τους, ενώ όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα είναι προηγμένης τεχνολογίας», κατέληξε η κ. Κουτσοσίμου.
Η ταυτότητα του έργου
- Ενταγμένο στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)
- Προϋπολογισμός 3.014.850 ευρώ
- Δημοπράτηση από το ΤΑΙΠΕΔ (22.02.2023)
- Υλοποίηση κατασκευής: 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου»
Φιλικό για
τους ασθενείς
- Νέο κτίριο στον οπίσθιο αύλειο χώρο
- Διαμόρφωση 36 θέσεων θεραπείας
- Κάλυψη όλων των διαγνωστικών και νοσηλευτικών αναγκών των αναγκών
- Διασφάλιση ποιοτικής αίσθησης και ευχάριστης ατμόσφαιρας για τους ψυχικά βεβαρημένους ασθενείς
- Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης