Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του αποφυλακίστηκε, προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη ή όχι αιτιολογία.
Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό, ενδέχεται να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.
Νίκος Σειραγάκης: Το χρονικό της σύλληψης, οι 36 υποθέσεις βιασμών, τα 401 χρόνια φυλακή και η σκανδαλώδης αποφυλάκιση
Εκτός φυλακής βρίσκεται μετά την αποφυλάκισή του υπό όρους ο καταδικασμένος σε 401 έτη φυλάκισης (25 εκτιτέα) για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων προπονητής μπάσκετ και γυμναστής στο Ρέθυμνο Νίκος Σειραγάκης όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα (3/4).
Ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε 12,5 χρόνια μετά την σύλληψή του, μετά την σχετική αίτηση που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια από τις φυλακές της Τρίπολης.
Ο προπονητές είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης, που με τη συγχώνευση έγιναν 220 και που σε πραγματικά χρόνια έκτισης μειώνονται σε 25 και τελικά σε 20 με τον νέο ποινικό κώδικα. Ο Σειραγάκης καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών, ενώ την ίδια ποινή του επέβαλε και το εφετείο.
Νίκος Σειραγάκης: Γιατί αποφυλακίστηκε ο κατά συρροή παιδεραστής
Η είδηση ότι ο καταδικασμένος για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών, προπονητής μπάσκετ Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε με όρους έχει προκαλέσει ευλόγως την οργίλη αντίδραση της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Σειραγάκης καταδικάστηκε το 2011 για τα ειδεχθή εγκλήματά του κατά των ανηλίκων και έπειτα από 9 χρόνια στη φυλακή το αρμόδιο Συμβούλιο Γρεβενών τον αποφυλάκισε με όρους το 2020.
Και αυτό, διότι με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων ο καταδικασθείς εκτίοντας πραγματικά μόλις το 1/3 της επιβληθείσης ποινής του, δηλαδή περίπου 7 χρόνια, θεμελίωνε δικαίωμα για χορήγηση υφ’ όρον απόλυσης.
Βάσει αυτού, ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε το 2020, αλλά λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του σε σχέση με τον τόπο διαμονής και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Εν συνεχεία μετήχθη στις φυλακές Τριπόλεως και ακριβώς πριν από ένα χρόνο απορρίφθηκε νέα αίτηση αποφυλάκισής του από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με το σκεπτικό ότι δεν πληροί τα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια.
Ο Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε πάντως άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς και ψυχολόγο, εργαζόταν και συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Ήδη, λάμβανε τακτικές άδειες πριν από το 2019, ενόσω βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών και τηρούσε τους όρους απαρέγκλιτα.
Κατόπιν αυτού ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε με τους εξής όρους: να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το παρών δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).
Νίκος Σειραγάκης: Είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση κατοικίας
Να υπενθυμίσουμε πως ο Νίκος Σειραγάκης είχε δηλώσει ως τόπο κατοικίας περιοχή της Αττικής, όπου υποχρεούται να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να δίνει το «παρών», ενώ από τους βασικότερους όρους που του έχουν επιβληθεί είναι να μην επιστρέψει σε οποιαδήποτε περιοχή της Κρήτης και να μην έχει την παραμικρή επαφή με ανήλικο χωρίς παρουσία ή την συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια, καθώς και να παρακολουθεί συνεδρίες με ψυχίατρο.
Η αποφυλάκισή του έγινε έπειτα από αίτημα αποφυλάκισης που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Φυλακής Τρίπολης όπου εκρατείτο, το αίτημα εξετάστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και έγινε δεκτό υπό τους παραπάνω όρους.
Νίκος Σειραγάκης: Από τη σύλληψη στο αίτημα αποφυλάκισης
Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου του 2011, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος του τότε 48χρονου προπονητή και τον συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τριών.
Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου στην συνέχεια και στο πλαίσιο της αστυνομικής ανάκρισης ξετύλιξαν το κουβάρι της υπόθεσης για τις εγκληματικές πράξεις του σε 36 συνολικά παιδιά.
Στα τέλη Απριλίου του 2020 είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές των Γρεβενών, που τότε εξέτιε την ποινή του, όμως λίγες ημέρες αργότερα είχε συλληφθεί για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης και οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές.
Τότε η τοπική κοινωνία της Κρήτης κυριολεκτικά έβραζε. Τότε ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου σε δηλώσεις του στο rethemnos.gr, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, είχαν πει χαρακτηριστικά για την εν λόγω απόφαση: «Η θέση του είναι στην φυλακή».
«Οι οικογένειες είναι πολύ στεναχωρημένες και απογοητευμένες. Όχι τόσο από την δικαιοσύνη η οποία έπραξε το καθήκον της. Αλλά ως προς τη μεταχείριση αυτού του τύπου εγκληματιών κι συγκεκριμένα αυτού του εγκληματία.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτού του τύπου τα εγκλήματα θα πρέπει να εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες παραμέτρους που θα μπορούν επιστημονικά να πιστοποιήσουν αν όντως έχει μεταμεληθεί. Εδώ δεν πρόκειται περί αρρώστου αλλά περί διαστροφής χαρακτήρα», είχε ο κύριος Μουνδριανάκης.
«Μιλάμε για μία νοοτροπία, έναν τρόπο ζωής. Και εάν δεν πιστοποιηθεί ότι αυτός ο τρόπος ζωής του κατηγορουμένου έχει αλλάξει τότε κατά την άποψή μου, αφήνοντάς τον ελεύθερο αποτελεί μία δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας», είχε καταλήξει, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Αμέσως είχε ενημερωθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος είχε παρέμβει και μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της αποφυλάκισης του Ν. Σειραγάκη. Με ενέργειες του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες μετά την παραβίαση του περιοριστικού όρου και οι αρχές είχαν φτάσει στη σύλληψη του Ν. Σειραγάκη
Τότε, είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά πληροφορίες, μετά την εκ νέου φυλάκισή του, παρέμεινε για κάποιο διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Τρίπολη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2011, που συνελήφθη για τα ειδεχθή εγκλήματά του κατά των ανηλίκων, είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Τριπόλεως. Η δίκη του, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, είχε πραγματοποιηθεί στο Εφετείο του Πειραιά, για λόγους προστασίας της ανηλικότητας των θυμάτων του.
Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Πειραιά σε ποινή κάθειρξης 401 ετών, το 2016 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά του επέβαλε την ίδια ποινή, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Το 2023, ο Σειραγάκης υπέβαλε ξανά αίτημα αποφυλάκισης στο Συμβούλιο της Φυλακής Τρίπολης όπου εκρατείτο.
Νίκος Σειραγάκης: Οι υποθέσεις ασέλγειας
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου παραπέμπει τον 48χρονο για 53 περιπτώσεις ανηλίκων και ειδικότερα με τις κατηγορίες:
- Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
- Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
- Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ εξακολούθηση.
- Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, κατ” ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
- Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση.
- Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση.
- Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.
Όλα τα έξοδα για τον συνήγορο πολιτικής αγωγής της δίκης, έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες κατηγορίας και τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.
Νίκος Σειραγάκης: «Είναι απειλή κατά της κοινωνίας»
«Ο Νίκος Σειραγάκης αποτελεί δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας», είχε δηλώσει ευθέως μιλώντας στο Δελτίο Eιδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης.
Με αφορμή την αποφυλάκιση του παιδεραστή του Ρεθύμνου, o ίδιος επανέλαβε τη θέση του πως «ο άνθρωπος αυτός δεν έχει σωφρονιστεί».
«Η αποφυλάκιση αυτή αντιβαίνει ευθέως προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα», τόνισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίμαχη εξέλιξη, τονίζοντας όμως παράλληλα με έμφαση πως «η δικαιοσύνη ως θεσμός εκτέλεσε το καθήκον της».
Ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Ο Σειραγάκης παρέμενε θρασύτατος και αμετανόητος μέχρι τέλους. Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια».
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο κ. Μουνδριανάκης, όσο και άλλοι συνάδελφοι του από το δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου στάθηκε αφιλοκερδώς και μέχρι τέλους στο πλάι των οικογενειών σε αυτή τη δύσκολη δικαστική διαμάχη.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα τελικά ποσά για τα αναδρομικά των αποστράτων από μερίσματα [πίνακες]
Ρωσία: Η στιγμή που το άγαλμα εκρήγνυται στα χέρια του Ρώσου μπλόγκερ και τον σκοτώνει [βίντεο]