Ηδη μέχρι τα μισά του Σεπτεμβρίου το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 2.850 μετανάστες και συνέλαβε 28 διακινητές, με το νούμερο αυτό να υποδηλώνει μία σταθερότητα στην επιθετική κλιμάκωση των αφίξεων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό το θετικό βήμα φαίνεται πως επιβεβαιώνει τον ούριο άνεμο που πνέει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και όλες οι πλευρές διαρρέουν ότι πρόκειται για μία δύσκολη συνθήκη που θέλει λεπτούς χειρισμούς. Η δυτική στροφή στη γεωπολιτική σφαίρα που κάνει η Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα, με την ελληνική κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αναζητούν πρακτικές λύσεις που θα αποφέρουν και αμοιβαία οφέλη.
Κλειδί για τη διακοπή της αύξησης των ροών είναι η καλή σχέση των δύο Λιμενικών Σωμάτων Ελλάδας-Τουρκίας. Ηδη το υπουργείο Ναυτιλίας καταγράφει τις βέλτιστες πρακτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο ώστε να εντοπιστούν τα τεράστια δουλεμπορικά κυκλώματα που υπάρχουν στα παράλια. Οπως λένε χαρακτηριστικά, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες με καθορισμένους αξιωματικούς που επικοινωνούσαν από το ένα και το άλλο Σώμα, ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί το σήμερα είναι ο στόχος της συνεργασίας με όρους και δεσμεύσεις. Αν και κάθε φορέας έχει τις δικές του «μαύρες τρύπες», το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι ότι ήδη οι Ελληνες λιμενικοί βλέπουν τις τελευταίες μέρες μία καλύτερη συνεργασία, με τους Τούρκους λιμενικούς να προλαβαίνουν κάποια σκάφη που φεύγουν. Αν και είναι πολύ νωρίς, ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται ένα θαλάσσιο χάρτη με κοινές δράσεις.
Το δεύτερο κομβικό σημείο στο σχεδιασμό της διαχείρισης του Μεταναστευτικού είναι η βελτίωση της επικοινωνίας και των κοινών δράσεων και επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος με το Πολεμικό Ναυτικό, την Ελληνική Αστυνομία και το Στρατό. Αυτό χαρακτηρίζεται ως κλειδί για τον πολλαπλασιασμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος και την άμεση επέμβαση.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα δοθούν άλλοι 5 σταθμοί στην επέκταση προς Καλαμαριά [βίντεο]
Επιτάχυνση επιστροφών
Εκκληση για άμεσες και ευρωπαϊκές λύσεις στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, δημόσια ευρωπαϊκή διπλωματία, επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, αλλά και καλύτερα προσανατολισμένες χρηματοδοτήσεις είναι οι κύριοι άξονες όπου κινείται το υπουργείο Μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Καιρίδη, «το σύστημα των επιστροφών δεν λειτουργεί, δεν υπάρχουν απελάσεις. Οι χώρες προέλευσης δεν συνεργάζονται και βεβαίως δεν συνεργάζεται ούτε η Τουρκία», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία. Από τη χώρα μας έχουν αναχωρήσει με νόμιμους τρόπους 4.700 μετανάστες είτε για τις πατρίδες τους είτε για χώρες της Ε.Ε., ενώ το 2022 είχαν αναχωρήσει 8.700.
«Το θέμα είναι να μη χάσουμε το momentum και να μη μονοπωλήσει η Ιταλία, διότι όλα τα φώτα έχουν στραφεί στην Ιταλία και στον κεντρικό διάδρομο. Η λύση πρέπει να είναι οριστική διότι αν κλείσει ο δυτικός διάδρομος Ισπανίας- Μαρόκου, όπως αν κλείσει και ο κεντρικός με την Τυνησία, θα μείνει ο δικός μας και τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αρα πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα και σε αυτό το μέτωπο εκτός των υπολοίπων που κάνουμε στο επίπεδο των αποτροπών».