Στην τελετή υπογραφής ήταν μαζί του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Σήμερα είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς κάνουμε το πρώτο βήμα για να γίνει πράξη ένα όνειρο δεκαετιών ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι άλλο από το να αποδοθεί πάλι αυτό το ιστορικό κτίριο, τόσο ταυτισμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης, πίσω στην πόλη, ως δημόσιος χώρος», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Τονίζω τη δημόσια ιδιότητα των χρήσεων, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί, κατόπιν συνεννόησης της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, για να καταλήξω στο ότι ακριβώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν περνά αναγκαστικά και πάντα μέσα από τη λογική του συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του τοπόσημου επιβάλλει τη λύση η οποία δρομολογήθηκε και η οποία δεν είναι άλλη από το να αποκτήσει ουσιαστικά η Βουλή ένα πόδι, μία μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, έναν χώρο συζητήσεων, συνεδρίων, έναν χώρο πολιτισμού, έναν χώρο ο οποίος μπορεί να αξιοποιήσει με την ίδια άνεση το κτίριο αλλά και τον εξωτερικό χώρο. Αυτό είναι το όραμα του προέδρου της Βουλής, αυτό είναι το όραμα το οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και ως πρωθυπουργός και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Και χαίρομαι, ιδιαίτερα, για το γεγονός ότι ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει τη δαπάνη της επισκευής αυτού του κτιρίου, έτσι ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και το σύλλογο “Φίλοι του Κυβερνείου” για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη.
Τασούλας: «Το Ζάππειο της Θεσσαλονίκης»
Μέχρι και πέρυσι η αναβίωση του Κυβερνείου ήταν όνειρο θερινής νυκτός για τη Θεσσαλονίκη, ο καημός της περιοχής, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας και υπογράμμισε: «Δεν είναι πια όνειρο. Είναι ένα σχέδιο συγκροτημένο, μελετημένο, εμπεριστατωμένο, με χρονοδιάγραμμα και με δυνατότητα υλοποίησης. Αυτό το σχέδιο λέει ότι το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ, συνεργαζόμενοι με τη Βουλή των Ελλήνων θα αποδώσουν στην τοπική κοινωνία ανακαινισμένο, αποκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργικότητα αυτό το υπέροχο κτίριο που θα μπορούσε να εξελιχθεί και ακόμη παραπάνω σε Ζάππειο της Βορείου Ελλάδος».
Την ικανοποίηση της για τη σημερινή εξέλιξη εξέφρασε η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, η οποία παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί εγκατάλειψη της ακτογραμμής της Θεσσαλονίκης.
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε στοιχεία εγκατάλειψης της ακτογραμμής της Θεσσαλονίκης, παρακμής, ρύπανσης και για μας είναι μία εξαιρετική στιγμή η σημερινή. Είναι μία εξαιρετική μέρα, διότι η αναστήλωση του Κυβερνείου μπορεί να ρυμουλκήσει και όλα τα άλλα που πρέπει να γίνουν για την ενιαία ανάπτυξη της ακτογραμμής αυτής, η οποία μπορεί να αλλάξει την όψη και το μέλλον της πόλης. Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που γίνεται σήμερα και ελπίζω να είναι μία εξαιρετική αρχή και δεν μπορώ παρά να σημειώσω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η χαρά μου που αναφέρατε κύριε πρωθυπουργέ ότι το Κυβερνείο αποδίδεται ως δημόσιος χώρος με δημόσιο χαρακτήρα», είπε η δήμαρχος. Παράλληλα σημείωσε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να αφορά το στρατόπεδο Κόδρα.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους εξωτερικούς χώρους του Κυβερνείου από βουλευτές της ΝΔ και τον πρόεδρο του συλλόγου ” Φίλοι του Κυβερνείου” Νίκο Καρακώστα, οι οποίοι τον ενημέρωσαν και για την ιστορία του κτιρίου.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η τελετή έγινε με φόντο το σύνθημα «το Κυβερνείο αναβιώνει η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστεί» και το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ Ηρώ Χατζηγεωργίου.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης κ.α.
Κυβερνητική… διάσωση του επιβλητικού Κυβερνείου Θεσσαλονίκης – Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το Παλατάκι από το Eleftherostypos.gr
Το Παλατάκι είναι το δημοφιλές όνομα για ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο στα όρια του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι επίσημα γνωστό ως Κυβερνείο.
Για χρόνια στέκει αναξιοποίητο, με την τοπική κοινωνία να ζητάει επιτακτικά την αναστήλωσή του και την ένταξή του στα δρώμενα της πόλης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πολλές φορές αποδέκτης τέτοιων παραπόνων και αποφάσισε να δώσει λύση. Μεθαύριο πρωί θα παραστεί στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου.
«Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτηρίου και τους γύρω χώρους, καλύπτοντας τις σχετικές μελέτες. Ενώ, στη συνέχεια, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, έτσι ώστε το εμβληματικό αυτό κτήριο να παραμείνει ένα δημόσιο κτήριο με χρήσεις οι οποίες θα είναι απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα», είχε αναφέρει από το βήμα της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα ιστορικό τοπόσημο, το οποίο «θα διασωθεί, θα ενταχθεί δημιουργικά στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της, προφανώς, οι οποίοι με χαρά διαπιστώνω ότι διαρκώς αυξάνονται».
Το Παλατάκι αναμορφώνεται
Το Παλατάκι σχεδιάστηκε από τον Περικλή Σακελλάριο και με τελική επεξεργασία του Ι. Χριστόπουλου στην δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε το 1960, για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος. Το 1963 δόθηκε στην Ελληνική Βασιλική οικογένεια σαν βασιλική κατοικία/ανάκτορο, αλλά χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό μόνο μια νύχτα, γιατί προτιμούνταν το παλιό ξενοδοχείο Méditerranée στην παλιά παραλία για τις διαμονές της Βασιλικής οικογένειας στην πόλη. Το 1968 κατά την διάρκεια της Χούντας αποδόθηκε η χρήση του ακινήτου στο υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Μετά το 1974 χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και από τον πρωθυπουργό και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στην πόλη. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιείται περιοδικά για συναυλίες, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα, δεδομένου ότι προσφέρει εντυπωσιακό φυσικό και αρχιτεκτονικό σκηνικό.
Πλέον, η εσωτερική τοιχοποιία υποφέρει από μούχλα και υγρασία. Το ίδιο και οι οροφές, απ’ όπου κρέμονται μπογιές και σοβάδες. Τα ξύλινα πατώματα καταστρέφονται κι αυτά από τα τρίμματα που πέφτουν από τους τοίχους και τις οροφές, ενώ σημαντικές ζημίες υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου, στους εξώστες και στις βεράντες. Πολλά από τα κινητά αντικείμενα που υπήρχαν εκεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είτε χάθηκαν είτε εντοπίστηκαν σε διάφορα άλλα μέρη.
Το αρχοντικό εκτείνεται σε 15 στρέμματα, με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι χώροι περιλαμβάνουν μια κύρια πύλη με θαλάμους φρουράς, ένα παρεκκλήσι, ένα ελικοδρόμιο και πρόσβαση σε μια αποβάθρα στη θάλασσα. Η μπροστινή πρόσοψη του αρχοντικού χαρακτηρίζεται από μια ιωνική κιονοστοιχία δύο επιπέδων και μια μεγάλη μαρμάρινη αυλή. Μια κιονοστοιχία διατρέχει επίσης την πίσω πρόσοψη του αρχοντικού. Αυτό δημιούργησε άφθονο υπαίθριο χώρο που διευκόλυνε τη φιλοξενία μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων. Aποτελείται από δύο βασικούς ορόφους που καλύπτουν 1.200 τετραγωνικά μέτρα. Οι αίθουσες υποδοχής του κοινού βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ ο επάνω όροφος αποτελείται από δύο σουίτες και χώρους προσωπικού. Το υπόγειο περιέχει τις κουζίνες, το πλυσταριό, την αποθήκη και τους βοηθητικούς χώρους.